Το σχέδιο των BRICS για τον τερματισμό της βασιλείας του τρόμου του ΝΑΤΟ μέσω της Ουκρανίας

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις των BRICS και των χωρών του ΝΑΤΟ για την επίλυση μιας κρίσης. Ενώ οι χώρες BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – έχουν υποστηρίξει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ έχει λάβει μια πιο επιθετική στάση απειλώντας τους συμμάχους του με αντίποινα εάν δε συμβάλουν στην πολεμική προσπάθεια.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι χώρες των BRICS έχουν εμπλακεί ενεργά στη διπλωματία για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ρωσία έχουν προτείνει και οι δύο ειρηνευτικά σχέδια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τερματίσουν την κρίση. Ομοίως, η Ινδία έχει προσφέρει τη βοήθειά της στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Ακόμη και η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, που δεν έχουν άμεσο μερίδιο στη σύγκρουση, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε μια δήλωση καλώντας να γίνει σεβαστή η «αυθεντία όλων των χωρών», αλλά δε διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία. Παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για την επίλυση κρίσεων.

Το σχέδιο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τον τερματισμό των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων και μέτρα για τη διασφάλιση της εξαγωγής σιτηρών μετά από διακοπές που προκάλεσαν αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων πέρυσι.

Ομοίως, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ινδού πρωθυπουργού, Ajit Kumar Doval, συναντήθηκαν πριν από λίγους μήνες και συζήτησαν το ουκρανικό σχέδιο ειρήνης, μια φόρμουλα ειρήνης δέκα σημείων που παρέχει ολοκληρωμένες απαντήσεις στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί ο πόλεμος με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Το έγγραφο ειρήνης βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές όπως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva επισκέφθηκε την Κίνα όχι μόνο για να ενισχύσει τους δεσμούς με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του, αλλά και για να κερδίσει υποστήριξη για την πρωτοβουλία του για ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Λούλα θέλει η Βραζιλία, η Κίνα και άλλα έθνη να βοηθήσουν στη μεσολάβηση του πολέμου ως μέρος της επιστροφής του έθνους του στην παγκόσμια σκηνή, αλλά οι προτάσεις του για τον τερματισμό της σύγκρουσης έχουν εκνευρίσει την Ουκρανία και ορισμένους στη Δύση.

Σε αντίθεση με αυτό, το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση απέναντι στη σύγκρουση. Η συμμαχία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ πίεσε τους συμμάχους του να συνεισφέρουν περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Ρωσίας. Αυτή η επιθετική προσέγγιση του ΝΑΤΟ βοήθησε μόνο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης και στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Οι αντικρουόμενες θέσεις των BRICS και του ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία υπογραμμίζουν μια θεμελιώδη διαφορά στην προσέγγισή τους στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ενώ το ΝΑΤΟ παραδοσιακά θεωρείται ως ο υπερασπιστής των δυτικών αξιών και συμφερόντων, οι χώρες των BRICS θεωρούνται όλο και περισσότερο ως αντίβαρο στη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς υποθέσεις.

Αυτή η αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος έχει διευκολυνθεί από την οικονομική άνοδο των χωρών των BRICS, οι οποίες συλλογικά έχουν γίνει μια σημαντική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες των BRICS εργάζονται για την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών μέσω πρωτοβουλιών όπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Πρωτοβουλία Belt and Road. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, με τις χώρες BRICS στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού.

Βλέπετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κυρίαρχη υπερδύναμη στον κόσμο για αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική και πολιτική δύναμη της Αμερικής βρίσκεται σε πτώση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και η επακόλουθη ύφεση έχουν αποδυναμώσει την οικονομία της Αμερικής, ενώ η πολιτική επιρροή της χώρας έχει υπονομευθεί από τις στρατιωτικές της παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ως εκ τούτου, η σχετική παρακμή της Αμερικής άνοιξε το δρόμο για να εμφανιστούν οι BRICS ως μια πιθανή μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Για να είμαστε σαφείς, οι χώρες των BRICS έχουν σημαντική οικονομική δύναμη και δυνατότητες. Οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι οικονομίες τους αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτές των αναπτυγμένων χωρών. Η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 6,5% ετησίως την τελευταία δεκαετία, ενώ η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 7,5%. Η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική γνώρισαν επίσης σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Οι χώρες BRICS έχουν επίσης αυξήσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς τους μεταξύ τους και με άλλες χώρες στον κόσμο. Το μπλοκ προωθεί την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων και τα μέλη του επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις μακριά από παραδοσιακούς εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Η δημιουργία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) από τις χώρες BRICS ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των μελών του μπλοκ.

Αυτή η αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με τις χώρες των BRICS να θεωρούνται όλο και περισσότερο ως οι παγκόσμιες ειρηνευτικές δυνάμεις. Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο πολυπολικός, οι παραδοσιακές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ μπορεί να γίνουν λιγότερο σχετικές και η σημασία των χωρών των BRICS στη διαμόρφωση των παγκόσμιων πολιτικών θα μπορούσε μόνο να αυξηθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail