Η Fed, η Bank of America και οι ορδές εταιρικών CEO προειδοποιούν ότι θα συμβεί ύφεση φέτος

pixabay
Εάν σχεδόν όλοι περιμένουν μια ύφεση και οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να ενεργούν ανάλογα, πιστεύετε ότι αυτό θα κάνει μια οικονομική ύφεση λιγότερο πιθανή ή πιο πιθανή; Περιττό να πούμε πως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής. Αυτήν την στιγμή, οι τράπεζες σε όλη τη χώρα γίνονται πολύ στενές με τα χρήματά τους, μεγάλες εταιρείες απολύουν εργαζομένους με τρομακτικό ρυθμό και οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους. Με άλλα λόγια, αρχίζει πραγματικά να μοιάζει πολύ με ύφεση εκεί έξω, και οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές τους επόμενους μήνες.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ξέρω ότι δεν είναι καλά νέα. Τα πράγματα είναι ήδη πολύ μακριά από το να είναι καλά και μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 70 τοις εκατό όλων των Αμερικανών «αισθάνονται οικονομικά πιεσμένοι»:

Ο πληθωρισμός, η οικονομική αστάθεια και η έλλειψη αποταμιεύσεων κάνουν έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών να αισθάνονται οικονομικά πιεσμένοι.

Περίπου το 70% των Αμερικανών παραδέχεται πως αγχώνονται για τα προσωπικά τους οικονομικά αυτές τις μέρες και η πλειοψηφία — το 52% — των ενηλίκων των ΗΠΑ είπε ότι το οικονομικό άγχος τους έχει αυξηθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με ένα νέο "CNBC Your Money Financial Confidence Survey" που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Momentive.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως το οικονομικό άγχος μόλις αρχίζει για πολλές οικογένειες, γιατί μια σημαντική οικονομική ύφεση βρίσκεται στο δρόμο.

Σε αυτό το σημείο αυτό που πλησιάζει είναι τόσο προφανές που η Federal Reserve παραδέχεται ακόμη και δημόσια ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει «αργότερα φέτος»:

Οι οικονομολόγοι της Federal Reserve πιστεύουν πως η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή θα προκαλέσει μια ήπια ύφεση αργότερα αυτό το έτος, ένα δυνητικά δυσοίωνο σημάδι για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς κατευθύνεται σε προεκλογική εκστρατεία.

Η πρόβλεψή τους ήταν για «μια ήπια ύφεση που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Αυτό θα πυροδοτούσε ένα άλμα στην ανεργία. Εκτίμησαν ότι η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2025.

Ειλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που η Federal Reserve προέβλεψε πραγματικά πως θα ερχόταν ύφεση.

Κανονικά, η Fed είναι εξαιρετικά αισιόδοξη με τις προβλέψεις της, επειδή θέλει να πιστεύουμε ότι οι πολιτικές της λειτουργούν.

Τώρα όμως και αυτοί έχουν πετάξει πετσέτα.

Η Bank of America κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αναλυτές της τράπεζας μοιράστηκαν πρόσφατα 12 γραφήματα «που δείχνουν ότι η οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε πλήρη ύφεση» και με ενδιέφερε ιδιαίτερα τι είχαν να πουν για την αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων:

«Οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει τα πρότυπα δανεισμού σε μικρές εταιρείες τα τελευταία τρίμηνα. Η πιστωτική κρίση θα ενταθεί και θα συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη ζήτηση των μικρών επιχειρήσεων για εργαζόμενους. Εάν η έκθεση SLOOS του Μαΐου δείχνει πτώση της διαθεσιμότητας δανείου σε -10 ή κάτω = σαφής πιστωτική κρίση», δήλωσε η BofA.

Μια μεγάλη πιστωτική κρίση είναι εδώ, και αυτό πρόκειται να προκαλέσει μεγάλα σοκ σε ολόκληρη την οικονομία.

Η τελευταία φορά που γίναμε μάρτυρες σε κάτι τέτοιο ήταν το 2008 και όλοι θυμόμαστε τι συνέβη τότε.

Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως οι ηγέτες μας θα βρουν ως δια μαγείας κάποιον τρόπο να ξεφύγουν από αυτό το οικονομικό χάος, είστε σίγουρα μειοψηφία σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η KPMG πριν από λίγο καιρό, το 91 τοις εκατό των εταιρικών CEOs στις ΗΠΑ «είναι πεπεισμένοι ότι οδεύουμε προς ύφεση τους επόμενους 12 μήνες»

Ακριβώς όταν φαινόταν πως υπήρχε φως στο τέλος του τούνελ με τις διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία να υποχωρούν, η συντριπτική πλειοψηφία των CEO των ΗΠΑ (91%) είναι πεπεισμένοι ότι οδεύουμε προς ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Επιπλέον, μόνο το ένα τρίτο περίπου των CEO των ΗΠΑ (34%) πιστεύει πως αυτή η ύφεση θα είναι ήπια και σύντομη.

91 τοις εκατό.

Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Και πολλοί CEOs έχουν ήδη αρχίσει να απολύουν εργαζομένους εν αναμονή του τι έρχεται.

Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι η Best Buy θα απολύσει εργαζόμενους «σε εκατοντάδες καταστήματα»:

Η Best Buy μειώνει τους εργαζομένους σε εκατοντάδες καταστήματα στις ΗΠΑ, καθώς ο λιανοπωλητής ηλεκτρονικών ειδών προσπαθεί να μειώσει το κόστος και να στρέψει την προσοχή του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι που ειδικεύονται στην πώληση σύνθετων προϊόντων σε καταστήματα, που μερικές φορές αποκαλούνται «σύμβουλοι», έμαθαν πως θα έχαναν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η απόλυση θα επηρεάσει θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 900 καταστήματα που δραστηριοποιείται η Best Buy στις ΗΠΑ. Οι απολυμένοι κλήθηκαν να υποβάλουν ξανά αίτηση για ανοικτές θέσεις εντός της εταιρείας ή να λάβουν απόλυση.

Δυστυχώς, ολόκληρη η βιομηχανία λιανικής βρίσκεται σε τεράστιο πρόβλημα σε αυτό το σημείο.

Η «αποκάλυψη λιανικής» που περάσαμε πριν από μερικά χρόνια δε θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα ζήσουμε σύντομα. Σύμφωνα με αναλυτές της UBS, θα μπορούσαμε τελικά να δούμε περισσότερα από 50.000 καταστήματα λιανικής σε αυτή τη χώρα να κλείνουν οριστικά τις πόρτες τους:

Σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 50.000 καταστήματα λιανικής θα μπορούσαν να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές της UBS.

Αυτό είναι ένα καρφί στο φέρετρο για εμπορικά ακίνητα.

Ένα δεύτερο καρφί στο φέρετρο για τα εμπορικά ακίνητα είναι το γεγονός ότι τόσα πολλά εστιατόρια αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Για παράδειγμα, δεκάδες τοποθεσίες του Burger King σύντομα θα κλείσουν καθώς ολόκληρη η αλυσίδα αντιμετωπίζει απογοητευτικές πωλήσεις:

Τον περασμένο μήνα, η Meridian Restaurants Unlimited, η οποία έχει 118 καταστήματα Burger King στις ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης έχοντας συγκεντρώσει χρέη 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται να κλείσει 27 καταστήματα στη Μινεσότα, τη Γιούτα, τη Μοντάνα, το Κάνσας, τη Νεμπράσκα και τη Βόρεια Ντακότα.

Ήρθε καθώς ένας άλλος δικαιοδόχος, η EYM King, ανακοίνωσε ότι κλείνει 26 εστιατόρια στο Μίσιγκαν και ο χειριστής 90 μονάδων Toms King πουλήθηκε λόγω πτώχευσης για 33 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα τρίτο καρφί στο φέρετρο για τα εμπορικά ακίνητα είναι τα υψηλά ποσοστά κενών θέσεων γραφείου που βλέπουμε σε όλη την Αμερική.

Στο Σαν Φρανσίσκο, το ποσοστό κενών θέσεων είναι σχεδόν έως και 30 τοις εκατό:

Μια απογοητευτική αναφορά από την Coldwell Banker (διαθέσιμη σε επαγγελματίες συνδρομητές στο συνηθισμένο μέρος ) αποκαλύπτει ότι το ποσοστό κενών θέσεων γραφείων του Σαν Φρανσίσκο έφτασε στο υψηλό επίπεδο του 29,4% , καθώς καταγράφηκε η καθαρή απορρόφηση (συνολικά νέα τετραγωνικά μέτρα που μισθώθηκαν μείον τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του κενού χώρου) -1,56 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια.

Για το σκοπό αυτό, ο κολοσσός λογισμικού Salesforce έχει θέσει τον τελευταίο χώρο γραφείων του στο Σαν Φρανσίσκο για υπομίσθωση ως μέρος του σχεδίου του Ιανουαρίου για απολύσεις περίπου 7.000 υπαλλήλων και μείωση του χώρου γραφείων, αναφέρει η SF Gate.

Πολλοί θεώρησαν πως υπερεκτίμησα τα πράγματα όταν είπα ότι οδεύουμε στο μεγαλύτερο τρακάρισμα εμπορικών ακινήτων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αλλά δεν το έκανα.

Και πολλοί άλλοι τώρα εκδίδουν παρόμοιες προειδοποιήσεις. Τα παρακάτω προέρχονται από το Fox Business:

Η αγορά εμπορικών ακινήτων μπορεί να οδηγηθεί σε ένα κραχ που συναγωνίζεται την οικονομική κρίση του 2008 φέτος.

Οι αποτιμήσεις ακινήτων γραφείων και λιανικής θα μπορούσαν να πέσουν έως και 40% από την κορυφή έως το κατώτατο έτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δυσκολεύουν τους επενδυτές να αναχρηματοδοτήσουν χρέη τρισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τη Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management.

Η ύφεση του 2023 δεν θα είναι απλώς το τέλος ενός τυπικού οικονομικού κύκλου.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βλέπουμε είναι το αποκορύφωμα πολλών μακροπρόθεσμων οικονομικών τάσεων που παρακολουθώ εδώ και καιρό.

Οι ηγέτες μας παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις για δεκαετίες και τώρα θα θερίσουμε ό,τι έσπειραν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail