Ο Μακρόν οδηγεί το #FRAXIT σε πυρηνικό επίπεδο, μια σύνδεση με τη Ρωσία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί

Εντάξει! Ας μιλήσουμε για τον Μακρόν και τα αυτοκρατορικά του όνειρα! Ο Γάλλος Πρόεδρος δε θα σταματήσει σε τίποτα για να συγκεντρώσει τους ομοϊδεάτες του συμμάχους, και έχει ήδη αρχίσει να το κάνει σε πυρηνικό επίπεδο. Ναι, καλά ακούσατε.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γαλλία είναι από καιρό παγκόσμιος ηγέτης στην πυρηνική ενέργεια, με το εκπληκτικό 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς. Αλλά τώρα, η χώρα στρέφει το βλέμμα της ακόμα πιο ψηλά, πιέζοντας να καταστήσει την πυρηνική ενέργεια βασικό συστατικό του μείγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση δεν αρκείται απλώς στο να επαναπαύεται στις δάφνες της και έχει δεσμευτεί να αναπτύξει νέους, ασφαλέστερους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να επενδύσει στην έρευνα για να καταστήσει την πυρηνική ενέργεια ακόμη πιο βιώσιμη.

Η ακλόνητη δέσμευση της Γαλλίας σε αυτήν την αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας υπογραμμίζει τις δυνατότητές της να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Όμως, ακόμη και η Γαλλία έχει κάποιες προκλήσεις όσον αφορά την επέκταση του πυρηνικού της δυναμικού, με τη μεγαλύτερη να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει συχνά εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας. Η ΕΕ προέτρεψε τη Γαλλία να εξετάσει άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δώσει προτεραιότητα στα μέτρα ασφαλείας στους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς της.

Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να αναπτύξει νέους, ασφαλέστερους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να επενδύσει στην έρευνα πυρηνικής ενέργειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίσταση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που ευνοούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η Γαλλία και η ΕΕ βρέθηκαν πρόσφατα εγκλωβισμένοι σε μια άγρια ​​μάχη λέξεων σχετικά με την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως ανανεώσιμης πηγής. Παρά την έντονη συζήτηση, η Γαλλία τελικά επικράτησε και εξασφάλισε την πολυπόθητη ετικέτα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την πυρηνική ενέργεια.

Αλλά δυστυχώς, η ΕΕ δεν μπορούσε να αφήσει τη Γαλλία να απολαύσει τη νίκη της για πολύ. Το γραφειοκρατικό μεγαθήριο άρχισε να ρίχνει εμπόδια στο μονοπάτι της πυρηνικής ώθησης της Γαλλίας, προς μεγάλη απογοήτευση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Με όνειρα να καθιερωθεί ως ισχυρός άνδρας της Ευρώπης, ο Μακρόν έκανε ένα τολμηρό βήμα: δείχνει τα χρώματα του Fraxit. Σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από την ΕΕ, ο Μακρόν δημιουργεί μια συμμαχία που ξεχωρίζει από την ένωση.

Η Πυρηνική Συμμαχία!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Euractiv , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Ολλανδία με την εντελώς νέα ατζέντα του για την πυρηνική συμμαχία. Μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Μακρόν βρίσκεται και πάλι σε κίνηση, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, όπου θα συγκεντρώσει πολιτικούς και οικονομικούς φορείς γύρω από ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης με το βασιλικό ζεύγος, τον Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, Ολλανδούς ερευνητές και επιχειρηματίες σε αυτή που είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου από την επίσκεψη του Προέδρου Ζακ Σιράκ το 2000.

Συνοδοιπόροι του Μακρόν σε αυτό το σημαντικό ταξίδι είναι οκτώ υπουργοί και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των CEO της Engie και της Air France/KLM.

Τα Ηλύσια έχουν χαρακτηρίσει αυτή την κρατική επίσκεψη στο Άμστερνταμ και τη Χάγη ως «Ευρωπαϊκή κυριαρχία στην οικονομική και βιομηχανική της διάσταση». Με τον Μακρόν στο τιμόνι, υπόσχεται να είναι ένα tour de force.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να υπογράψουν μια «κοινή δήλωση» που περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τμήμα για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα στο οποίο οι δύο χώρες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση, σύμφωνα με το Élysée.

Ο Μακρόν αναζητά για μεγάλο χρονικό διάστημα συμμάχους που μοιράζονται τις απόψεις του για να προωθήσει την πυρηνική του ατζέντα, και μια τέτοια χώρα είναι η Ολλανδία. Το Βασίλειο συμμετέχει ήδη ως «παρατηρητής» στην «πυρηνική συμμαχία» υπό την ηγεσία της Γαλλίας, η οποία στοχεύει στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες. Το Élysée σημειώνει πως οι θέσεις συγκλίνουν, ιδιαίτερα με το Βερολίνο. Συνολικά, ο Μακρόν αναμφίβολα θα προκαλέσει σάλο στην Ολλανδία έχοντας στο πλευρό του τον Ρούτε.

Η Ρωσία!

Αλλά περισσότερο από την Ολλανδία, θα μπορούσε να υπάρξει ένας επιπλέον σύμμαχος που μπορεί αργά ή γρήγορα να ενταχθεί στο συγκρότημα. Η Ρωσία!

Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, αποκαλύφθηκε ότι η Γαλλία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πυρηνικά καύσιμα της Ρωσίας για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα φορτηγό πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Δουνκέρκης στη Γαλλία, το οποίο μετέφερε κυλίνδρους εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. Παρά την πρόσφατη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η γαλλική πυρηνική βιομηχανία εξακολουθεί να βασίζεται στις ρωσικές πυρηνικές προμήθειες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Αυτή η παράδοση κρίθηκε «σκανδαλώδης» από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Greenpeace, καθώς υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο εμπόριο της Γαλλίας με τη Rosatom, τη ρωσική κρατική πυρηνικής εταιρείας.

«Το γεγονός πως η Γαλλία συνεχίζει να εξαρτάται από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία για το ουράνιο προκαλεί ανησυχία», σχολίασε η ακτιβίστρια της Greenpeace, Pauline Boyer. «Σε περίοδο πολέμου, είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί ένα τέτοιο εμπόριο με μια χώρα που εμπλέκεται σε στρατιωτική επιθετικότητα».

Παρά τις ενστάσεις αυτές, η αποστολή εμπλουτισμένου ουρανίου έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας έμφαση στην πολυπλοκότητα του διεθνούς εμπορίου και στις προκλήσεις εξισορρόπησης των πολιτικών εντάσεων με τις οικονομικές ανάγκες. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει συχνά δει να συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία σε κρίσιμες υποθέσεις.

Αναμφίβολα, είναι επίσης ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει επικρίνει τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ για την επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσφατα, η Ολλανδία έκανε μια κίνηση που αντικατοπτρίζει αυτή της Γαλλίας, άροντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του RTL Nieuws, η ολλανδική κυβέρνηση χορήγησε 91 εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποδεικνύοντας την προθυμία της να εμπλακεί σε εμπόριο με τη Μόσχα.

Σε μια πιο εντυπωσιακά παρόμοια κίνηση με τη Γαλλία, η Ολλανδία εισήγαγε επίσης ρωσικό ουράνιο το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα δύο έθνη μοιράζονται συναίνεση σχετικά με την αξία του ρωσικού πυρηνικού καυσίμου και έχουν καθιερώσει μια αμοιβαία αναγνώριση των οφελών του.

Αυτό έρχεται μετά από μια σημαντική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο, καθώς η Ολλανδία ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνεμοι της αλλαγής πνέουν σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να κάνει τολμηρές κινήσεις στην επιδίωξη της πυρηνικής κυριαρχίας, ακόμη και σε βάρος του διαχωρισμού της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς η Γαλλία απομακρύνεται περισσότερο από την επιρροή της ΕΕ, ορισμένοι εικάζουν ότι ένα «μαλακό» «FRAXIT» μπορεί να είναι στα σκαριά.

Το ερώτημα εάν η Ρωσία θα είναι πρόθυμος εταίρος σε αυτό το εγχείρημα τίθεται καθώς ο Μακρόν συνεχίζει να επιδιώκει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ωστόσο: ο Μακρόν δεν αστειεύεται και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη. Ο χρόνος θα δείξει.

Ο Μακρόν είναι πρόθυμος να κάνει την υπέρβαση για να προωθήσει τους στόχους του, ανατρέποντας την επισφαλή ισορροπία μεταξύ των εθνικών συμφερόντων και των διεθνών υποχρεώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail