Στενοί δεσμοί Βραζιλίας - Κίνας: Τα περισσότερα έρχονται

Freepen.gr - Οι σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας αναμένεται να προχωρήσουν σε υψηλότερες βάσεις, καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 50ή επέτειο των διπλωματικών δεσμών τους το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Alessandro Golombiewski Teixeira, πρώην οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της Βραζιλίας, γράφει η global.chinadaily.com.cn.

Ο Golombiewski Teixeira, επίσης πρώην υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου, είπε στα μέσα ενημέρωσης πως τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία μπορούν να βοηθήσουν άλλα έθνη. Ο ίδιος συμμετείχε στο Boao Forum for Asian Annual Conference 2023 στο Boao της επαρχίας Hainan.

Περιγράφοντας την εμπορική συνεργασία μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας ως «ισχυρή και νικηφόρα», είπε ότι οι δύο πλευρές απολαμβάνουν συμπληρωματικές πτυχές στις εμπορικές τους σχέσεις. Η Κίνα εισάγει σόγια, βοδινό κρέας, λάδι, ζάχαρη και σιδηρομετάλλευμα από τη Βραζιλία, με τα χημικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά, είπε.

Και οι δύο χώρες ανήκουν στους BRICS - την ομάδα που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Είπε πως οι BRICS έχουν μια σημαντική αποστολή να δώσουν φωνή στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον καθώς επεκτείνονται σε BRICS Plus.

Σημείωσε ότι οι BRICS θα ενισχύσουν την πολυμέρεια επειδή και τα πέντε μέλη της πιστεύουν στους πολυμερείς θεσμούς και στο να μοιράζονται ένα όραμα και κοινή ευημερία.

Είπε ότι ορισμένες χώρες θα ήθελαν να οδηγήσουν τον κόσμο σε πόλεμο, αλλά η Κίνα δεν είναι μία από αυτές. Ο κόσμος μας χρειάζεται ειρήνη και η Κίνα έχει δείξει τη βούλησή της για αυτό στην παγκόσμια κοινότητα, είπε. "Χωρίς ειρήνη δεν έχεις τίποτα. Μπορείς να μιλάς για φτώχεια και ανισότητα και ανάπτυξη όταν μια χώρα καταστρέφεται;".

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva ανέβαλε πρόσφατα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα για λόγους υγείας, αλλά ο Golombiewski Teixeira είπε πως ελπίζει η Βραζιλία —η οποία αντιπροσωπεύει το 40% της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής— να έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Belt and Road όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

«Το BRI είναι ένας σημαντικός μηχανισμός συνεργασίας στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι το βλέπει περισσότερο ως πλατφόρμα για τις χώρες που συνεργάζονται παρά ως ένα απλό έργο.

Μιλώντας για την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας της Κίνας ή GSI, ο Golombiewski Teixeira υπενθύμισε πως ήταν στο Φόρουμ του Boao For Asia τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε το GSI.

Για αυτόν, το GSI και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης, ή GDI, είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Είναι πολύ σημαντικό να εισέλθουν περισσότερες εταιρείες στην αγορά της Βραζιλίας. Ανέφερε την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι κινεζικές μάρκες έχουν αλλάξει τις αντιλήψεις της Δύσης για να γίνουν δημοφιλείς. «Τώρα, οι άνθρωποι τρελαίνονται με τα κινεζικά αυτοκίνητα, όπως η BYD και η Great Wall (Motors)», είπε.

Ένας σημαντικός τρόπος για να δούμε τη συνεργασία είναι ότι η Κίνα έχει διαφορετικά κύματα επενδύσεων στη Βραζιλία, είπε. Ξεκίνησε με υποδομές, μετά ηλεκτρονικές εταιρείες, όπως η Midea και η Hisense, και τώρα είναι ένα νέο στάδιο όπου οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στη Βραζιλία.

"Η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το TikTok και το Kuaishou στον κόσμο, κάτι που είναι καλό. Επίσης, εταιρείες όπως η BYD, όπως η Tencent εισέρχονται περισσότερο στην αγορά της Βραζιλίας επειδή υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την κινεζική αγορά" προσέθεσε.

Εκτός από τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου που εισέρχονται στη Βραζιλία, είπε ότι βραζιλιάνικες εταιρείες έρχονται και στην Κίνα. Σημειώνοντας πως οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Βραζιλίας σύναψαν πρόσφατα συμφωνία για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα, είπε ότι η οικονομική συνεργασία μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν καλύτερα τις χρηματοοικονομικές κρίσεις, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τραπεζικής αναταραχής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail