Πρώτα Σταδιακά, μετά Ξαφνικά - Τα πάντα θα καταρρεύσουν

Η αναπόφευκτη συνέπεια της τρέχουσας παγκόσμιας φούσκας χρέους θα είναι η χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πολλών από τους συμμετέχοντες σε αυτό.

Η μία ελβετική και τρεις αμερικανικές τράπεζες που μόλις υπέκυψαν είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει. 

Egon von Greyerz - goldswitzerland.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα υφίστανται πίεση, η κατάρρευση των πάντων θα προκαλέσει μια κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μεγέθους που δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία. Δεδομένου ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα πλέγμα που φτάνει σε κάθε χρηματοπιστωτικό παράγοντα στον κόσμο, από κυρίαρχους έως ιδιώτες, κανείς δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Πώς λοιπόν θα ξεκινήσει η κατάρρευση των πάντων ή η πτώχευση. Λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει αλλά ο κόσμος δεν το έχει προσέξει ακόμα. Τέσσερις κατεστραμμένες τράπεζες έχουν ήδη αποτιναχθεί από τους επενδυτές ως ελαφρύς πονοκέφαλος που θεραπεύτηκε με μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ασπιρίνης της κεντρικής τράπεζας.

Όπως είπε ο Χέμινγουεϊ, χρεοκοπείς πρώτα Σταδιακά και μετά Ξαφνικά. Κανείς όμως δεν πρέπει να παραπλανηθεί από την σταδιακή φάση της χρεοκοπίας ή της κατάρρευσης στην οποία βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή. Μόλις είχαμε την τελευταία προειδοποίηση. Αυτή η σταδιακή φάση μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ή περισσότερο, αλλά είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι επενδυτές να βάλουν σε τάξη το σπίτι τους. Αν περιμένετε μέχρι την ξαφνική φάση, ο πανικός θα σας παραλύσει καθώς περιμένετε μια ανάκαμψη που δε θα συμβεί. Αντίθετα, οι φρικτές απώλειες θα επιδεινωθούν.





Τι θα καταρρεύσει λοιπόν; Λοιπόν αυτό είναι προφανές! Η κατάρρευση των πάντων είναι πρωτίστως μια κρίση χρέους. Το παγκόσμιο χρέος έχει τριπλασιαστεί σε αυτόν τον αιώνα και αν συμπεριλάβουμε τα παράγωγα (μεγάλο μέρος των οποίων θα γίνει χρέος), εξετάζουμε έως και 3 τετράκις δολ. Αυτό είναι 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ και προφανώς σε μέγεθος που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κόσμο.

ΟΙ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΗΠΑ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι ανεξόφλητες πιστώσεις συρρικνώνονται. Στις Η.Π.Α., οι ισολογισμοί όλων των τραπεζών για τα κεφάλαια Tier 1 βρίσκονται σε υψηλό 30 ετών. (Βλέπε διάγραμμα). Αυτό είναι ένα επισφαλές επίπεδο που θέτει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε μια πολύ εύθραυστη θέση. Οι τράπεζες των ΗΠΑ πρέπει τώρα να συρρικνώσουν σημαντικά τους ισολογισμούς τους απαιτώντας αποπληρωμή δανείων. 



Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξίσου τραγική. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τις πιστώσεις των εταιρειών τους περισσότερο από το 2011 και αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν. 


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με μια αναγκαστική πιστωτική συρρίκνωση δε θα ασκήσουν πίεση μόνο στους δανειολήπτες αλλά και στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καθώς οι χρεοκοπίες των τραπεζών επιταχύνονται, το καρουζέλ της εκτύπωσης χρημάτων της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

Επιστρέφοντας σε αυτό που θα καταρρεύσει, είναι προφανές πως θα είναι πρωτίστως τραπεζικό χρέος. Έτσι, όχι μόνο η πίστωση θα είναι ακριβή αλλά θα είναι και σπάνια. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες χρεοκοπίες από τους δανειολήπτες και πιέσεις φερεγγυότητας για τις τράπεζες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οπορτουνιστές που δεν μπορούν ποτέ να πουν την αλήθεια. Ο κύριος σκοπός τους είναι να ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελός τους και των φίλων τους τραπεζιτών. Δεν είναι ανόητοι και σίγουρα κατανοούν τις συνέπειες της συνεχούς χειραγώγησης των αγορών και της κατασκευής πλαστών χρημάτων. Οι ενέργειές τους είναι απολύτως σύμφωνες με αυτό που δήλωσε ο Mayer Amschel Rothschild, ένας Γερμανός τραπεζίτης στα τέλη του 1700: «Αφήστε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δε με νοιάζει ποιος γράφει τους νόμους».

Όπως μόλις ανέφερα, η άλλη πλευρά των συμβάσεων των τραπεζικών ισολογισμών θα είναι οι άπειρες απαιτήσεις ρευστότητας των τραπεζών.

Έτσι το επόμενο στάδιο της κατάρρευση των πάντων θα είναι μια συνεχής πίεση στη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των δυτικών τραπεζών. Και η συνέπεια αυτού είναι προφανής – ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ μεγέθους που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία.

Να θυμάστε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα και έχουν επομένως εξαιρετικά αδύναμους ισολογισμούς. Αν ήταν εμπορικές τράπεζες, θα είχαν χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό. Έχουν όμως έναν πολύ φιλικό σύντροφο στο έγκλημα που αναγκάζεται να συνεννοηθεί μαζί τους για να δώσει τη μόνη λύση που γνωρίζουν. 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΠΑΝΤΩΝ

Για εμάς τους κανονικούς θνητούς, όταν τα άκρα δεν συναντώνται πρέπει είτε να αυξήσουμε τα έσοδα είτε να μειώσουμε τα έξοδα. Αλλά αυτή είναι μια φόρμουλα που οι κυβερνήσεις σπάνια εφαρμόζουν και σίγουρα όχι τα τελευταία 50+ χρόνια. Γνωρίζουν μόνο μία λύση που είναι να δημιουργήσουν περισσότερο χρέος για να λύσουν το πρόβλημα του χρέους τους. Αυτό ακούγεται προφανώς παράλογο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μια κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει ψήφους και να παραμείνει στην εξουσία.

Και πάλι, οι συνέπειες στο τέλος ενός πιστωτικού κύκλου θα είναι σαφώς καταιγιστικές.

Αυτό που θα ακολουθήσει γρήγορα είναι: 

- ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
- ΥΨΗΛΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
- ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
- ΑΠΟΦΥΓΕΣ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΦΟΥΣΚΩΝ (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα) σε πραγματικούς όρους – Χρυσός
- ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΞΗ – ΕΜΦΥΛΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ
- ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
- Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΟΥ

Πόσο καιρό λοιπόν θα πάρει αυτό. Προφανώς κανείς δεν ξέρει.

Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε γωνιά του κόσμου θα υποφέρει με την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Αρχικά λοιπόν θα γίνει "Σταδιακά" αλλά κάποια στιγμή θα έρθει η φάση "Ξαφνικά" είτε αυτό είναι σε λίγους μήνες είτε σε λίγα χρόνια.

Όπως με κάθε επικείμενο κίνδυνο, το κλειδί είναι προφανώς η προστασία από τον κίνδυνο σήμερα. Έχω τονίσει τόσες φορές πως είναι επιβεβλημένη η αγορά της ασφάλισης πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά αφού προφανώς δε θα είναι διαθέσιμη μετά το συμβάν.

Η λέξη χρεοκοπία προέρχεται από το ιταλικό Banca Rotta ή σαπισμένος πάγκος. Οι τραπεζίτες στην Ιταλία του 16ου αιώνα θα έκαναν τις δραστηριότητές τους από έναν πάγκο ή ένα τραπέζι . Όταν δεν μπορούσαν πλέον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ο πάγκος τους έσπαγε για να σημαίνει πως ήταν εκτός λειτουργίας. Αν και η λέξη rotta [σάπιο] λέγεται ότι προέρχεται από τα παλιά Νορβηγικά, δεν είναι απίθανο η προέλευση να είναι ίδια με τη rotta. Σπασμένη ή σάπια τράπεζα/πάγκος.

Και αυτή είναι η κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σήμερα. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν είναι απλώς σαπισμένο, είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι ή με άλλα λόγια ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες κατάρρευσης τριών αμερικανικών και μιας ελβετικής τράπεζας μέσα σε λίγες μέρες. Οι τράπεζες των ΗΠΑ, η Silvergate, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν όλες μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Όλοι συμμετείχαν στη βιομηχανία τεχνολογίας και κρυπτογράφησης.

Η διοίκησή τους δεν κατανοούσε τη διαχείριση κινδύνου, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, τα οποία στη συνέχεια έπρεπε να ρευστοποιηθούν με τεράστια ζημιά.

Ένα βασικό πρόγραμμα υπολογιστή AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) θα είχε πολύ καλύτερη διαχείριση αυτών των τραπεζών, εφόσον δεν είχαν προγραμματιστεί με την απληστία ως πρωταρχική απαίτηση.

Έγραψα για την κατάρρευση της Credit Suisse πριν από μερικές εβδομάδες: THIS IS IT! – ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ και προειδοποίησα τους αναγνώστες μας σχετικά με αυτό ήδη πριν από 2 χρόνια – ΑΡΧΕΓΟΣ & CREDIT SUISSE – Η ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΡΟΥ

Έτσι, η δεύτερη τράπεζα της Ελβετίας, μια αφερέγγυα Credit Suisse απορροφήθηκε από την Νο 1 ελβετική τράπεζα – UBS.

Το ερώτημα είναι τώρα εάν αυτή η συγχώνευση είναι το blind που οδηγεί τους blind ή το 1+1 κάνει ένα 1/2.

Η UBS δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση δύο ελβετικών τραπεζών το 1998. Έκτοτε έχει το μερίδιο της σε σκάνδαλα και ζημίες. Το 2008, για παράδειγμα, η UBS έχασε 20 δισεκατομμύρια CHF και έκτοτε έχει χάσει μερικά δισεκατομμύρια από πρόστιμα και ζημίες συναλλαγών. Στη συνέχεια, υπήρξε η επίθεση σε αδήλωτους λογαριασμούς των ΗΠΑ (που είχε κάθε ελβετική τράπεζα) που άσκησε μεγάλη πίεση στην τράπεζα.

Το πρόβλημα είναι τώρα ότι η νέα UBS/CS είναι το 200% του ελβετικού ΑΕΠ. Προσθέστε σε αυτό, πως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είναι επίσης μεγαλύτερη από το ελβετικό ΑΕΠ. Και η SNB έχασε 122 δισεκατομμύρια CHF το 2022 σε συναλλαγματικές και επενδυτικές θέσεις.

Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, το ελβετικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι πραγματικά χειρότερο από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα, αλλά οι περιπέτειές του επιβεβαιώνουν την άποψή μου ότι κανείς δεν πρέπει να κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σε καμία τράπεζα σε καμία χώρα. Όπως τόνισα παραπάνω, το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σάπιο και δεν είναι κατάλληλο για τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών.

Ανεξάρτητα από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, η ελβετική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον δυτικό κόσμο και πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το χρέος προς το ΑΕΠ είναι κάτω του 40%, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ μικρό και ο πληθωρισμός είναι ο χαμηλότερος στον δυτικό κόσμο. Και το πολιτικό σύστημα με άμεση δημοκρατία, είναι το καλύτερο στον κόσμο. 



Θυμηθείτε πως ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο και μόλις πέσει μια μεγάλη τράπεζα, το ντόμινο θα αρχίσει να πέφτει σε ολόκληρο το σύστημα.

Ναι, οι κεντρικές τράπεζες θα εκτυπώσουν αρχικά απεριόριστα χρηματικά ποσά. Αλλά από την στιγμή που τα παράγωγα αρχίζουν να καταρρέουν, η εκτύπωση χρημάτων δεν θα έχει νόημα, καθώς τα χρήματα σε εκείνο το σημείο θα είναι άχρηστα.

Έχουμε επενδύσει σε φυσικό χρυσό που διατηρείται εκτός τραπεζικού συστήματος για τους πελάτες μας και τους εαυτούς μας για περισσότερα από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο χρυσός έχει αυξηθεί τουλάχιστον 7-8 φορές στα περισσότερα νομίσματα και 100 έως 1000 φορές σε αδύναμα νομίσματα όπως στη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Ζιμπάμπουε, την Τουρκία κ.λπ.

Παρά το γεγονός πως ο χρυσός έχει ανατιμηθεί κατά 700-800% στις δυτικές χώρες αυτόν τον αιώνα, λιγότερο από το 0,5% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων επενδύεται σε χρυσό.

Οι τράπεζες, οι επενδυτικοί σύμβουλοι και οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν καταλαβαίνουν τον χρυσό. Επίσης, δεν μπορούν φυσικά ούτε να δικαιολογήσουν το ρόλο τους ούτε την ύπαρξή τους εάν αγόραζαν μόνο ένα περιουσιακό στοιχείο πριν από περίπου 20-22 χρόνια και απλώς κάθονταν σε αυτό. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι να αποβάλλουν προμήθειες κάνοντας συχνά διαπραγματεύσεις και μιλώντας στους πελάτες τους με επενδυτικές κουβέντες που τους κάνει να ακούγονται ικανοί. Αλλά στην πραγματικότητα, το 99% των επαγγελματιών επενδύσεων έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στην αγορά, επομένως είναι περιττοί.

Θα αποκαλούσα αυτήν την ομάδα των λεγόμενων ειδικών όχι απλώς ανίκανη αλλά και αμελή.

Καθώς όλα τα χρηματικά ποσά έχουν πάει στο ΜΗΔΕΝ σε όλη την ιστορία, χωρίς αποτυχία, κάθε άτομο ή διαχειριστής επενδύσεων που διατηρεί κεφάλαια σε μετρητά είναι εγγυημένο ότι θα δει την αξία να εξατμίζεται με την πάροδο του χρόνου. Θυμηθείτε πως το fiat money [αποθεματικό χρήμα] έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 97-99% σε όλα τα νομίσματα από το 1971, μετρούμενο σε πραγματικά χρήματα – ΧΡΥΣΟΣ.

Θυμηθείτε επίσης ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ο καλύτερος φίλος του χρυσού. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας κατέστρεφαν πάντα την αξία του χρήματος και ως εκ τούτου υποστηρικτικά για τον χρυσό. Και σήμερα, όταν πρόκειται να ξεκινήσει η μεγαλύτερη εκτύπωση χρήματος στην ιστορία, η κατοχή φυσικού χρυσού εκτός τραπεζικού συστήματος είναι SINE QUA NON (απολύτως απαραίτητη).

Καθώς ο φυσικός χρυσός θα ξεπεράσει ουσιαστικά όλες τις σημαντικές επενδύσεις, σε πραγματικούς όρους, τα επόμενα χρόνια, είναι κρίσιμο να κατέχετε εάν θέλετε να αποφύγετε την ολοκληρωτική καταστροφή του πλούτου σας.

Θυμηθείτε να το κρατάτε σε φυσική μορφή σε ασφαλή δικαιοδοσία και εκτός ενός σαπισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο χρυσός είναι το χρήμα της φύσης και επομένως το αιώνιο χρήμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail