Οι ΗΠΑ έχουν «βαθιές ανησυχίες» για την επιτυχία της επίθεσης της Ουκρανίας

Ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει μια νέα ανοιξιάτικη επίθεση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει μεταξύ του Ορθόδοξου Πάσχα στις 16 Απριλίου και της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου, όπως η πλάνη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα φτάσουν στην Κριμαία εντός επτά μηνών. Ωστόσο, ένα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε διαπίστωσε πως η έλλειψη στρατευμάτων, πυρομαχικών και εξοπλισμού θα μπορούσε να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να «υστερήσει» από τους στόχους του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία παρουσίασε στις 2 Απριλίου ένα σχέδιο 12 σημείων για το πώς θα ενσωματωθεί η Κριμαία στη χώρα μετά την κατάκτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον είναι δύσπιστη πως μπορεί να επιτευχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προγραμματισμένη επίθεση είναι απλώς μια μέθοδος για την εξασφάλιση περισσότερων όπλων, χρηματοδότησης και ενδιαφέροντος από τη Δύση.

Το έγγραφο που διέρρευσε, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», έδωσε μια ζοφερή αξιολόγηση από τις αρχές Φεβρουαρίου και προειδοποίησε για σημαντικές «ελλείψεις παραγωγής δύναμης και διατήρησης». Το πιο ανησυχητικό για το Κίεβο είναι ότι μια τέτοια επίθεση θα οδηγήσει σε «μέτρια εδαφικά κέρδη». Αυτή η διαρροή παρέχει προφανώς μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον ανακατεύεται και απειλεί τους δημοσιογράφους να μη δημοσιεύσουν το περιεχόμενο των διαρροών, καθώς προφανώς έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι πολλά από τα έγγραφα χρονολογούνται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει πως οι περισσότερες πληροφορίες είναι επίκαιρες και σχετίζονται με την αναμενόμενη ουκρανική εαρινή επίθεση.

Σύμφωνα με την Washington Post, το έγγραφο που διέρρευσε προβλέπει ότι ο ουκρανικός στρατός θα επιτύχει μόνο «μέτρια επιτυχία» παρά την στρατηγική του Κιέβου που περιστρέφεται γύρω από την κατάληψη περιοχών που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τη Ρωσία στο Ντονμπάς, ενώ ταυτόχρονα θα πιέζει νότια για να κόψει τη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας.

Η σχεδόν αδύνατη επίθεση, σύμφωνα με το έγγραφο, οφείλεται στην ισχύ των εδραιωμένων ρωσικών αμυντικών δυνάμεων, καθώς και στις «μόνιμες ουκρανικές ελλείψεις σε προμήθειες εκπαίδευσης και πυρομαχικών» που πιθανότατα «θα επιβαρύνουν την πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Η Washington Post ανέφερε ότι οι διαρροές «αποκαλύπτουν βαθιές ανησυχίες για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αντέξει μια ρωσική επίθεση», ενώ «πέρα από το έγγραφο που διέρρευσε, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως οι προοπτικές για ένα μέτριο αποτέλεσμα στην εαρινή επίθεση ενισχύθηκαν επίσης σε μια απόρρητη αξιολόγηση από την Εθνική Συμβούλιο Πληροφοριών», το οποίο «διαπίστωσε ότι η Ουκρανία ήταν απίθανο να ανακαταλάβει τόσα εδάφη όπως το περασμένο φθινόπωρο».

Αν και ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δεν αμφισβήτησε το περιεχόμενο της διαρροής, άλλος ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι αποκαλύψεις είναι απίθανο να θέσουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη εαρινή επίθεση, λέγοντας: «Είναι προφανές σε όλους από το Νοέμβριο ότι η επόμενη αντεπίθεση θα επικεντρωθεί στο νότο. Πρώτα η Μελιτόπολη και μετά το Μπερντιάνσκ. Αλλά το ακριβές μέρος - μπορούμε να το αλλάξουμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές από τη δημοσίευση των διαρροών είναι μια απογοητευτική παραδοχή στα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ότι η κατάσταση δεν είναι απελπιστική για τη Ρωσία, όπως οι άνθρωποι πιστεύουν από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, και πως μάλλον ο ουκρανικός στρατός υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις .

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση της Washington Post να διαδίδει ουκρανική παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις, η εφημερίδα αναγνώρισε με έκπληξη ότι «ο δύσκολος αγώνας εναντίον της Ρωσίας έχει εξαντλήσει τα στρατεύματα και το υλικό της Ουκρανίας, κάνοντας κάθε μέρα τον πόλεμο να ωφελεί τον μεγαλύτερο ρωσικό στρατό».

Αυτό είναι ένα σημείο που υποστηρίζεται εδώ και ένα χρόνο από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες: η Ρωσία έχει όλο τον χρόνο στον κόσμο για να πολεμήσει αυτόν τον πόλεμο με τους δικούς της όρους. Η Ουκρανία δεν έχει χρόνο καθώς ο στρατός της εξαντλείται, οι Ουκρανοί άμαχοι είναι κουρασμένοι από τον πόλεμο και οι Ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν από μια αυτοπροκαλούμενη οικονομική κρίση και κρίση κόστους ζωής.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα, «η προοπτική να χυθούν δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα στρατιωτικό αδιέξοδο με μόνο σταδιακά κέρδη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα» εκείνων που υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου, ιδιαίτερα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οξύνουν «το αίτημα για διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας».

Ωστόσο, αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο, καθώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπόσχεται ασταμάτητα μια συνολική νίκη, συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης της Κριμαίας. Αυτή είναι προφανώς μια παραληρηματική πεποίθηση που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, και μάλλον είναι μια φαντασίωση που πρέπει να διατηρήσει ο Zelensky για να συνεχίσει να λαμβάνει δυτικά κεφάλαια και όπλα.

Παρόλα αυτά, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο άρθρο της Washington Post, οι προοπτικές επιτυχίας, ακόμη και με την άφιξη χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση, είναι πολύ χαμηλές. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας καταλύτης για μια αφηγηματική αλλαγή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά εάν η αναμενόμενη επίθεση αποδειχτεί ανούσια μετά από κάποια αρχικά κέρδη.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη ειπωθεί, καμία από αυτές τις αποκαλύψεις δεν πρέπει να θεωρηθεί συγκλονιστική ή έκπληξη εάν κάποιος αντικειμενικά δει τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail