Το τολμηρό σχέδιο του Κιέβου για την Κριμαία είναι απελπισμένη τόνωση του ηθικού και έκκληση για όπλα

Η Ουκρανία παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων στις 2 Απριλίου, το οποίο περιγράφει πώς σχεδιάζει να επανενσωματώσει την Κριμαία στη χώρα μετά την κατάκτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία. Αν και το Κίεβο επανειλημμένα ανακοινώνει τα σχέδιά του να ανακαταλάβει την Κριμαία, που αρχικά είχε δοθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική περίοδο, ακόμη και η Ουάσιγκτον είναι σιωπηρά επιφυλακτική ότι μπορεί να επιτευχθεί, κάνοντας έτσι την τολμηρή ανακοίνωση τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων για την εξασφάλιση περισσότερων όπλων και χρηματοδότησης από τη Δύση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Oleksiy Danilov, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσίευσε το σχέδιο ακριβώς την στιγμή που το Κίεβο προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση με στρατεύματα πρόσφατα εκπαιδευμένα στις δυτικές χώρες. Αυτό γίνεται με την ελπίδα να επιτύχουν αποφασιστικά κέρδη μετά την παραμονή τους στο πίσω μέρος για περισσότερους από 13 μήνες πολέμου.

Μέρη του παραληρηματικού του σχεδίου περιλαμβάνουν ολόκληρη την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία, τη δίωξη αθώών πολιτών που εμπλέκονται με το ρωσικό κράτος· και, μετονομασία της πρωτεύουσας Σεβαστούπολης, το όνομα της οποίας δόθηκε όταν ιδρύθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, σε Αντικείμενο Νο. 6 [Object No. 6].

Τίποτα από αυτά δε θα συμβεί και όπως είπε ο επικεφαλής της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, «Θα ήταν λάθος να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τα σχόλια από άρρωστους ανθρώπους. Πρέπει να θεραπευτούν, και αυτό κάνει ο στρατός μας τώρα».

Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα σχόλια του Danilov είναι ότι η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο απελπισμένη για όπλα και ηθικό, ιδιαίτερα καθώς η κατάσταση στο Artemovsk (Bakhmut) είναι απελπιστική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Volodymyr Zelensky, δήλωσε μετά τα σχόλια του Danilov ότι η Ουκρανία θα ελέγξει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα τους επόμενους πέντε έως επτά μήνες, επειδή η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να ελέγξει την κατάσταση.

Αυτό είναι τεράστιο μπράβο από δύο ηγετικές προσωπικότητες – μια που έθεσε μια αποστολή και μια άλλη που έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα. Παρόλα αυτά, υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί ηγέτες εδώ και πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Πέτρο Ποροσένκο, ισχυρίζονται πως θα «απελευθερώσουν» την Κριμαία. Δεν έφτασαν ποτέ κοντά στο να συμβεί.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Danilov έρχεται καθώς ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει μια νέα ανοιξιάτικη επίθεση, η οποία ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτόν το μήνα, πιθανότατα μεταξύ του Ορθόδοξου Πάσχα στις 16 Απριλίου και της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου. Αυτή η επίθεση θα περιλαμβάνει στρατεύματα εκπαιδευμένα από τη Δύση και πρόσφατα όπλα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αρμάτων μάχης. Αν και μπορεί να σημειωθούν αρχικά κέρδη, αναμένεται ότι η επίθεση θα αντιμετωπίσει κόπωση γρήγορα πριν η Ρωσία ξεκινήσει τελικά τη δική της αντεπίθεση.

Κατά την προετοιμασία αυτής της επίθεσης, η Ουκρανία έχει λάβει 49 άρματα μάχης από δυτικές χώρες. Το Λονδίνο είπε ότι ολοκλήρωσε την εκπαίδευση μιας δεύτερης ομάδας Ουκρανών στρατιωτών στα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα AS90 που του δωρίζονται. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως παρείχε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά για οβίδες, πυραυλικό πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και άλλα συστήματα και η Πολωνία είπε ότι είχε μεταφέρει τέσσερα από τα 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που δίνει στην Ουκρανία, μετά από παρόμοια κίνηση από τη Σλοβακία τον περασμένο μήνα.

Προφανώς, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να καταλάβουν μια ολόκληρη χερσόνησο που έχει στρατιωτικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των οκτώ ετών, πόσο μάλλον οι περιοχές μεταξύ της Κριμαίας και όπου βρίσκονται σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι, όταν έκανε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες για περισσότερα όπλα, ανακοίνωσε στη σύνοδο του Νταβός τον Ιανουάριο πως «στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και «η Κριμαία είναι η γη μας». Με αυτόν τον τρόπο, η ιδέα της ανακατάληψης της Κριμαίας ήταν πάντα συνδεδεμένη με τις εκκλήσεις για περισσότερα χρήματα και όπλα, και ο Danilov και ο Podolyak είναι μόνο οι τελευταίοι που προστέθηκαν σε αυτή τη χορωδία, ακόμα κι αν η ίδια η Ουάσιγκτον είναι δύσπιστη για την επιτυχία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken υπονοούσε σκεπτικισμό στις 15 Φεβρουαρίου μιλώντας σε ειδικούς σχετικά με την πιθανότητα η Ουκρανία να πάρει την Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της κλήσης προς τους ειδικούς, η οποία διέρρευσε, είπε πως η Κριμαία είναι μια «κόκκινη γραμμή» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένα μήνα αργότερα, ο Blinken είπε σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ότι το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει διπλωματία αντί για στρατιωτικές επιθέσεις στην προσπάθεια ανακατάληψης εδάφους.

Μαζί με τον Danilov και τον Podolyak ήταν ο Andriy Sybiha, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του Κιέβου για διαπραγματεύσεις εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα σύνορα της Κριμαίας.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε ο Sybiha. Και πρόσθεσε: «Δε σημαίνει ότι αποκλείουμε τον τρόπο απελευθέρωσης [της Κριμαίας] από τον στρατό μας».

Με το Artemovsk υπό έντονη ρωσική πίεση, τα σχόλια του Sybiha στοχεύουν μόνο στην ενίσχυση του ηθικού της Ουκρανίας υπερεκτιμώντας την πιθανότητα επιτυχίας της επερχόμενης επίθεσης, καθώς παραπέμπει στο τέλος του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας. Αυτό φυσικά δε θα συμβεί, και παραμένει ένα μυστήριο προς το παρόν για το πώς το Κίεβο θα δημιουργήσει νέα θετικότητα και προπαγάνδα όταν η επίθεση τελικά αποτύχει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail