[ΑΝΑΛΥΣΗ] Η νέα αντίληψη εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και οι επιπτώσεις της στις τουρκικές εκλογές

Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP
Η έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία σκιαγραφεί την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τους στρατηγικούς στόχους, τους κύριους στόχους και τους τομείς προτεραιότητας, εγκρίθηκε πρόσφατα με προεδρικό διάταγμα και είναι πλέον σε ισχύ. Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν δημοσιευθεί έξι εννοιολογικά έγγραφα εξωτερικής πολιτικής, με το τελευταίο να τοποθετεί την Τουρκία στην κατηγορία του «Ισλαμικού κόσμου».

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε έναν κόσμο που μεταβαίνει από μονοπολικό σε πολυπολικό, ο ισλαμικός κόσμος, που φιλοδοξεί να γίνει ένα ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας, θεωρείται ουσιαστικός εταίρος για τη Ρωσία. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ισλαμικού κόσμου βελτιώνονται καθώς αντιμετωπίζουν την περιφερειακή ασφάλεια, την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η Ρωσία στοχεύει στην ενίσχυση της συνολικής συνεργασίας με τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), σεβόμενη τα κοινωνικά και πολιτικά τους συστήματα και τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες τους.

Η αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης συνολικών και σχέσεων εμπιστοσύνης με το Ιράν, τη Συρία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και άλλα μέλη του OIC. Δεδομένου του σεβασμού τους για την κυριαρχία και την εποικοδομητική δέσμευση, η Ρωσική Ομοσπονδία βλέπει αυτά τα έθνη ως πιθανούς εταίρους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Τουρκία είναι ζωτικός εταίρος για τη Ρωσία στην ενίσχυση των σχέσεών της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η προσωπική σχέση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εδραιώσει αυτή τη συμμαχία. Η στενή συνεργασία του Ερντογάν, ενός πολιτικού ηγέτη με ισλαμική ταυτότητα, με τη Ρωσία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών εντός του ισλαμικού κόσμου. Η συμπερίληψη της Τουρκίας από τη Ρωσία στην αντίληψη της εξωτερικής της πολιτικής, ιδιαίτερα στον τίτλο «Ισλαμικός κόσμος», υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία αυτής της σχέσης.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία να κερδίσει ο Ερντογάν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει να αποφεύγει ορισμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέσω Τουρκίας, να πουλάει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και περιστασιακά να επιβραδύνει το μηχανισμός λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ με μόχλευση του Ερντογάν. Κατά συνέπεια, η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να επηρεάσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου υπέρ του Ερντογάν, χρησιμοποιώντας φάρμες τρολ, όπως φάνηκε κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τρολ είναι ένα άτομο που προκαλεί σύγκρουση θίγοντας ευαίσθητα ζητήματα ή προσβάλλοντας άλλους συμμετέχοντες, ενώ ένα εργοστάσιο ή φάρμα τρολ είναι ένας οργανισμός που εμπλέκεται σε διαδικτυακή εξαπάτηση και προπαγάνδα. Αυτή η δραστηριότητα συχνά συγκαλύπτεται από ένα δυσδιάκριτο όνομα, μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, ένα ερευνητικό κέντρο διαδικτύου και άλλα παρόμοια. Κατά κανόνα, τα εργοστάσια τρολ επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στην πολιτική ή οικονομική σφαίρα. Ο στόχος της επιχείρησης μπορεί να είναι η επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους, η άδικη επίθεση σε έναν ανταγωνιστή ή η εκτέλεση κάποιας άλλης ενέργειας που καθορίζεται από τον πελάτη. Τα εργοστάσια τρολ επιτυγχάνουν τους στόχους τους με ψεύτικες ειδήσεις και ρητορική μίσους, μεταξύ άλλων.

Οι υπάλληλοι του εργοστασίου τρολ δημιουργούν ψευδείς ταυτότητες και διαχειρίζονται την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι απαραίτητο να φαίνεται πως ο λογαριασμός που δημιουργήθηκε είναι πραγματικός. Επομένως, εδώ δεν δημοσιεύονται μόνο πράγματα που σχετίζονται με τον στόχο του εργοστασίου τρολ, αλλά και υλικά που δίνουν αξιοπιστία σε ένα πλασματικό προφίλ, όπως πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή. Τα προφίλ περιέχουν φωτογραφίες από προϋπάρχοντα διαδικτυακά αρχεία που έχουν τροποποιηθεί για να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι το εργοστάσιο τρολ απασχολεί εκατοντάδες άτομα και κάθε υπάλληλος έχει πολλούς λογαριασμούς, είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο που συνδέει ψεύτικα προφίλ μεταξύ τους και δίνει την εμφάνιση ενός πραγματικού δικτύου. Όσο περισσότερο διατηρούνται οι λογαριασμοί, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια τρολ εργάζονται συχνά με βάρδιες ώστε τα μηνύματά τους να αναρτώνται όλο το 24ωρο.

Οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω των διαδικτυακών τρολ διευκολύνονται από bots, τα οποία είναι προγράμματα υπολογιστή που στέλνουν αυτόματα μηνύματα, για παράδειγμα, ως απάντηση στην εμφάνιση μιας φράσης. Ωστόσο, ενώ τα μηνύματα που αποστέλλονται από τα bots είναι αναξιόπιστα και μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν ως ανεπιθύμητα (προβλήματα γλώσσας, αντιγραφή δηλώσεων), το περιεχόμενο που μεταδίδεται από τα εργοστάσια τρολ μπορεί να φαίνεται πιο αξιόπιστο, καθιστώντας τις προσπάθειες παραπληροφόρησης πιο αποτελεσματικές. Μέσω συντονισμένων προσπαθειών, τα εργοστάσια τρολ μπορούν να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να χειραγωγήσουν αποτελεσματικά την κοινή γνώμη.

Ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, χιλιάδες λογαριασμοί Twitter στη ρωσική και την ουγγρική γλώσσα έχουν επανενεργοποιηθεί ως Τούρκοι χρήστες, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση στις εκλογές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αχμέτ Τουράν Χαν, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων και έρευνας Datailor, είπε πως αυτοί οι λογαριασμοί παρακολουθούνται για λίγο και ότι πολλοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο τουρκικό περιεχόμενο και πολιτική. «Τους τελευταίους μήνες, εντοπίσαμε πως οι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία και την Ουγγαρία έχουν προσανατολιστεί έντονα προς την Τουρκία. Αυτοί οι λογαριασμοί έχουν αρχίσει να παράγουν τουρκικό περιεχόμενο διαγράφοντας το προηγούμενο περιεχόμενό τους. Η παραγωγή πολιτικού περιεχομένου έχει αυξηθεί από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Είδαμε μερικούς από αυτούς τους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του υποψηφίου για την προεδρία Muharrem İnce. Μέσω αυτών των λογαριασμών, οι ομιλίες του Muharrem İnce διακινήθηκαν πολύ γρήγορα. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι από τους λογαριασμούς που περιείχαν τον Muharrem İnce χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε καμπάνιες του AK Party.

Η Pelin Ünker από την DW Turkish ανέφερε πως σύμφωνα με τον ειδικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Tuğrulcan Elmas, η χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω λογαριασμών bot χρησιμοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση Ερντογάν. Για παράδειγμα, μια παραποιημένη φωτογραφία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu να πατάει σε ένα χαλί προσευχής με τα παπούτσια του παρουσιάστηκε και διαδόθηκε μέσω λογαριασμών bot.

Η έμφαση στην ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας με την Τουρκία στην αντίληψη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει κάνει τα μελλοντικά της σχέδια για την Τουρκία με βάση την υπόθεση πως ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Μαΐου. Αν και η Ρωσία και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι, η Ρωσία πάντα θεωρούσε την Τουρκία ως μια χώρα που πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται στενά. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δραστηριοποιείται στην Τουρκία και κατανοεί τον κοινωνικό ιστό και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της χώρας. Ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ακόμη και φάρμες τρολ και των υπηρεσιών πληροφοριών, για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Ερντογάν και να διατηρήσει τη φιλορωσική στάση της Τουρκίας.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail