Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην τολμούν να πετάξουν κατασκοπευτικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) Su-27SM3 κατέρριψαν με μαεστρία ένα drone της USAF MQ-9 «Reaper» που κατασκόπευε περιοχές στη νότια Ρωσία. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου, όταν το αμερικανικό drone πέταξε μόλις 70 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κριμαίας. Εκείνη την εποχή, οι VKS σημείωσε πως το MQ-9 είχε απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες του ενώ κατευθυνόταν προς τον ρωσικό εναέριο χώρο, κάτι που αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνηθέντων πρωτοκόλλων για την αποφυγή της κλιμάκωσης. Εκείνη την εποχή, το Πεντάγωνο επέμεινε ότι το drone «απλώς εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν». Ωστόσο, όπως έγινε σύντομα σαφές, το MQ-9 (πιθανώς η τελευταία παραλλαγή του Block 5) εκτελούσε ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) σε εξαιρετικά σημαντική ρωσική στρατιωτική υποδομή.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή ήταν σίγουρα μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, καθώς γνωρίζει καλά πως οι πληροφορίες που αποκτώνται μέσω του ISR κοντά στο ρωσικό εναέριο χώρο μοιράζονται απευθείας με το καθεστώς του Κιέβου, επιτρέποντας χτυπήματα ακριβείας. Εκείνη την εποχή, κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσαν ότι το περιστατικό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Και πράγματι, αυτό σίγουρα προκαλούσε χιλιάδες θανάτους Ρώσων στρατιωτικών και αμάχων ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, επειδή το Πεντάγωνο παρέχει ISR στο Κίεβο από το 2014. Μόνο λίγες ημέρες πριν από το συμβάν, οι νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιθέσεις σε οικισμούς πολιτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιφέρειες (περιοχές) Ζαπορόζιε και Χερσώνα, σκοτώνοντας ή/και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Τα αμερικανικά πολεμικά γεράκια ήταν εξαγριωμένα με την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή «επέτρεψε στους Ρώσους να καταρρίψουν τα drones μας». Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν από το Πεντάγωνο να «ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο». Ευτυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στον στρατό των ΗΠΑ που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κακή ιδέα είναι αυτή, έτσι αυτά τα αιτήματα αυτοκτονίας απορρίφθηκαν αμέσως. Επιπλέον, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν πως η Ουάσιγκτον όχι μόνο μείωσε δραστικά την παρουσία των πλατφορμών ISR της σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, αλλά έχει σταματήσει ακόμη και εντελώς τις πτήσεις των εξαιρετικά ακριβών κατασκοπευτικών drones RQ-4 "Global Hawk", όπως δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από τον ιστότοπο παρακολούθησης Flightradar24. Σύμφωνα με το αρχείο των ιχνών του, η τελευταία φορά που ένα αμερικανικό drone «Global Hawk» πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ήταν στις 21 Μαρτίου.

Έκτοτε, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με έδρα τη Σικελία δεν έχουν πλησιάσει ούτε τον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, πόσο μάλλον τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία. Πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης της Μόσχας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το Πεντάγωνο εκτελούσε περίπου 10 αποστολές ISR το μήνα, κατασκοπεύοντας τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία. Κατά την περίοδο 21 Μαρτίου-20 Απριλίου, τα drones των ΗΠΑ "Global Hawk" πραγματοποίησαν μόνο τρεις πτήσεις από την αεροπορική βάση στη Σικελία, υπονομεύοντας σοβαρά τον όγκο των δεδομένων πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο που θα μπορούσαν να παράσχουν στο καθεστώς του Κιέβου. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν εντός του ρουμανικού εναέριου χώρου και σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων από την Κριμαία. Αυτό ξεπερνά την εμβέλεια των συστημάτων του «Global Hawk», που είναι ικανά να λαμβάνουν καθαρές εικόνες μιας περιοχής σε μέγιστη εμβέλεια 200 km.

«Μετά το περιστατικό με το αμερικανικό drone Reaper, το οποίο έπεσε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας στις 14 Απριλίου, το «Global Hawks» πραγματοποίησε μόνο δύο ακόμη πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα —στις 17 Μαρτίου και στις 21 Μαρτίου— και οι δύο σε απόσταση όχι πιο κοντινή πάνω από 140 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κριμαίας. Προφανώς, η αμερικανική διοίκηση θεώρησε μη πρακτικές περαιτέρω πτήσεις σε αυτήν την περιοχή. Αφενός, ο όγκος των πληροφοριών που λαμβάνει ένα drone σε τέτοια εμβέλεια μειώνεται απότομα, από την άλλη, μετά τις 14 Μαρτίου, η αμερικανική πλευρά αντιμετώπισε τον κίνδυνο να χάσει τέτοιο εξοπλισμό και ένα Global Hawk είναι αρκετές φορές πιο ακριβό από ένα Reaper και είναι φορτωμένο με τον πιο προηγμένο εξοπλισμό», είπε ένας στρατιωτικός ειδικός στο Sputnik.

Πράγματι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Northrop Grumman RQ-4 «Global Hawk» είναι από τα πιο ακριβά εξαρτήματα του αμερικανικού στρατού. Η πιο πρόσφατη παραλλαγή Block 40 κοστίζει πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια το τεμάχιο, ένα εκπληκτικό νούμερο για ένα μόνο drone. Το αεροσκάφος είναι μια πλατφόρμα ISR HALE (μεγάλου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής) που παρέχει άμεση υποστήριξη στις δυνάμεις των ΗΠΑ παγκοσμίως. Μπορεί να πετάξει για έως και 36 ώρες σε εμβέλεια έως και 22.000 km, δίνοντάς του έναν άνευ προηγουμένου χρόνο περιπλάνησης και καλύπτοντας περίπου 100.000 km² οποιασδήποτε δεδομένης περιοχής έρευνας σε μια περίοδο 24 ωρών. Για αναφορά, αυτό είναι το μέγεθος της Νότιας Κορέας ή της Ισλανδίας. Το RQ-4 "Global Hawk" είναι εξοπλισμένο με διάφορους εξοπλισμούς ISR, όπως ραντάρ, συστήματα οπτικής παρακολούθησης και αισθητήρες υπερύθρων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την κατασκοπεία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Όπλα όπως το HIMARS (μεταξύ άλλων) τροφοδοτούνται με δεδομένα πεδίου μάχης απευθείας από πλατφόρμες όπως το «Global Hawk». Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες θάνατοι και τραυματισμοί αμάχων που προκλήθηκαν από τα προαναφερθέντα όπλα των ΗΠΑ στις πρόσφατα ενσωματωμένες ρωσικές περιοχές ήταν εντελώς σκόπιμοι, καθιστώντας τους ένα ανόθευτο έγκλημα πολέμου. Από την άλλη πλευρά, τα μέσα του ΝΑΤΟ ISR συνέβαλαν επίσης στη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων των Ρώσων στρατιωτικών, παρατείνοντας τη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται καν να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες. Ωστόσο, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου πατούν την σκανδάλη, είναι τα «μάτια» της πολιτικής Δύσης που στοχοποιούν και μάλιστα εκδίδουν εντολές. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, η κατάρριψη των πλατφορμών ISR του ΝΑΤΟ σίγουρα σώζει χιλιάδες ζωές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail