Emannueleon Macronaparte: Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει μια γαλλική παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη και την Αμερική. Σε ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, ο Μακρόν προέτρεψε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να βοηθήσει να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να φέρετε τη Ρωσία στα σύγκαλά της και να επαναφέρετε τους πάντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε στον Σι στο Πεκίνο.

Ο Μακρόν είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή και σταθερή Ευρώπη» όσο η Ουκρανία παραμένει κατεχόμενη και πως είναι «απαράδεκτο» ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να έχει παραβιάσει τον καταστατικό του οργανισμού.

Ο Γάλλος ηγέτης έδωσε έναν εγκάρδιο τόνο στην ομιλία του, στρεφόμενος συχνά στον κ. Xi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απευθυνόμενος απευθείας σε αυτόν.

Εξάλλου, ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης πωςη Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται να επιταχύνει την κρίση για την Ταϊβάν και θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική ανεξάρτητη τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο.

«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να προσαρμοστούμε στον αμερικανικό ρυθμό ή σε μια κινεζική υπερβολική αντίδραση», ανέφερε το Politico.

Η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει καλύτερα την αμυντική της βιομηχανία, να αναπτύξει πυρηνική και ανανεώσιμη ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Βλέπετε, η Γαλλία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να τοποθετηθεί ως τρίτος πόλος στην παγκόσμια παγκόσμια τάξη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κίνα ήταν ένα κραυγαλέο παράδειγμα του πώς ο Μακρόν οραματίζεται την στρατηγική αυτονομία ως το θεμέλιο της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει τη Γαλλία ως σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή και εργάζεται για να διασφαλίσει πως η χώρα έχει την οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική ισχύ για να υποστηρίξει αυτό το όραμα.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Γαλλία προσπαθεί να γίνει τρίτος πόλος και να αμφισβητήσει την έννοια της διπολικής παγκόσμιας τάξης. Η Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και ο Μακρόν θέλει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ανταγωνιστική και δυναμική. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων περικοπών φόρων για τις επιχειρήσεις και εξορθολογισμού των κανονισμών. Επιπλέον, ο Μακρόν πιέζει για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού και της σύστασης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Ενισχύοντας την οικονομική δύναμη της ΕΕ, η Γαλλία ελπίζει να γίνει βασικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γαλλία προωθεί επίσης τη χρήση του ευρώ ως εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ. Το 2018, ο Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το οποίο θα εκφράζεται σε ευρώ.

Επιπλέον, η Γαλλία είναι επίσης σημαντικός παίκτης στο ΝΑΤΟ και αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Ο Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ενός « ευρωπαϊκού στρατού» για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ηπείρου και τη μείωση της εξάρτησής της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία ήταν επίσης παραδοσιακά σημαντικός παίκτης στη διεθνή διπλωματία και ο Μακρόν εργάζεται για να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτόν το ρόλο. Η χώρα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει σε μια σειρά πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των G7, G20 και ΟΟΣΑ. Ο Μακρόν προωθεί ενεργά τη γαλλική ηγεσία σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιέζει επίσης για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας να γίνει τρίτος πόλος έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης που θέτει στην αμερικανική στρατηγική να είναι πάροχος ασφάλειας για την Ευρώπη. Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης, ιδιαίτερα μέσω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ώθηση του Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό στρατό και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική υποδηλώνει ότι η Γαλλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον τομέα.

Το Παρίσι ήταν πάντα πολύ καχύποπτο για το δόγμα Μπάιντεν που ορίζει την παρούσα εποχή βασικά ως «έναν αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών». Από τη Γαλλία, αυτό το ασπρόμαυρο πλαίσιο θεωρείται υπερβολικά ιδεολογικό, γεωπολιτικά ανεφάρμοστο και διαφανώς αυτοεξυπηρετούμενο. «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν πως υπάρχουν δύο τάξεις σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο G20 στην Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο. «Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, ακόμη και για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χρειαζόμαστε μια ενιαία παγκόσμια τάξη».

Η Γαλλία, υπό την ηγεσία του Εμανουέλ Μακρόν, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να γίνει τρίτος πόλος στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της οικονομικής, στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της χώρας, καθώς και την προώθηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε αυτούς τους τομείς. Οι προσπάθειες του Μακρόν να δημιουργήσει μια γαλλική παγκόσμια τάξη μπορεί να θεωρηθεί ότι θυμίζουν την εποχή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από πολλές απόψεις. Και οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να καθιερώσουν τη Γαλλία ως κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο επιτυχημένες θα είναι οι προσπάθειες του Μακρόν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail