Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία να είναι οι πρωτοπόροι, η αυγή μιας Μεγάλης Ευρασιατικής Επαναφοράς έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόσφατα, η Μολδαβία ψήφισε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τη ρουμανική ως επίσημη γλώσσα, αντικαθιστώντας την προηγουμένως αναγνωρισμένη «μολδαβική γλώσσα».
Ωστόσο, η συμμαχία του ΝΑΤΟ, που ήταν ήδη αδύναμη, διχάστηκε σχετικά με αυτή τη συνταγματική αλλαγή. Αύξησε τις ανησυχίες στη Δύση πως η Ρουμανία μπορεί να πλησιάσει την ένωση με τη Μολδαβία.
Οι άνθρωποι της Ρουμανίας και της Μολδαβίας μοιράζονται μια βαθιά ριζωμένη πολιτιστική και ιστορική σύνδεση, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η αλληλένδετη ιστορία τους τονίζεται από αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Dragoș Vodă, ένας Ρουμάνος γαιοκτήμονας που εκπροσωπούσε έναν Ούγγρο μονάρχη και έγινε ο πρώτος ηγεμόνας της γης που κατέχει τώρα η Μολδαβία.
Το έδαφος τελικά καταλήφθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έγινε υποτελές κράτος μέχρι το 1812 όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής μέσω της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Οι ρωσικές επαναστάσεις του 1905 και του 1917 αναζωπύρωσαν την επιθυμία του λαού για ανεξαρτησία και το 1918, η Βεσσαραβία, που είναι τώρα η Μολδαβία, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και προσχώρησε στο Βασίλειο της Ρουμανίας.
Εμπνευσμένη από την επιθυμία να αντιμετωπίσει τις ηγεμονικές δραστηριότητες εθνών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η Ρουμανία έχει πρωτοστατήσει σε μια σύγχρονη αναδιάταξη εξουσίας στην Ευρώπη. Με μια νέα ικανότητα να παράγει αρκετά πυρομαχικά για να καλύψει τις δικές της εσωτερικές ανάγκες και ακόμη και να ικανοποιήσει τη ζήτηση στη γύρω περιοχή, το βαλκανικό έθνος έχει αναδειχθεί ως ένας τρομερός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Florin Spătaru, η Ρουμανία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει στον αμυντικό τομέα καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, για να επεκτείνει την ικανότητά της να δημιουργήσει επαρκή πυρομαχικά για να καλύψει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τις απαιτήσεις των γειτονικών χωρών.
Με αυτή την τολμηρή κίνηση, η Ρουμανία απέδειξε τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητάς της, ενώ παράλληλα διεκδικεί την επιρροή της στο ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο. Καθώς η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη συνεχίζει να μεταβάλλεται, είναι σαφές πως η Ρουμανία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.
Ωστόσο, ένα γκρίντς [Ο Γκριντς είναι Αμερικανική κωμική ταινία παραγωγής] είναι έτοιμο να εκτροχιάσει την εξέλιξη και μιλάμε για τον λεγόμενο βασιλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία.
Η Γερμανία φτάνει με νέες υποσχέσεις
Μετά την ιστορική ανακοίνωση της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στη Ρουμανία για να υπογραμμίσει την υποστήριξη του Βερολίνου προς το σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ.
Κατά την επίσκεψή του στις 3 Απριλίου, ο Scholz μετέφερε την επιθυμία του η Ρουμανία να ενταχθεί στη ζώνη χωρίς διαβατήρια Σένγκεν μέχρι τα τέλη του 2023, ενώ συζήτησε επίσης την αμυντική συνεργασία με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Iohannis.
Ο Scholz συνέχισε τη διπλωματική του δέσμευση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Nicolae Ciuca και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενισχύοντας περαιτέρω το δεσμό μεταξύ των δύο εθνών. Ο Γερμανός Καγκελάριος, μαζί με τον Πρόεδρο Iohannis, είχαν επίσης τριμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βουκουρέστι.
Στις δηλώσεις του, ο Scholz επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνεργασία της Ρουμανίας, δηλώνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ρουμανίας. Επιβεβαίωσε με βεβαιότητα πως η ένταξη της Ρουμανίας στο Σένγκεν θα υλοποιηθεί φέτος, υπογραμμίζοντας τη διαρκή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ειλικρινά, η ξαφνική ανακοίνωση του Scholz ήταν αναμενόμενη μετά τη μεγάλη ανακοίνωση της Μολδαβίας.
Για δεκαετίες, η Γερμανία σφυρηλατεί ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιρροή και τη συνεργασία της στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόσφατη σύγκρουση στην Ουκρανία προκάλεσε εχθρότητα μεταξύ της Ρουμανίας και της ΕΕ, προκαλώντας τριβές μεταξύ των δύο μερών.
Η Ρουμανία έχει επικρίνει δημόσια τα μέλη της ΕΕ ότι δίνουν άδικα προτεραιότητα στα ουκρανικά σιτηρά έναντι των δικών τους, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες για τους Ρουμάνους αγρότες που αγωνίζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Απογοητευμένη από αυτήν την κατάσταση, η Ρουμανία συνεργάστηκε με την Πολωνία για να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μηχανισμό που θα τους επιτρέψει να πωλούν σιτηρά ανεξάρτητα από την ΕΕ.
Σε απάντηση στις ενέργειες της Ρουμανίας, η Γερμανία έλαβε υπόψη τις προσπάθειές της να επιβληθεί ως ισχυρός παίκτης στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη δυναμική της Ανατολικής Ευρώπης και τη συνεχιζόμενη αναζήτηση μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής αυτονομίας μεταξύ των εθνών της.
Δεν μπορεί να σταματήσει τη «Μεγάλη Ευρασιατική Ανατροπή»
Και έτσι, η Γερμανία αποφάσισε να δελεάσει τη Ρουμανία. Όμως, αυτή η ενέργεια είναι απίθανο να σταματήσει την ευρασιατική επαναφορά.
Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η μεγάλη επαναφορά του κόσμου έχει ξεκινήσει με σημαντικές αλλαγές που δεν παρατηρήθηκαν εδώ και χρόνια. Στην Ευρασία, όλα επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή.
Αν θυμάται κανείς, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev είχε κάποτε τονίσει ότι έβλεπε τη δυνατότητα εφαρμογής του φιλόδοξου σχεδίου «Μεγάλη Ευρασία» του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν που προβλέπει αυξημένη οικονομική συνεργασία μεταξύ πολλών πρώην σοβιετικών χωρών και της Κίνας.
«Το μέγα έργο της Μεγάλης Ευρασίας αξίζει μια λεπτομερή συζήτηση. Αργά ή γρήγορα θα το εφαρμόσουμε. Και, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν), είναι πιθανό να συμμετάσχουν και άλλες χώρες», είπε ο Τοκάγιεφ στην ολομέλεια του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν.
Το γεωπολιτικό τοπίο του κόσμου μας είναι σε ροή. Παλιές αυτοκρατορίες καταρρέουν και νέες αναδύονται για να πάρουν τη θέση τους. Στα ανατολικά, η Ρωσία σκοπεύει να προσαρτήσει την Ουκρανία, για να επανενώσει τη «μεγαλύτερη Ρωσία». Εν τω μεταξύ, στα δυτικά, η Μολδαβία και η Ρουμανία επανενώνονται. Πραγματικά, είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή για να είσαι ζωντανός.
Παρά όλους αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπορεί να προσπαθήσει να το σταματήσει, αλλά αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό έργο μπροστά του.