Τουρκία και Αίγυπτος επαναδιορίζουν πρεσβευτές, συνεργάζονται στενότερα για τη Λιβύη

φωτογραφία: τουρκικό υπουργείο εξωτερικών
Freepen.gr - Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα ανακοινώσουν τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών σε κοινή δήλωση "το επόμενo διάστημα".

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα ανακοινώσουν σύντομα τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών τους στην Άγκυρα την Πέμπτη, καθώς οι δύο περιφερειακές δυνάμεις φαίνεται να αφήνουν πίσω τους χρόνια εντάσεων ενώ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενότερα για τη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι και ο Τούρκος ομόλογός του δήλωσαν επίσης πως και οι δύο πλευρές εργάζονται για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία απέσυραν πρεσβευτές καθώς η ένταση μεταξύ τους ξέσπασε μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό το 2013 εν μέσω μαζικής διαμαρτυρίας κατά του διχαστικού ενός έτους διακυβέρνησής του. Ο Μόρσι προέρχεται από την ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία υποστήριξε η Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει χαρακτηρίσει την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία εγκατέλειψε πρόσφατα την κριτική της προσέγγιση απέναντι στον Αιγύπτιο ηγέτη ενώ Ερντογάν και Αλ Σίσι φωτογραφήθηκαν σε χειραψία το Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

"Εσείς (οι δημοσιογράφοι) με ρωτάτε συχνά" πότε θα διορίσετε ξανά πρεσβευτές;" είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Συζητήσαμε αυτό το θέμα σήμερα και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να ανεβάσουμε το επίπεδο εκπροσώπησης στο επίπεδο του Πρέσβη”.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Αίγυπτος θα ανακοινώσουν τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών σε κοινή δήλωση "κατά την προσεχή περίοδο”.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει γέφυρες με τις περιφερειακές χώρες και να τερματίσει τη διεθνή απομόνωσή της εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Τον περασμένο μήνα ο Τσαβούσογλου έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Αίγυπτο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Τον Φεβρουάριο, ο Σούκρι περιόδευσε σε περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία για να δείξει αλληλεγγύη με τα δύο έθνη.

Άγκυρα και Κάιρο θα συνεργαστούν στενότερα όσον αφορά τη Λιβύη, όπου στηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές, δήλωσε επίσης ο Τσαβούσογλου την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην προσέγγιση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

"Θα συνεργαστούμε στενότερα όσον αφορά τη Λιβύη από τώρα και στο εξής. Στη σημερινή μας συνάντηση, είδαμε ότι οι απόψεις μας δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές, αλλά πως σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένες μεθόδους", δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Οι δύο χώρες θα εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη και θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την εκπαίδευση και την ενίσχυση ενός κοινού στρατού μεταξύ δυνάμεων στα ανατολικά και δυτικά της Λιβύης, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

"Μοιραζόμαστε μια κοινή επιθυμία με την Τουρκία να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη", δήλωσε ο Σούκρι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail