Είναι νόμιμα τα έγγραφα της Στρατιωτικής Πληροφορίας που διέρρευσαν;

Συνεχίζω να πιστεύω ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν κι αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα είναι γνήσια, όπως και η κατάπληξη που εξέφρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι είναι σωστό δύο φορές την ημέρα. Όμως τα έγγραφα δε μας λένε τίποτα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Τα έγγραφα που αναφέρθηκαν στο Διαδίκτυο που έχω δει δείχνουν μόνο δύο ημερομηνίες — 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. Έτσι, οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται θεωρούνται «παλιές» στον κόσμο της τρέχουσας κοινότητας πληροφοριών.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από τους φίλους μου που είναι ακόμη ενεργός στην κοινότητα των πληροφοριών εξέφρασε την έκπληξή του που αυτό δε συνέβη νωρίτερα, δεδομένης της αναταραχής μεταξύ ορισμένων στην τάξη και το αρχείο της κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ σκοντάφτουν σε ένα περιττό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ένας άλλος φίλος, ένας συνταξιούχος αξιωματικός των πληροφοριών, σχολίασε το τελευταίο μου κομμάτι. Σημείωσε ορισμένα σημαντικά στοιχεία:

Larry, από τα λίγα έγγραφα που έχω δει, συμφωνώ, φαίνονται νόμιμα. ΑΝ κυκλοφορούσαν μόνο έγγραφα του FVEY, θα είχαμε ένα πολύ ευρύτερο δίκτυο. Όμως, η σήμανση Noforn το περιορίζει σε άτομο των ΗΠΑ. Το TS εστιάζει το σύμπαν ακόμα πιο κάτω. Η λήψη φωτογραφιών των εγγράφων μπορεί να εξαλείψει τη δυνατότητα προσδιορισμού του συγκεκριμένου εκτυπωτή. Ο κωδικός του εκτυπωτή είναι ενσωματωμένος στο χαρτί. Έχω την τάση να πιστεύω ότι ο διαρρήκτης είναι στρατιωτικός vice IC. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού IC δε θα έδινε αυτά τα έγγραφα την ώρα της ημέρας. Πολύ power pointy! Επίσης, το PPT είναι πολύ, πολύ απασχολημένο, οπότε θα έλεγα πως μάλλον παρήχθη σε υψηλότερο επίπεδο προσωπικού αντί για στοιχείο ελιγμών. (Το ξέρω – DUH.) Μάλλον όχι DIA. Δεν μιλάει για εχθρικά σχέδια, δυνατότητες κλπ. Αυτό μας αφήνει με το Κοινό Επιτελείο και την EUCOM. Η εικασία μου είναι EUCOM. Μόνο μια εικασία.

Ένας από τους αναγνώστες του ιστολογίου μου, ο οποίος δεν έχει υπόβαθρο στην κοινότητα των πληροφοριών, έκανε την εξής νόμιμη ερώτηση:

Εάν ένα έγγραφο (ή έγγραφα) φέρει την ένδειξη "NOFORN", τότε γιατί θα λέγατε "REL FVEY"; Οι FVEY είναι ξένοι από προεπιλογή, οπότε έχω μπερδευτεί γιατί θα έχετε δύο αντιφατικές σημάνσεις, εκτός και αν παρερμηνεύω τα πράγματα;

Δεν έχει νόημα να πούμε "όχι ξένοι, αλλά το FVEY μπορεί να ρίξει μια ματιά".

Θα προσπαθήσω λοιπόν να βοηθήσω όσους δεν έχουν πείρα να ξέρουν πώς να διαβάζουν έξυπνα τα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής από την σκοπιά της διαδικασίας. Αρχικά, αυτά τα έγγραφα φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας συνοπτικής έκθεσης που εκπονήθηκε από έναν οργανισμό, πιθανώς την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, για ανώτερους αξιωματούχους και το περιεχόμενο ασχολείται με διάφορα τρέχοντα θέματα πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Τούτου λεχθέντος, ένα σημαντικό μέρος αυτής της έκθεσης δεν επικεντρώνεται παραδόξως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως κάθε εφημερίδα, η κοινότητα της Intel αναφέρει την «καυτή» ιστορία.

Φαίνεται πως η συνολική έκθεση χαρακτηρίζεται ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗ επειδή περιέχει τουλάχιστον ένα έγγραφο που φέρει διαβάθμιση TS. Ωστόσο, επειδή είναι μια περίληψη πληροφοριών από τις διάφορες υπηρεσίες που αποτελούν την Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ, δεν είναι όλα τα έγγραφα ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ. Ελπίζω να μπορέσω να ξεκαθαρίσω κάποια από τη σύγχυση.

Για παράδειγμα, η έκθεση με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2023 (εικόνα παρακάτω) φέρει την ένδειξη "SECRET/REL TO FIN, UKR, FVEY, NATO". Αυτό σημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο έγγραφο μπορεί να κοινοποιηθεί σε αλλοδαπούς. Δεν φέρει την ένδειξη NOFORN.



Αλλά υπάρχει επίσης μια εικόνα ενός άλλου εγγράφου που δημοσιεύτηκε στο Twitter που ΔΕΝ είναι για ξένους. Έχει ημερομηνία 1 Μαρτίου 2023. Έχει την ένδειξη SECRET//NOFORN:



Και έχω δει αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα έγγραφο που φέρει ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗ διαβάθμιση. Αν επρόκειτο να γράψω ένα άρθρο πληροφοριών για την National Intelligence Daily και χρησιμοποιούσα τρία ξεχωριστά στοιχεία πληροφοριών όπου το ένα είχε την επισήμανση ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ, το ένα ήταν απόρρητο και το άλλο από υλικό ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ, η συνολική έκθεση θα χαρακτηριζόταν ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗ, αλλά η παράγραφος με το ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ υλικό θα φέρει την ένδειξη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ. Η ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ παράγραφος θα μπορούσε να κοινοποιηθεί σε άλλους συμμάχους, εφόσον δεν φέρει επίσης την ένδειξη NOFORN.

Φαίνεται ότι όποιος έσκασε αυτά τα έγγραφα έλαβε μέτρα για να καλύψει τα ίχνη του. Πρώτον, οι εικόνες των εγγράφων δείχνουν ότι ήταν διπλωμένα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως κάποιος εκτύπωσε αυτήν την ενημέρωση μέσα σε μια SCIF (γνωστή και ως Sensitive Compartmented Information Facility) και στη συνέχεια την έκρυψε, ίσως μέσα στα ρούχα του ή σε ένα σακίδιο, και αφαίρεσε τα έγγραφα από το SCIF.

Δεύτερον, όπως επεσήμανε ο συνταξιούχος φίλος μου, τα έγγραφα φαίνεται να έχουν φωτογραφηθεί, πιθανότατα μια προσπάθεια απόκρυψης του κώδικα του εκτυπωτή είναι ενσωματωμένη στο χαρτί. Το blog, ERRATA SECURITY, περιγράφει τη διαδικασία σχετικά με την υπόθεση του Reality Winner:


Σήμερα, το The Intercept έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα για παραποίηση εκλογών από ένα διαρρήκτη της NSA. Αργότερα, δημοσιεύτηκε το αίτημα για ένταλμα σύλληψης για έναν εργολάβο της NSA με το όνομα «Reality Winner», δείχνοντας πώς την εντόπισαν επειδή είχε εκτυπώσει τα έγγραφα και τα είχε στείλει στο The Intercept. Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Intercept δεν είναι το αρχικό αρχείο PDF, αλλά ένα PDF που περιέχει τις φωτογραφίες της έντυπης έκδοσης που στη συνέχεια σαρώθηκε αργότερα.

Όπως λέει το ένταλμα, ομολόγησε ενώ έδωσε συνέντευξη από το FBI. Αν δεν είχε ομολογήσει, τα έγγραφα εξακολουθούσαν να περιείχαν αρκετά στοιχεία για να την καταδικάσουν: το έντυπο έγγραφο ήταν ψηφιακά υδατογραφημένο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι εκτυπωτές εκτυπώνουν σχεδόν αόρατες κίτρινες κουκκίδες που εντοπίζουν ακριβώς πότε και πού εκτυπώνονται έγγραφα, οποιοδήποτε έγγραφο. Επειδή η NSA καταγράφει όλες τις εργασίες εκτύπωσης στους εκτυπωτές της, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αντιστοιχίσει ακριβώς ποιος εκτύπωσε το έγγραφο.

Μπορείτε να δείτε μια πλήρη επίδειξη αυτής της διαδικασίας στον ιστότοπό τους. Μου λείπει η τεχνική τεχνογνωσία για να εξετάσω τα έγγραφα που διέρρευσαν για να δω εάν οι φωτογραφημένες εικόνες κατάφεραν να συγκαλύψουν τα σημάδια. Θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες, επειδή αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας είναι βέβαιο πως θα εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο.

Έχω δει κάποια σχόλια στο διαδίκτυο να εκπλήσσονται από την κοινοτοπία του περιεχομένου που αποκαλύπτεται. Πού είναι η Πέγκυ Λι όταν τη χρειαζόμαστε;

Νομίζω ότι οι πληροφορίες σε αυτά τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι ενδιαφέρουσες από ιστορική σκοπιά, αν και πρόσφατη ιστορία. Είναι ένα ωραίο σημείο αναφοράς για τους bloggers και τους ειδικούς να εξετάσουν την ανάλυσή τους από εκείνη τη χρονική περίοδο υπό το φως αυτών των «επίσημων» πληροφοριών. Αλλά το περιεχόμενο, με βάση αυτά που έχω δει, μάλλον δεν είναι είδηση ​​για τους Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών. Όπως και οι ομολόγους τους των ΗΠΑ, οι Ρώσοι επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα και στις επιπτώσεις για το μέλλον.

Από την άποψη της ασφάλειας, ωστόσο, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοινότητα της αντικατασκοπείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυνήγι για τον εντοπισμό (ή τους διαρρήκτες) και αυτό θα διαταράξει την προσπάθεια πληροφοριών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα. Αν αυτή ήταν η πρόθεση της διαρροής δεν ξέρω. Τι νομίζετε;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail