Η υποσχεθείσα αντεπίθεση της Ουκρανίας που προορίζεται για άθλια αποτυχία

Κάθε μέρα που περνά, ο ουκρανικός στρατός χτυπιέται και αποδεκατίζεται στο Μπαχμούτ. Για να χρησιμοποιήσουμε μια κινηματογραφική μεταφορά, αυτή είναι μια προεπισκόπηση της επερχόμενης έλξης, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει έντονη πίεση να ξεκινήσει μια αντεπίθεση που θα ωθήσει τους Ρώσους έξω από την Ουκρανία. Δεν πρόκειται να συμβεί.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο. Ναι, δεν είναι παρά μια μεμονωμένη ανέκδοτη αφήγηση της σφαγής στο Μπαχμούτ, αλλά είναι αληθινή και παρέχει μια ανατριχιαστική εικόνα της απελπισμένης κατάστασης των ουκρανικών δυνάμεων σε εκείνη τη μάχη.

Ακόμα κι αν η Ουκρανία είναι σε θέση να αναπτύξει στρατεύματα και οχήματα που ξεπερνούν οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους οι Ρώσοι στην πρώτη γραμμή στο Donbass (μια αμφίβολη υπόθεση), εξακολουθεί να μην έχει το πυροβολικό, την αεροπορική υποστήριξη, την επιμελητεία και τα πυρομαχικά για να στηρίξει μια τέτοια επίθεση.

Πώς το ξέρω; Πολύ απλό. Απλώς κοιτάξτε πώς αποδίδει η Ουκρανία αυτήν την στιγμή στα Bakhmut, Ugledar και Avdevka. Σε κάθε περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν, έστω και αργά, αντί να αμβλύνουν τη ρωσική επίθεση. Η παραπάνω εικόνα (λαμβάνεται από το liveuamap.com, έναν φιλοουκρανικό ιστότοπο) δείχνει τη φρικτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Ουκρανία, η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχει πλεονέκτημα πολεμώντας από αμυντικές θέσεις, δεν κατάφερε να σταματήσει την αργή αλλά σταθερή προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων σε όλη τη γραμμή επαφής. Αντί να επιτεθεί και να καταστρέψει τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας που τροφοδοτούν τις ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία εξαπολύει επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων HIMARS σε μη στρατιωτικούς στόχους. Αυτές οι επιθέσεις δεν αποδυναμώνουν την τακτική και στρατηγική κατάσταση της Ρωσίας.

Οι επτά μπλε κύκλοι που είναι ορατοί στον χάρτη υποδηλώνουν τοποθεσίες όπου ηχούν προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής στις 25 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι χτυπούν αυτές τις τοποθεσίες με αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας για να εξαπολύσουν βόμβες ολίσθησης 500 κιλών και φορτωμένα με εκρηκτικά drones. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους Ουκρανούς στο άκρο υποδοχής.

Αυτά τα πλήγματα επιβεβαιώνουν επίσης την εκτίμηση που περιέχεται σε ένα από τα στοιχεία των αμερικανικών πληροφοριών που διέρρευσαν ότι το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας (ADS) έχει καταστραφεί και η Ουκρανία δε διαθέτει πολυεπίπεδο ADS για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Ρωσικές στρατιωτικές πηγές ισχυρίζονται πως προκαλούν κατά μέσο όρο 500 θανάτους στα ουκρανικά στρατεύματα. Με άλλα λόγια, τις τελευταίες 60 ημέρες οι Ουκρανοί υπέστησαν τουλάχιστον 30.000 απώλειες στρατευμάτων σε όλο το μέτωπο των 950 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία δεν έχει απεριόριστη προσφορά ανθρώπινου δυναμικού.

Καμία χαρούμενη συζήτηση στην Ουάσιγκτον ή στις πρωτεύουσες άλλων χωρών του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τη δεινή τακτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Αν κοιτάξετε τις αλλαγές στο liveuamap τους τελευταίους έξι μήνες, είναι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, που επιτίθεται ανελέητα σε όλη τη γραμμή επαφής. Η Ρωσία διεξάγει ένα βάναυσο πόλεμο φθοράς και η Ουκρανία στέλνει πρόθυμα αναντικαταστάτριες δυνάμεις στο κύμα της καταστροφής. Πώς θα πραγματοποιήσει η Ουκρανία μια αξιόπιστη αντεπίθεση χωρίς επαρκή αεροπορική υποστήριξη, εξαντλημένο σύστημα αεράμυνας, εξασθενημένη δύναμη αρμάτων μάχης, ελλείψεις πυροβολικού και πυραύλων που δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν και ένα χαοτικό σύστημα επιμελητείας που αποτυγχάνει να κρατήσει τα στρατεύματα πρώτης γραμμής πλήρως εφοδιασμένα με πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα;

Οι προοπτικές της Ουκρανίας γίνονται πιο ζοφερές από τη συνειδητοποίηση ότι η Ρωσία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, έχει κατασκευάσει πολυεπίπεδα αμυντικά συστήματα κατά μήκος πιθανών λεωφόρων επίθεσης, έχει εντείνει τη χρήση αεροπορικών επιθέσεων σταθερής πτέρυγας σε θέσεις κινητοποίησης της Ουκρανίας και έχει κρατήσει τεράστιες εκπαιδευμένες εφεδρείες μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Η Ρωσία δε συμπεριφέρεται ως νούμερο 1 με υπερβολική αυτοπεποίθηση στο τουρνουά μπάσκετ του NCAA. Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο συνειδητοποιεί πως βρίσκεται σε μια υπαρξιακή μάχη με το ΝΑΤΟ και δε συμμετέχει σε πρόωρους εορτασμούς νίκης. Η Ρωσία είναι έτοιμη για μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι.

Οι ηγέτες στο Κίεβο συμπεριφέρονται σα διεφθαρμένοι τοξικομανείς, πλήρως εξαρτημένοι από την προθυμία της Δύσης να συνεχίσει να στέλνει χρήματα και όπλα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε όπλα και πυρομαχικά και δε διαθέτουν τη βιομηχανική βάση για να παράγουν γρήγορα αντικαταστάσεις. Η εμπιστοσύνη της Ουκρανίας στη νίκη δεν υποκαθιστά έναν πλήρως εφοδιασμένο και εκπαιδευμένο στρατό. Η έλλειψη προμηθειών και οι ακατέργαστες προσλήψεις με ελάχιστη βασική εκπαίδευση είναι συνταγή καταστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail