Οι ΗΠΑ κάνουν επίδειξη ισχύος στον Περσικό Κόλπο χωρίς αποτέλεσμα

Οι πανικόβλητες ΗΠΑ προσπαθούν να μπουν στο τσουνάμι της Δυτικής Ασίας με πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές αλλαγές, αλλά ακούει κανείς;

Τρεις δυσοίωνες εξελίξεις που σχετίζονται με τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έρχονται σε αντίθεση με τη συνολική χαλάρωση των εντάσεων στην περιοχή της Δυτικής Ασίας:

MK Bhadrakumar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, το τηλεφώνημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη στον Πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν (MbZ), ζητώντας μια συνάντηση για να δώσει πνοή στις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Δεύτερον, ένα ταξίδι σιωπής στη Σαουδική Αραβία από τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) καθώς η κινεζική διπλωματία επιταχύνεται στη Δυτική Ασία.

Τρίτον, η άφιξη του πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου USS Florida στα ύδατα του Περσικού Κόλπου.

Το κοινό νήμα εδώ είναι η επικράτηση του Ιράν στη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας, μετά την ιστορική συμφωνία του με τη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση της Κίνας με ισχυρή ρωσική υποστήριξη.

Αυτές οι τρεις εξελίξεις έλαβαν χώρα στο άμεσο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al-Saud και του Ιρανού ομολόγου του Hossein Amir Abdollahian την Πέμπτη στο Πεκίνο.

Σε μια περίεργη σύμπτωση, το USS Florida διέσχισε επίσης τη Διώρυγα του Σουέζ την Πέμπτη σε μια αποστολή υποστήριξης του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ με έδρα το Μπαχρέιν, του οποίου η περιοχή δράσης περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα και τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.



Εκτόνωση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Τις εβδομάδες μετά τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της 10ης Μαρτίου, ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο κρατών μίλησαν στο τηλέφωνο αρκετές φορές και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν κάλεσε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi να επισκεφθεί το Ριάντ. Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Πεκίνο την Πέμπτη σηματοδοτεί ότι η επίσκεψη Ραΐσι στο Ριάντ δεν είναι μακριά.

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Πεκίνου δείχνει πως το φλιτζάνι της άμυνας Σαουδικής Αραβίας και Ιράν γεμίζει γρήγορα και πλησιάζει ήδη να γεμίσει στο μισό.

Η κοινή δήλωση κάνει λόγο για «ενίσχυση της συνεργασίας» και υπαινίσσεται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, όπως η διερεύνηση «μέσων συνεργασίας, με θετικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς πόρους, το οικονομικό δυναμικό και πολλές ευκαιρίες που έχουν οι χώρες τους, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και τις δύο να κερδίσουν αμοιβαίο όφελος».

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος αναζήτησε ανοιχτά σαουδαραβικές επενδύσεις. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammad Al Jadaan επισήμανε «πολλές ευκαιρίες» στο Ιράν για σαουδαραβικές επενδύσεις. Οι απευθείας πτήσεις ξαναρχίζουν.

Η κοινή δήλωση επιβεβαίωσε «την ενίσχυση της συνεργασίας για την στήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, προς αμοιβαίο όφελος». Η Τεχεράνη ωθεί το κίνημα Ανσαράλα να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη στις διαπραγματεύσεις της με το Ριάντ. Οι απεσταλμένοι της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν έφτασαν στη Σαναά το Σάββατο για να διαπραγματευτούν μια μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μπορεί να ανακοινωθεί πριν από τις διακοπές των μουσουλμάνων για το Eid που ξεκινούν στις 20 Απριλίου.

Η αυτονομία της Σαουδικής Αραβίας και η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ

Βασικά, η συνάντηση της Πέμπτης στο Πεκίνο σηματοδοτεί ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη αγωνίζονται ενεργά για μια ευρύτερη σχέση συνεργασίας και η Κίνα τονίζει πως σκοπεύει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως μεσολαβητής και διευκολυντής.

Κινέζοι σχολιαστές προβλέπουν ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ενεργήσει ως συντονιστής για την επίλυση συγκρούσεων στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, καθώς έχει μεγάλη αποδοχή μεταξύ των περιφερειακών κρατών. Η Κίνα αισθάνεται ότι η αυτονομία της Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται περαιτέρω – υιοθετώντας οικονομικές στρατηγικές χωρίς εξάρτηση από τις ΗΠΑ και δεν είναι πλέον πολιτικά υπάκουη στις επιταγές της Ουάσιγκτον.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου θεωρείται ως απόδειξη αυτής της γεωπολιτικής αλλαγής. Για να αναφέρω από ένα σχόλιο των Global Times (που αναπαράγεται στην εφημερίδα People's Daily ) την περασμένη εβδομάδα, «Η διάθεση δυσαρέσκειας προς τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή [Δυτική Ασία] είναι διάχυτη, όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, καθώς η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή θεωρείται ότι οδηγείται κυρίως από την επιθυμία να αρπάξουν τους πετρελαϊκούς πόρους…». Κανείς δεν θέλει να είναι για πάντα πιόνι των ΗΠΑ.

«Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, ειδικά στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν εξοργίσει πολλές χώρες, καθώς η Ουάσιγκτον απαιτεί συνεχώς από ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής [Δυτικής Ασίας] να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για να καταστείλουν τη Ρωσία».

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλάβει ότι οι περιφερειακές υποθέσεις θα πρέπει να αποφασίζονται από τις σχετικές χώρες στη Μέση Ανατολή [Δυτική Ασία]. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ψευδαίσθηση της αμερικανικής ηγεμονίας και ντετερμινισμού».

Αντίθετα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πλημμυρίζουν από πανικό για την αμερικανική περιστολή στη Δυτική Ασία. Υπάρχει μια απτή αίσθηση απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον. Η δεκαετίες αμερικανο-ισραηλινή στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» υποστηρίζοντας το Ιράν ως μπαμπούλα έχει χάσει την έλξη της.

Πιθανή αναμέτρηση στο Ιράν

Το φάντασμα που στοιχειώνει την Ουάσιγκτον είναι πως για πρώτη φορά από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, η Τεχεράνη ενισχύει απαρέγκλιτα τους δεσμούς της με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), τα οποία με τη σειρά τους θα θάψουν σταδιακά τις δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τούτου λεχθέντος, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά επίσης σταθερά. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί διχαστικό ζήτημα μεταξύ των κρατών του Κόλπου, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί επίσης να κλείσει μόλις η επίσκεψη του Raisi στη Σαουδική Αραβία θέσει σε εφαρμογή μια μήτρα στρατηγικής κατανόησης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

Αρκεί να πούμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη έκθεση του ΔΟΑΕ πως εντόπισε σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένου σε 83,7 τοις εκατό καθαρότητας –πολύ κοντά στον βαθμό όπλων– στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό του Ιράν ως δικαιολογία για μια αναμέτρηση με την Τεχεράνη.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επικαλέστηκε το Al Arabiya English ότι η αποστολή του Μπερνς στη Σαουδική Αραβία ήταν στην πραγματικότητα να ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών. Πολύ πιθανόν, ο Μπερνς μοιράστηκε με τον MbS τις τελευταίες αναφορές πληροφοριών σχετικά με το Ιράν. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που διοργανώθηκε από το Πεκίνο, σηματοδοτώντας ότι η πυξίδα της για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν έχει τεθεί και, κυρίως, πως το Ριάντ δε θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Αλλά τότε, η άμεση εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Το USS Florida φέρεται να είναι ικανό να μεταφέρει έως και 154 πυραύλους κρουζ επίθεσης Tomahawk.


Μεταβαλλόμενη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας

Είναι σημαντικό ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξαν λογικά να επαινέσουν τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν που έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας, αν και διατυπωμένη σε κοινοτοπίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέδρασε επίσης με σιωπηλό τρόπο στην άκρως προκλητική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου τον επόμενο μήνα, η οποία, γνωρίζει πολύ καλά, στηρίζεται σε μια βαθιά κατανόηση μεταξύ Ριάντ και Μόσχας και θα αποφέρει τεράστια απροσδόκητα κέρδη για τη Ρωσία από τις εξαγωγές πετρελαίου της.

Περιέργως, το γραφείο του Νετανιάχου διατύπωσε έναν ισχυρισμό ότι ο MbZ τον κάλεσε και πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο μεταξύ τους σε μια προσωπική συνάντηση στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων της Emirates, WAM, ανέφερε από τότε ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νετανιάχου και πως ο MbZ είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «θα συνεργαστούν με το Ισραήλ, τα άλλα αραβικά έθνη και τους διεθνείς εταίρους για να αποφύγουν την περιφερειακή κλιμάκωση και να προωθήσουν μια πορεία προς την ειρήνη και την σταθερότητα».

Η δημοσίευση του WAM επισήμανε αδιαμφισβήτητα ότι η έμφαση των ΗΑΕ είναι στην περιφερειακή σταθερότητα και, σιωπηρά, ότι δεν θα συρθεί σε οποιεσδήποτε αμερικανικές-ισραηλινές γελοιότητες για να υπονομεύσει τις τρέχουσες διαδικασίες στην περιφερειακή πολιτική – όχι μόνο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, αλλά και εκείνων που αφορούν Επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη κ.λπ.

Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ δεν αναφέρθηκε σε καμία δέσμευση του MbZ να συναντήσει τον Νετανιάχου, ο οποίος, φυσικά, είναι ντυμένος και σπεύδει να πάει, απρόθυμος ακόμη να εγκαταλείψει την ιδέα πως το Ισραήλ έχει χάσει την περιφερειακή συνωμοσία.

Εν τω μεταξύ, το USS Florida θα κρύβεται στα νερά του Περσικού Κόλπου σε μια προβολή αμερικανικής ισχύος, στέλνοντας ένα σιωπηρό, αλλά αναποτελεσματικό μήνυμα, προειδοποιώντας τόσο στα αραβικά κράτη όσο και στο Πεκίνο ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέος σερίφης στην πόλη, τώρα ή στην νοητό μέλλον.

Εδώ βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται απελπισμένα καλή οπτική και μπορεί αντανακλαστικά να καταφύγει στη δύναμη για να αποτρέψει κάτι που δεν είναι λιγότερο από μια μετατόπιση τεκτονικών πλακών στη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα με μη στρατιωτικά εργαλεία - ή απλά, να μην αντιμετωπιστεί καθόλου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail