Το Κίεβο θέλει η Μαύρη Θάλασσα να γίνει «Θάλασσα του ΝΑΤΟ» κι ας είναι αδύνατο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να γίνει «θάλασσα του ΝΑΤΟ». Διατυπώνοντας αυτή την απαίτηση, ο Kuleba παρείχε μια άλλη συναρπαστική εικόνα για την παραληρηματική σκέψη του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά και την απελπισία του να φέρει το ΝΑΤΟ σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Μαύρη Θάλασσα είναι αποφασιστικής σημασίας για να γίνει ολόκληρη η Ευρώπη ειρηνική και προσανατολισμένη στο μέλλον», είπε ο Κουλέμπα μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας στο Βουκουρέστι. «Δυστυχώς, είναι επίσης μια βιτρίνα του πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να επιδεινωθούν αν κάποιος παραμελήσει τις απειλές. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τη Μαύρη Θάλασσα σε αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα, θάλασσα του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αμέσως τη γελοιότητα της απαίτησης του Κουλέμπα, επιβεβαιώνοντας πως: «Η Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί ποτέ να γίνει θάλασσα του ΝΑΤΟ».

«Αυτή είναι μια κοινή θάλασσα, πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ασφάλειας για όλα τα παράκτια κράτη της. Και αυτή η ασφάλεια είναι αδιαίρετη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τα σχόλια του Kuleba ακολούθησαν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov λέγοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται εγγυήσεις που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από την εκ νέου έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Η Μαύρη Θάλασσα και η γειτονική Αζοφική Θάλασσα ήταν ο τόπος μεγάλων μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, με την απελευθέρωση της Μαριούπολης, η Αζοφική Θάλασσα έγινε ουσιαστικά ρωσική λίμνη. Η Ουκρανία, παρά τη διάδοση της προπαγάνδας ότι θα φτάσουν στην Κριμαία εντός επτά μηνών, είναι απελπισμένη για μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην αναμενόμενη εαρινή τους επίθεση.

Εάν η επίθεσή τους αποτύχει, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια ισχυρή αντεπίθεση και να θέσει τις δύο τελευταίες μεγάλες πόλεις-λιμάνια της Ουκρανίας, την Οδησσό και το Μικολάιβ, σε απίστευτο άγχος και σε κίνδυνο κατάληψης.  

Η Ρωσία, αλλά κυρίως η Ουκρανία, βασίζονται στη Μαύρη Θάλασσα για το εμπόριο, ιδιαίτερα για να προμηθεύουν τις αγορές σιτηρών, καθώς οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο. Η Ρωσία έχει πολλαπλές προσβάσεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου, ενώ η Ουκρανία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Μαύρη Θάλασσα, καθιστώντας έτσι την όποια κατάληψη της Οδησσού και του Μικολάιβ ιδιαίτερα καταστροφική για την Ουκρανία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κοινό πρόβλημα της Ρωσίας μαζί. Για παράδειγμα, υποστηρίζω την ιδέα των ειδικών να ενσωματωθούν τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας με αυτά των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο Κουλέμπα.

Η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτελούν από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο ισχυρός ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εδρεύει στην Κριμαία. Εκτός από την απελευθέρωση των παράκτιων πόλεων από τον ουκρανικό στρατό, το ρωσικό ναυτικό είναι πολύ πιο ισχυρό από οποιοσδήποτε στόλο μπορεί να συγκεντρώσει το ΝΑΤΟ, ειδικά εάν η Ρωσία αποκλείσει τα Τουρκικά Στενά.

Η Ουκρανία έχει μια ψευδή αίσθηση ναυτικής υπεροχής μετά τη βύθιση του ναυαρχίδας του ρωσικού καταδρομικού Moskva και την ανακατάληψη του Snake Island. Αν και η βύθιση του Moskva ήταν ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τη Ρωσία, δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και άλλων σημαντικών παράκτιων πόλεων από την Ουκρανία.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Κουλέμπα αισθάνεται άβολα με την σκοπιμότητα της εαρινής επίθεσης και τώρα απαιτεί από το ΝΑΤΟ να δώσει στο Κίεβο εγγυήσεις πως θα γίνει κράτος μέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μια επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ήταν η τέλεια ευκαιρία για να προωθηθεί η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας, καθώς θα «δείξει πως η πόρτα δεν είναι μόνο ανοιχτή αλλά ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το πότε και πώς θα εισέλθει η Ουκρανία».

Αυτό καταδεικνύει και πάλι τις αυταπάτες του, καθώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένα ειπωθεί ότι πιθανότατα δε θα γίνει ποτέ κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană δεν σχολίασε άμεσα το αίτημα του Kuleba, αλλά τόνισε πως το ΝΑΤΟ συνέχισε να εντείνει την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα μέσω μιας κοινής ομάδας εργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενθαρρύνω τις χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να υιοθετήσουν και να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη νέα μορφή, επειδή η Μαύρη Θάλασσα έχει υποδομές ... πρέπει να τις  προστατεύσουμε», πρόσθεσε ο Ρουμάνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπογκντάν Αουρέσκου είπε ότι η ισχυρή βάση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με μέλη της Συμμαχίας για την ανάπτυξη μιας εκ περιτροπής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα, αν και η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενθουσιαστούν από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, είναι πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην ενθουσιαστεί καθόλου με την αυξημένη δυτική παρουσία. Ο Ερντογάν συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τη Ρωσία και τη Δύση και μια ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε όχι μόνο να ανατρέψει αυτή την ισορροπία, αλλά θα μπορούσε επίσης να στραφεί εναντίον της Τουρκίας εάν η χώρα γίνει εντελώς απατεώνας.

Αν και το ΝΑΤΟ σίγουρα θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να ενισχύσει τις δυνάμεις του τόσο κοντά στη Ρωσία, η άμεση επέμβαση για τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε «θάλασσα του ΝΑΤΟ» είναι ένα βήμα πολύ μακριά που η Συμμαχία σίγουρα δε θα διακινδυνεύσει. Αυτό δεν εμπόδισε τον Kuleba, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να πουλήσει προπαγάνδα στους Ουκρανούς, με το να απαιτήσει την ένταξη της κομητείας του στο μπλοκ παρά το αδύνατο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail