Ντάμπινγκ του δολαρίου: Ένα νέο νόμισμα BRICS θα αντικαταστήσει το νόμισμα των ΗΠΑ για το εμπόριο;

pixabay / Foto-Rabe
Το δολάριο ΗΠΑ είναι το επίσημο νόμισμα για το διεθνές εμπόριο εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος σε μια προσπάθεια να απορριφθεί το δολάριο και να παραμεριστεί η αμερικανική ηγεμονία.

firstpost.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η αποδολαριοποίηση έχει λάβει ώθηση τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Και την περασμένη εβδομάδα, αυτό το κίνημα έλαβε περαιτέρω ώθηση όταν ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, φέρεται να είπε ότι τα έθνη των BRICS βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου μέσου για τις πληρωμές — που βασίζεται σε μια στρατηγική που «δεν υπερασπίζεται το δολάριο ή το ευρώ».

Δημιουργούν πράγματι τα κράτη BRICS ένα νέο νόμισμα για το εμπόριο; Ποιος είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος; Θα ωφελήσει την Ινδία; Θα αποδώσει πραγματικά το σχέδιο; Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σε αυτό το θέμα και προσπαθούμε να τις απαντήσουμε όλες.

Εκθρόνιση του βασιλιά των νομισμάτων

Το δολάριο ΗΠΑ έχει ονομαστεί ο βασιλιάς των νομισμάτων. Έγινε το επίσημο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου το 1944. Η απόφαση ελήφθη από μια αντιπροσωπεία από 44 Συμμαχικές χώρες που ονομάζεται Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς.

Από τότε, το δολάριο έχει απολαύσει μια ισχυρή θέση στον κόσμο. Έχει δώσει στις ΗΠΑ δυσανάλογη επιρροή σε άλλες οικονομίες. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την επιβολή κυρώσεων ως εργαλείο για την επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, δεν αρέσει σε όλους να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες των ΗΠΑ και χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα ήθελαν να σταματήσουν την ηγεμονία του δολαρίου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποδολαριοποίηση — και αναφέρεται στη μείωση της κυριαρχίας του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Είναι μια διαδικασία αντικατάστασης του δολαρίου ΗΠΑ ως νομίσματος που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές πετρελαίου ή/και άλλων εμπορευμάτων.

Οι υποστηρικτές της αποδολαριοποίησης λένε ότι αυτή η διαδικασία θα μειώσει την εξάρτηση άλλων χωρών από το δολάριο ΗΠΑ και την οικονομία των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μετριασμό των επιπτώσεων των οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στις ΗΠΑ στις δικές τους οικονομίες. Επιπλέον, οι χώρες μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και στις μεταβολές των επιτοκίων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής σταθερότητας και στη μείωση του κινδύνου χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Η κίνηση αυτή κερδίζει ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά την προηγούμενη χρονιά. Το 2022, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως οι κεντρικές τράπεζες σήμερα δε διατηρούν το δολάριο ως αποθεματικό στις ίδιες ποσότητες με το προηγούμενο έτος.

«Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από το 59 τοις εκατό το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, επεκτείνοντας την πτώση δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ για τη Νομισματική Σύνθεση των Επίσημων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων», ανέφερε η εφημερίδα. «Είναι εντυπωσιακό ότι η πτώση της μετοχής του δολαρίου δε συνοδεύτηκε από αύξηση των μετοχών της λίρας στερλίνας, του γιεν και του ευρώ, άλλων μακροχρόνιων αποθεματικών νομισμάτων… Αντίθετα, η μετατόπιση των δολαρίων ήταν προς δύο κατευθύνσεις: ένα τέταρτο στο κινεζικό ρενμίνμπι και τα τρία τέταρτα στα νομίσματα μικρότερων χωρών που έχουν παίξει πιο περιορισμένο ρόλο ως αποθεματικά νομίσματα».

Για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι δυτικές κυβερνήσεις πάγωσαν 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας πέρυσι, περίπου το ήμισυ του συνόλου, και απέλασαν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift. Όπως εξηγεί ο Jason Hollands, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής πλατφόρμας Bestinvest, «η λεγόμενη «οπλοποίηση» του δολαρίου έχει συγκλονίσει πολλές χώρες και όχι μόνο τη Ρωσία».

«Οι χώρες που είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, όπως η Ινδία και η Κίνα, άρχισαν να το κάνουν σε ρουπίες και γιουάν αντ' αυτού, πυροδοτώντας συζητήσεις για αποδολαριοποίηση της διεθνούς εμπορικής τάξης».

Πρόσθεσε πως η Βραζιλία και η Κίνα συναλλάσσονται πλέον μεταξύ τους σε γιουάν, συμβάλλοντας στην καθιέρωση του κινεζικού ρενμίνμπι ως διεθνούς αμφισβητία νομίσματος και δολαρίων.

Η Ινδία επίσης προσπαθεί να απομακρυνθεί από το δολάριο. Πρόσφατα, 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ρωσίας και ακόμη και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έλαβαν άδεια να συναλλάσσονται σε ρουπίες Ινδίας. Το Φεβρουάριο, ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini είχε πει ότι η ινδική ρουπία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να γίνει ένα από τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα.

Σε μια συνέντευξη στο ET Now, ο οικονομολόγος με το παρατσούκλι Doctor Doom είχε πει: «Μπορεί κανείς να δει πώς θα μπορούσε να γίνει η ρουπία μέρος του εμπορίου που κάνει η Ινδία με τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά το εμπόριο Νότου-Νότου».

«Η ρουπία Ινδίας θα μπορούσε να είναι μια λογιστική μονάδα, θα μπορούσε να είναι ένα μέσο πληρωμής, θα μπορούσε να γίνει αποθήκη αξίας. Σίγουρα, η ρουπία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να γίνει ένα από τα ποικίλα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα στον κόσμο».

Το νόμισμα BRICS

Προχωρώντας αυτό προς τα εμπρός, η συλλογικότητα των BRICS - που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική - εξετάζουν επίσης τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Αναφέρεται πως η νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσε να φανεί μόλις τον Αύγουστο, όταν οι χώρες συναντηθούν για την ετήσια σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική.

Πηγές αποκάλυψαν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την ιδέα, καθώς έχει αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Alexander Babakov τόνισε το γεγονός πως η Ρωσία και η Ινδία θα επωφεληθούν και οι δύο από τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές, αποκαλώντας το ως την «πιο βιώσιμη» διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί αυτήν την στιγμή. «Το Νέο Δελχί, η Μόσχα θα πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα οικονομική σύνδεση με ένα νέο κοινό νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα ψηφιακό ρούβλι ή η ινδική ρουπία», φέρεται να είπε ο Μπαμπάκοφ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η Κίνα θα διαδραματίσει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ενός κοινού νομίσματος καθώς θα προσθέσει επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια συμμετέχοντες στο σύστημα. «Το Νέο Δελχί, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι τα έθνη που θεσμοθετούν τώρα έναν πολυπολικό κόσμο που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων», είπε. «Η σύνθεσή του θα πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία νέων νομισματικών δεσμών που εδραιώνονται σε μια στρατηγική που δεν υπερασπίζεται το δολάριο ή το ευρώ των ΗΠΑ, αλλά μάλλον αποτελεί ένα νέο νόμισμα ικανό να ωφελήσει τους κοινούς μας στόχους».

Είναι ενδιαφέρον ότι η Βραζιλία έχει ήδη αρχίσει να δέχεται εμπορικούς διακανονισμούς και επενδύσεις σε γιουάν. Η Ινδία και η Ρωσία έχουν τον μηχανισμό ρουπίων-ρούβλι για το εμπόριο στον οποίο διακανονίζουν τις οφειλές σε ρουπίες αντί για δολάρια ή ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι τα κράτη BRICS σκοπεύουν να αλλάξουν το σύστημα κυριαρχίας του δολαρίου, το οποίο τελικά θα οδηγήσει σε αποδολαριοποίηση σε όλο τον κόσμο.

Συνέπειες ενός νομίσματος BRICS

Εάν τα κράτη BRICS προχωρήσουν με το σχέδιό τους και καταλήξουν σε ένα νέο νόμισμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των οικονομιών τους. Για έναν επενδυτή στις χώρες BRICS, θα σήμαινε αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών και στην οικονομική ανάπτυξη.

Θα δεχθεί όμως η Ινδία αυτό το νέο νόμισμα; Θα θέλει να ευθυγραμμιστεί οικονομικά με την Κίνα με την οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στα σύνορα; Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί λένε πως αυτή η νέα συμφωνία μπορεί να ωφελήσει περισσότερο το Πεκίνο παρά το Νέο Δελχί.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι άγνωστο. Αλλά το γεγονός ότι το δολάριο χάνει δύναμη είναι βέβαιο. Θα παρακολουθούμε αυτό το θέμα και θα σας δώσουμε περισσότερα για αυτό στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail