Αποδολαριοποίηση: Βραζιλία, Ινδία, Κίνα απομακρύνονται από το νόμισμα

Όλο και περισσότερο, μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου πριν από περισσότερο από ένα χρόνο -και τις επακόλουθες, άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μέσω του κυριαρχούμενου από τις ΗΠΑ παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος- βασικοί, ανερχόμενοι γεωπολιτικοί παράγοντες λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ.

Του Robert Semonsen - europeanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, το οποίο ξεκίνησε η Μόσχα το 2014 μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της από τη Δύση λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επιταχυνθεί και διευρυνθεί σε εύρος μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, με άλλες χώρες—συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι περιορισμένων σε Κίνα, Ινδία, Βραζιλία—λαμβάνοντας επίσης μέτρα για να προχωρήσουμε προς ένα τέτοιο σύστημα.

Σχεδόν σίγουρα ο κύριος παράγοντας που ωθεί τις χώρες να απομακρυνθούν από το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ -και η διαρκώς αυξανόμενη προθυμία να οπλοποιήσει το δολάριο ενάντια στους πολιτικούς της αντιπάλους και όσων αρνούνται να ακολουθήσουν το πολιτικό της πρόγραμμα.

Από τις αρχές του 2022, το εμπόριο ρουβλίου-γουάν έχει οκταπλασιαστεί. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η Ρωσία και το Ιράν εργάζονται για τη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, με την ιδέα πως το stablecoin που υποστηρίζεται από χρυσό θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ στις διεθνείς εμπορικές πληρωμές.

Εν τω μεταξύ, πριν από αρκετές ημέρες, η Κίνα, ο πρωταρχικός αντίπαλος της παγκόσμιας οικονομικής ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών, και η Βραζιλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, κατέληξαν σε συμφωνία να απορρίψουν το δολάριο ΗΠΑ ως ενδιάμεσο νόμισμα κατά τη διεξαγωγή εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι δύο οικονομικοί στρατιώτες θα διεξάγουν τώρα διμερείς συναλλαγές σε δικά τους νομίσματα, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ, διεθνοποιώντας περαιτέρω το γιουάν.

Το Πεκίνο έχει παρόμοιες συναλλαγματικές συμφωνίες με τη Ρωσία, την Τουρκία, το Πακιστάν και πολλές άλλες χώρες—και συνεχίζει να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο χωρών. Το Φεβρουάριο του 2022, τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) υπό την ηγεσία της Κίνας - ενός μπλοκ που αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν- συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των χωρών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, σε μια ιστορική συναλλαγή που σηματοδότησε ένα ακόμη πλήγμα στην παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ, η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της ενεργειακή συμφωνία που διακανονίστηκε με γιουάν—65.000 τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Σε σχόλια που σήκωσαν τα φρύδια στη σύνοδο κορυφής του WEF στο Νταβός στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Σαουδική Αραβία, που θεωρείται ευρέως ως ο στενότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή εκτός από το Ισραήλ, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στην ιδέα της αποδοχής και άλλων νομισμάτων εκτός από το δολάριο ΗΠΑ για διακανονισμούς εμπορίου πετρελαίου.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε πρόκειται για δολάριο ΗΠΑ, ευρώ ή ριάλ Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν.

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, το Ριάντ τιμολογούσε τις εξαγωγές του αργού πετρελαίου αποκλειστικά σε δολάρια με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να παρέχουν στο βασίλειο στρατιωτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Η Ινδία, που θεωρείται επίσης σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Κίνα, έχει εντείνει τις προσπάθειές της να διεθνοποιήσει το δικό της νόμισμα, τη ρουπία, και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην προώθηση της τάσης αποδολαριοποίησης. Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Sunil Barthwal, ενώ παρουσίασε τη νέα εξωτερική εμπορική πολιτική της χώρας την Παρασκευή, 29 Μαρτίου, είπε ότι η ρουπία θα χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο με χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε δολάρια ή νομισματικές αποτυχίες. Ανακοίνωσε ότι το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Μαλαισίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρουπίες.

«Το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Μαλαισίας μπορεί πλέον να διακανονίζεται σε ρουπία Ινδίας (INR) επιπλέον των τρεχόντων τρόπων διακανονισμού σε άλλα νομίσματα. Αυτό ακολουθεί την απόφαση της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας τον Ιούλιο του 2022 να επιτρέψει τον διακανονισμό του διεθνούς εμπορίου σε Ρουπία Ινδίας (INR)», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η πρωτοβουλία της Reserve Bank of India (RBI) στοχεύει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και στην στήριξη των συμφερόντων της παγκόσμιας εμπορικής κοινότητας σε ρουπίες Ινδίας», ανέφερε το υπουργείο της.

Η Ινδία διαπραγματεύεται ήδη σε ρουπίες με τη Ρωσία, τον Μαυρίκιο, το Ιράν και τη Σρι Λάνκα.

* Ο Robert Semonsen είναι πολιτικός δημοσιογράφος του The European Conservative. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διάφορα αγγλόφωνα ειδησεογραφικά μέσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail