Μεταφορές όπλων για σύγκρουση: Συνεργασία Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν κατά του Ιράν

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων της περιοχής, το Ισραήλ για χρόνια μετέφερε παράνομα όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, επηρεάζοντας τη σύγκρουση του τελευταίου με την Αρμενία και δημιουργώντας κρίση με το συνοριακό Ιράν.

Σύμφωνα με έρευνα της 6ης Μαρτίου της Haaretz, ισραηλινά όπλα μεταφέρονταν στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, ο οποίος άφησε χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους.

Anis Raiss - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η σύγκρουση, που είχε τις ρίζες της στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, μετατράπηκε σε ανοιχτό και αιματηρό πόλεμο, κατά τον οποίο και οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν κυρώσεις και αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η αποκάλυψη των ισραηλινών εξαγωγών όπλων στο Αζερμπαϊτζάν έχει πυροδοτήσει διαμάχες και επικρίσεις από το Humans Rights Watch (HRW) λόγω των υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, που περιλαμβάνουν τη χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς και την στόχευση περιοχών αμάχων.

Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν επίσης κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Αρμενίας. Στον απόηχο της κρίσης, το Ερεβάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Τελ Αβίβ το 2020 και ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων στο Αζερμπαϊτζάν και να υιοθετήσει ουδέτερη θέση στη σύγκρουση.

Πετώντας με ισραηλινά όπλα στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ληφθέντα έγγραφα, η αεροπορική εταιρεία εμπορευμάτων του Αζερμπαϊτζάν Silk Way Airlines προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ για να μεταφέρει εκρηκτικά εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ο ισραηλινός αεροπορικός νόμος απαγορεύει τη συνήθη μεταφορά εκρηκτικών από το πιο πυκνοσύχναστο του αεροδρόμιο Ben-Gurion, έτσι το 2016 χορηγήθηκε στην Silk Way εξαίρεση για να συνεχίσει να προσγειώνεται στο Ovda – με ορισμένες από αυτές τις πτήσεις να χρησιμοποιούν το επίσημο διακριτικό κλήσης του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Η αποκάλυψη έχει επίσης εγείρει εγχώριες ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους από το φορτίο της αεροπορικής εταιρείας, ωθώντας τις ισραηλινές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση της αεροπορικής εταιρείας με τους κανονισμούς για να προστατεύσουν το ευρύ κοινό.

Αυτό έρχεται μετά από έκθεση του Οργανωμένου Έργου Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) που αποκάλυψε πως η Silk Way φέρεται να πραγματοποίησε 350 μυστικές πτήσεις μεταξύ 2014 και 2017, μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες τόνους όπλων από τη Βουλγαρία στο ISIS, τη Συρία και άλλα περιφερειακά κράτη. Η αποκάλυψη ήρθε στο φως αφού ένας δημοσιογράφος υπέβαλε αίτημα για το Freedom of Information Act στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2016.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η Silk Way, η οποία ανήκει σε μια εταιρεία με δεσμούς στο παρελθόν με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και την οικογένειά του, έχει αποκτήσει πολλά επικερδή συμβόλαια από τον αμερικανικό στρατό. Είναι ενδιαφέρον πως η αεροπορική εταιρεία έλαβε δάνεια 419,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ για να επεκτείνει τον στόλο της, αγοράζοντας τρία αεροπλάνα φορτίου 747-8 από την Boeing για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, οι οποίες έχουν περιγραφεί ως «απαίσιες».

Η Ex-Im Bank είναι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία με την κύρια πολιτική υποστήριξης της απόκτησης προϊόντων αμερικανικής κατασκευής, όπως τα αεροσκάφη Boeing. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες μυστικές πτήσεις μεταφέροντας όπλα και ισχυρίστηκε πως η έκθεση ήταν «το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης που γράφτηκε από συγγραφείς με γεωπολιτικά κίνητρα».

Παρά τους ισχυρισμούς, η Silk Way έχει συμβατικές σχέσεις με αρκετούς από τους μεγαλύτερους θεσμούς του κόσμου, μεταξύ των οποίων, ο στρατός των ΗΠΑ, η Boeing και η Boeing Global Services, το Καναδικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Γαλλικός Στρατός και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμμαχία Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν

Το Τελ Αβίβ και το Μπακού έχουν αναπτύξει μια ρεαλιστική και διακριτική σχέση, με το Αζερμπαϊτζάν να λειτουργεί ως κρίσιμη αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Από το 2005, και αν και υπό εμπάργκο όπλων, η Haaretz αναφέρει ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό του οπλοστασίου όπλων του Αζερμπαϊτζάν προμηθεύεται από το Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές τεχνολογικές εταιρείες έχουν προμηθεύσει στο Μπακού προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου λογισμικού κατασκοπείας Pegasus από τη διαβόητη Ισραηλινή κυβερνοοπλική NSO Ομάδα.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει το Ισραήλ με πετρέλαιο και, κυρίως, πρόσβαση στα σύνορα του Ιράν. Το 2011, η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε περαιτέρω με μια συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε μια συστοιχία πυραύλων Barak, drones Searcher και Heron από την Israel Aerospace Industries (IAI) και μια συνεργασία μεταξύ της Aeronautics Defense Systems και της τοπικής βιομηχανίας όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.

Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν δεν περιορίζεται στον στρατιωτικό τομέα αλλά επεκτείνεται περαιτέρω σε οικονομικά εγχειρήματα. Η κυβέρνηση του Μπακού προώθησε πρόσφατα διαγωνισμούς για την ανοικοδόμηση «απελευθερωμένων περιοχών» στο Καραμπάχ και καλεί ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ζώνες πράσινης ενέργειας. Ισραηλινές εταιρείες έχουν ήδη λάβει μέρος σε αυτά τα έργα, με την επενδυτική πλατφόρμα OurCrowd να είναι μία από αυτές.

Το OurCrowd υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Εταιρεία Δημοσίων Επενδύσεων του Αζερμπαϊτζάν (AIC) για στρατηγική συνεργασία σε επενδύσεις. Η AIC πρόκειται να επενδύσει σε 10-15 νεοφυείς επιχειρήσεις από το χαρτοφυλάκιο OurCrowd που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, η γεωργία, η τεχνολογία τροφίμων και η εκπαίδευση.

Η παρουσία της Μοσάντ στο Αζερμπαϊτζάν

Πρόσφατες αναφορές ειδήσεων υποστηρίζουν πως το Μπακού επέτρεψε στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ, να δημιουργήσει ένα υποκατάστημα προώθησης, επιτρέποντάς της να εγκαταστήσει συσκευές ακρόασης και παρακολούθησης στο Αζερμπαϊτζάν για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα όπλα από το Ισραήλ. Επιπλέον, το Μπακού φέρεται να έχει προετοιμάσει ένα αεροδρόμιο για να βοηθήσει το Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσβαση του Ισραήλ στα αεροδρόμια στο Αζερμπαϊτζάν θα άλλαζε το παιχνίδι στην ικανότητά του να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς θα επέτρεπε στα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά να συνεχίσουν να πετούν βόρεια και να προσγειωθούν στο Αζερμπαϊτζάν αντί να βασίζονται στον εναέριο ανεφοδιασμό.

Οι ασκήσεις ανεφοδιασμού του Ισραήλ έχουν επικριθεί στο παρελθόν από έναν ανώτερο αξιωματικό των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών, ο οποίος κάποτε τις περιέγραψε ως «αρκετά ελάχιστες» και «όχι πολύ καλές σε αυτό». Το 2010, κατά τη διάρκεια μιας κοινής άσκησης με τη Ρουμανία, οι ΗΠΑ εξέφρασαν δυσφορία για τις ασκήσεις βομβαρδισμού κατά του Ιράν από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και οι Ισραηλινοί έπρεπε τελικά να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες εκεί. Ενώ η χρήση των αζερικών αεροδρομίων δεν εγγυάται μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, σίγουρα αυξάνει την σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιθετικότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τους Times το 2012, ο πράκτορας της Mossad "Shimon" αποκάλυψε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα όπου οι πράκτορες της Mossad λειτουργούν κρυφά και θεωρείται ως "σημείο μηδέν για τις υπηρεσίες πληροφοριών".

Σύμφωνα με τον Shimon, η παρουσία της Μοσάντ στη δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου είναι σημαντική, αλλά διακριτική, με τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια να αυξάνουν την εγγύτητά τους με το Ιράν. Η συνοριακή περιοχή μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, που βρίσκεται μόλις λίγες ώρες από την πρωτεύουσα του Μπακού, φέρεται να αποτελεί ζωτική περιοχή για τις ισραηλινές επιχειρήσεις που διεξάγονται εντός του Ιράν.

Υπονόμευση της ασφάλειας του Ιράν

Έχει αναφερθεί ότι η Μοσάντ διαβίβασε εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2018 μέσω του Αζερμπαϊτζάν. Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν δέκα άτομα με ύποπτους δεσμούς με την υπηρεσία κατασκοπείας, τα οποία κατηγορήθηκαν πως στόχευσαν το προσωπικό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Το κατασκοπευτικό δίκτυο κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποσπάσει πληροφορίες από το ιρανικό προσωπικό πληροφοριών με βίαια μέσα όπως απαγωγές, απειλές και ξυλοδαρμούς. Κατηγορήθηκαν επίσης για πυρπόληση κατοικιών και αυτοκινήτων που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν και απόπειρα σωματικής δολοφονίας προσωπικού πληροφοριών. Η ομάδα λέγεται ότι δρούσε υπό την καθοδήγηση αξιωματικών της Μοσάντ στο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, την Τεχεράνη και το Χορμοζγκάν.

Μετά από 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, στις 29 Μαρτίου, το Αζερμπαϊτζάν εγκαινίασε τα εγκαίνια της πρεσβείας του στο Τελ Αβίβ.

Κατά τη διάρκεια των τελετών, στις οποίες παρευρέθηκε αυτοπροσώπως ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν έριξε μια βόμβα λέγοντας: «Ο Μπαϊράμοφ και εγώ συμφωνήσαμε να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ιράν».

Η ιρανική απάντηση ήταν γρήγορη και κατέληξε στο Twitter από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, όπου αποκάλυψε ότι το Μπακού όχι μόνο αρνήθηκε να εξηγήσει τον εμπρηστικό ισχυρισμό του Κοέν σε αξιωματούχους στην Τεχεράνη, αλλά είχε ακόμη και «νέες κατηγορίες εναντίον του Ιράν»:



Σε επόμενο tweet, ο Kanaani προειδοποίησε πως στόχος του Τελ Αβίβ είναι να σπείρει διχόνοια μεταξύ των μουσουλμάνων και συμβούλεψε «τους μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές στο [Σιιτικής πλειοψηφίας] Αζερμπαϊτζάν να γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του σιωνιστή εχθρού».

Τόσο η Mossad όσο και η Silk Way Airlines έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στοιχεία στην στρατηγική πληροφόρηση και την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν κατά του Ιράν, και καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, αυτή η συνεργασία είναι πιθανό να επεκταθεί περαιτέρω. Όσο το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να παρακάμψει το εμπάργκο και τις κυρώσεις για να παρέχει στο Μπακού τις στρατιωτικές του ανάγκες, το δεύτερο θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το πρώτο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι πόσο έτοιμο το Μπακού να ανταγωνιστεί το νότιο γείτονά του. Η χρήση του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν από το Ισραήλ ως σημείο εκτόξευσης για επιθέσεις κατά του Ιράν δε θα γίνει ποτέ ανεκτή, όπως έμαθαν τα τελευταία χρόνια το Ερμπίλ και το Μπακού.

Θα μπορέσει όμως το Αζερμπαϊτζάν να ελέγξει και να περιορίσει τις επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ εντός των συνόρων του όταν έρθει η στιγμή; Η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής μπορεί να εξαρτηθούν από αυτό, ειδικά καθώς το γεωπολιτικό τοπίο της Δυτικής Ασίας συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail