Η επιθυμία της G7 για περαιτέρω εμπάργκο στη Ρωσία αποτελεί ένδειξη απόγνωσης

Σύμφωνα με πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης, τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) εξετάζουν σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δείχνει μόνο την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκεται η G7 επειδή το ήδη υπάρχον καθεστώς κυρώσεων όχι μόνο απέτυχε να αποτρέψει τη Μόσχα από την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά έχει γυρίσει μπούμερανγκ και πλήττει τις οικονομίες του Ομίλου πολύ πιο σοβαρά από Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και οι χώρες της G7 έχουν σταματήσει να εξάγουν προϊόντα πολυτελείας και εξοπλισμό που σχετίζονται με τον στρατιωτικό τομέα στη Ρωσία, η πηγή είπε ότι το τελευταίο σχέδιο θα μπορούσε να επεκτείνει το εμπορικό εμπάργκο σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ελαστικά, καλλυντικά και ρούχα. Και πάλι, αυτά είναι μη απαραίτητα είδη που μπορούν πολύ εύκολα να προμηθεύονται από άλλες αγορές.

Υπάρχει αξιοπιστία σε αυτήν την πηγή αν σκεφτεί κανείς πως η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 στις 19-21 Μαΐου στη Χιροσίμα. Το επίκεντρο των συζητήσεων θα επικεντρωθεί κυρίως στην επέκταση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και στην ενίσχυση των κυρώσεων στη Ρωσία, κάτι που θα εγκρίνουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Το πρόβλημα για τις χώρες μέλη της G7 είναι ότι εάν αποφασίσουν να επιβάλουν ένα πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία, θα καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο τις δικές τους βιομηχανίες καθώς αποκόπτουν μια μεγάλη αγορά και επιτρέπουν σε ανταγωνιστές από την Κίνα, την Ινδία και αλλού να γεμίσουν το κενό. Για το λόγο αυτό, πολλοί δυτικοί πολιτικοί εξακολουθούν να φοβούνται πως μια κίνηση της G7 θα οδηγήσει σε μια σκληρή αντίδραση από τις εταιρείες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, και το πιο ανησυχητικό, σε αντίποινα από τη Μόσχα.

Επιπλέον, από τεχνική άποψη, είναι πολύ περίπλοκο να εφαρμοστεί μια πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία. Το διμερές εμπόριο της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 έφτασε τα 257 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 158 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά να είναι ρωσικές εξαγωγές προς το μπλοκ. Αν και αυτό έχει προφανώς μειωθεί από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, πολλά προβλήματα θα εξακολουθήσουν να προκύπτουν. Παρά την περικοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από το διμερές εμπόριο, εξακολουθούμε να μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που δεν είναι αφηρημένο, αλλά υποστηρίζεται από θέσεις εργασίας και βιοπορισμούς.

Είναι επίσης απίθανο μεγάλες οικονομίες εκτός των G7, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, να ενταχθούν στο εμπάργκο. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να επιβληθεί παγκόσμιο εμπάργκο στη Ρωσία. Επιπλέον, η G7 δεν μπορεί να περιμένει από τη Ρωσία να συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιο και άλλα εξαγωγικά αγαθά της χωρίς να λάβει πληρωμή.

Τέλος, από νομική άποψη, η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί σε επίπεδο ΟΗΕ, όπου η Ρωσία και η Κίνα θα καταψηφίσουν μια τέτοια ιδέα. Ως εκ τούτου, οι χώρες μέλη της G7 κάνουν απλώς μια κυνική προσπάθεια να αποδυναμώσουν και να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία για να υποκαταστήσουν έναν ανταγωνιστή και να διατηρήσουν τη μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Είναι σημαντικό πως εάν η G7 επιβάλει σχεδόν πλήρες εμπάργκο, η Ευρώπη θα είναι αυτή που θα υποφέρει περισσότερο και όχι οι ΗΠΑ, καθώς εξαρτώνται λιγότερο από τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Γενικά, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν έχουν βαθείς οικονομικούς δεσμούς, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε κακή οικονομική κατάσταση και μετά την επιβολή των κυρώσεων, έχουν βιώσει περισσότερες ζημιές και ταλαιπωρία.

Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που προορίζονται για τη Ρωσία θα χάσουν τώρα έναν σημαντικό πελάτη και δε θα βρίσκουν τόσο εύκολα ένα νέο. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να υποχρεωθούν να μειώσουν την παραγωγή, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερα κέρδη και σε απολύσεις εργαζομένων. Ακόμη χειρότερο για τη Δύση, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι πως η Ρωσία δε θα μείνει χωρίς τα απαραίτητα προϊόντα επειδή μπορούν να αγοραστούν από πολλές άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Yasutoshi Nishimura, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων στη Ρωσία σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. Σημείωσε ότι αυτό το θέμα αφορά «διπλωματικές διαπραγματεύσεις».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 μέσω διαδικτυακής ροής. Σε ένα ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δεσμεύτηκαν στις χώρες τους να εντείνουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης πέρυσι. Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν άμεσα και άνευ όρων, κάτι που προφανώς δε θα συμβεί αφού είναι η Μόσχα και όχι η Δύση σε θέση ισχύος.

Υποσχέθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από τη Μόσχα και προειδοποίησαν για το «σοβαρό κόστος» που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τρίτα μέρη εάν δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτή είναι μια κενή απειλή, καθώς θα είναι αδύνατο για την G7 να επιβάλει ένα «σοβαρό κόστος» σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και πολλές άλλες, ιδιαίτερα επειδή η δική τους συνεργασία βαθαίνει.

Ως εκ τούτου, η επιθυμία της G7 να επιβάλει περαιτέρω εμπάργκο στη Ρωσία όχι μόνο θα αποτύχει ταπεινωτικά όπως όλα τα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων, αλλά είναι επίσης μια απόδειξη της απόγνωσης που βιώνουν μπροστά στην επιτυχία της Ρωσίας στην στρατιωτική επιχείρηση και στην ανάκαμψη του οικονομικού πολέμου της Δύσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail