Το ανάστημα της Ρωσίας βρίσκεται σε ταχεία άνοδο στην Κεντρική Αφρική

...καθώς η Mir επεκτείνει την επιρροή της, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις από την M23

Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία της Ρωσίας στην Κεντρική Αφρική έχει αυξηθεί σημαντικά. Η χώρα έχει αναπτύξει ισχυρότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τα έθνη της περιοχής και τοποθετείται ως σημαντικός παίκτης. Ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία διεκδικεί την επιρροή της είναι βοηθώντας στην αντιμετώπιση της κρίσης του M23, η οποία τροφοδοτείται από τη Ρουάντα, την οποία υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το σύστημα πληρωμών της Ρωσίας επεκτείνεται στη ΛΔΚ, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη παρουσία της στην περιοχή.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η διευρυνόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Κεντρική Αφρική

Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Κεντρική Αφρική μπορεί να αποδοθεί στα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή. Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως χρυσό, διαμάντια και άλλα πολύτιμα ορυκτά. Με την Κίνα ήδη εγκατεστημένη στην περιοχή, η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της και να εξασφαλίσει μερίδιο σε αυτούς τους πόρους. 

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (ΚΑΡ), του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και προμηθεύει όπλα σε αυτά τα έθνη, με στόχο να αντισταθμίσει την επιρροή άλλων μεγάλων δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Αντιμετώπιση της κρίσης M23

Η Ρωσία διεκδικεί την επιρροή της στην Κεντρική Αφρική παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) για την αντιμετώπιση της κρίσης του M23. Η M23 , που ιδρύθηκε το 2012, ισχυρίστηκε ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούτσι από το Κονγκό, οι οποίοι μοιράζονται την εθνικότητα του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ενάντια στις ένοπλες ομάδες Χούτου. Το 2013, μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία, πολλά μαχητικά του M23 ενσωματώθηκαν στον εθνικό στρατό. Ωστόσο, η ομάδα ξανάρχισε τις μάχες στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε μια συμφωνία σχετικά με την ενσωμάτωση των μαχητών της. Από τότε, το M23 έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους στο Βόρειο Κίβου, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης πόλης Μπουναγκάνα στα σύνορα με την Ουγκάντα, τον Ιούνιο του 2022.

Οι αντάρτες του M23 διεξάγουν την πιο παρατεταμένη επίθεσή τους εδώ και χρόνια, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και εκτοπίζοντας πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Ακόμη και πριν από αυτό το κύμα βίας, σχεδόν 200.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί τον περασμένο χρόνο. Η ΛΔ του Κονγκό έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρουάντα πως υποστηρίζει τους αντάρτες, αλλά η Ρουάντα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση της ΛΔΚ στον αγώνα της εναντίον των ανταρτών του M23 παρέχοντας όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτική εκπαίδευση στον στρατό της ΛΔΚ. Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι επιχειρούν επίσης στην περιοχή, παρέχοντας πρόσθετη υποστήριξη στον στρατό της ΛΔΚ. Αυτός ήταν ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος για τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην Κεντρική Αφρική, μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως ο χρυσός, τα διαμάντια και άλλα ορυκτά.

Αναπτυσσόμενο ρωσικό σύστημα πληρωμών στη ΛΔΚ

Εκτός από την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης, η Ρωσία  έχει επεκτείνει την οικονομική της παρουσία στη ΛΔΚ αναπτύσσοντας το σύστημα πληρωμών της στη χώρα, που ονομάζεται Mir. Αυτό το σύστημα πληρωμών επιτρέπει ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές και αναμένεται να υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες τράπεζες στη ΛΔΚ. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Ρωσίας στη χώρα και τη δέσμευσή της να επεκτείνει την εμβέλειά της στην περιοχή.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η ΛΔΚ μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα πληρωμών Mir για να διευκολύνει τις συναλλαγές με Ρώσους εταίρους. Ο πρεσβευτής του Κονγκό στη Μόσχα, Vangu Ngimbi, σημείωσε πως η πρεσβεία της ΛΔ του Κονγκό στη Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις τραπεζικές εργασίες λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν κεφάλαια για την πληρωμή μισθών στο προσωπικό της αποστολής. Επιπλέον, πολλές οικογένειες από το Κονγκό αγωνίζονται επίσης να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος πληρωμών στην εγχώρια οικονομία της ΛΔΚ φαίνεται να είναι μια βιώσιμη λύση.

Η Ρωσία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς της με τη ΛΔΚ. Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και της γεωργίας. Η κρατική εταιρεία εξόρυξης της Ρωσίας, Alrosa, επενδύει σε έργα εξόρυξης διαμαντιών στη χώρα και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της ΛΔΚ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας διαμαντιών της. Υπήρξαν πρόσφατες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αυξάνοντας τις οικονομικές της συνεργασίες. Εκτός από αυτές τις εταιρικές σχέσεις, η Ρωσία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη ΛΔΚ. Το 2019, η Ρωσία  δώρισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια στη χώρα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα.

Η διευρυνόμενη οικονομική παρουσία της Ρωσίας στη ΛΔΚ έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει και τις δύο χώρες. Η ΛΔΚ είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και η Ρωσία έχει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η επέκταση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στη ΛΔΚ και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Συνολικά, η Ρωσία αναλαμβάνει πραγματικά έναν «κεντρικό» ρόλο στην Κεντρική Αφρική! Με τους αυξανόμενους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους, δείχνουν σε όλους πως δεν παίζοει απλώς. Στην πραγματικότητα, φαίνεται σαν να βάζουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι και να πάνε με όλα μέσα. Η Ρωσία σίγουρα δεν κάνει ανοησίες όταν πρόκειται να προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail