Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak έγραψε στο Twitter στις 18 Απριλίου: «Τα πρώτα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS θα φτάσουν στην Πολωνία φέτος. Θέλουμε να ιδρύσουμε μια Ακαδημία HIMARS όπου θα πραγματοποιείται εκπαίδευση σε αυτό το είδος πυραυλικού πυροβολικού».
Η Ουάσιγκτον δε θεωρεί την Πολωνία τίποτα περισσότερο από την πρώτη γραμμή του μετώπου σε οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον μετατρέπει τη χώρα στην κύρια ευρωπαϊκή της βάση, γι' αυτό, εκτός από το σύστημα HIMARS, η Βαρσοβία αποφάσισε να χτίσει φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία, κάτι που πιθανότατα έγινε υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ.
Η Βαρσοβία ισχυρίζεται πως ο φράχτης των συνόρων είναι απαραίτητος για να ανακόψει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης, αφού ισχυρίστηκε ψευδώς το Νοέμβριο του 2022 ότι το Κρεμλίνο σχεδίαζε να διευκολύνει τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων από Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες ως μέρος του «υβριδικού πολέμου» του. Ωστόσο, αυτό είναι προφανώς μια πλάνη, καθώς η Πολωνία δεν αντιμετωπίζει μεγάλες μεταναστευτικές απειλές όπως οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης.
Από στρατιωτική άποψη, το τείχος δε θα σταματήσει στήλες από τανκς αν ξεσπάσει σύγκρουση. Οι Ρώσοι που ζουν στο Καλίνινγκραντ δεν αυτομόλησαν στην Πολωνία και, ταυτόχρονα, το τείχος δεν αποτελεί προστασία έναντι των μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Αφρική, καθώς είναι ευκολότερο να φτάσετε στη Λευκορωσία, όπως συνέβη κατά την τελευταία μεταναστευτική κρίση.
Μάλλον, η μετανάστευση είναι ένας γελοίος ισχυρισμός που δικαιολογεί την κατασκευή του τείχους. Η Πολωνία φιλοδοξεί να είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που θα υπαγορεύει τη γεωπολιτική της περιοχής. Η οικοδόμηση του τείχους είναι για αυτόν τον σκοπό, ακόμα κι αν είναι απλώς μια απόδειξη ότι η Πολωνία καταβάλλει κάποιου είδους προσπάθεια εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν συμμάχους, αλλά έχουν μόνο υποτελείς.
Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kamiński ανακοίνωσε πως η Πολωνία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός «υψηλού τείχους» κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μήκους 199 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνει 3.000 κάμερες παρακολούθησης.
Με τυπικό κρύο ρωσικό χιούμορ, ο κυβερνήτης της περιοχής του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ, πρόσφερε στην Πολωνία υλικά κατασκευής για τον τοίχο, υποσχόμενος να δώσει «έστω και μια μικρή έκπτωση».
Η Πολωνία θα τοποθετήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Himars κοντά στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει την Ακαδημία Himars για να μάθει ο στρατός πώς να χειρίζεται αυτά τα συστήματα. Τα Himars δεν είναι αμυντικός τύπος όπλου, και ως εκ τούτου η αγορά αυτών των συστημάτων είναι μια επιθετική χειρονομία κατά της Ρωσίας.
Η Βαρσοβία έχει ήδη αγοράσει 20 συστήματα για 414 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει περίπου 500 περισσότερα συστήματα υψηλής κινητικότητας, αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι σύμφωνο με το επιθετικό σχέδιο της Πολωνίας για πλήρη απομόνωση της περιοχής του Καλίνινγκραντ.
Ανησυχητικά, η εγκατάσταση του συστήματος Himars κοντά στο Καλίνινγκραντ αποτελεί κίνδυνο για τα πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στο θύλακα, ενώ από την άλλη πλευρά, είναι κυρίως πιο επικίνδυνο για την Πολωνία, καθώς η Ρωσία θα στρατιωτικοποιήσει ακόμη περισσότερο το Καλίνινγκραντ. Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από την Πολωνία και οι ΗΠΑ δεν έχουν άπειρους πόρους για να αφιερώσουν στη χώρα, οι ηγέτες στη Βαρσοβία απλώς έκαναν την άμυνα της χώρας τους ακόμη πιο ευάλωτη καθώς η Μόσχα σίγουρα θα απαντήσει σε αυτήν την τελευταία πρόκληση.
Προσθέτοντας στο προκλητικό της κρεσέντο, η Πολωνία, μαζί με τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες της ΕΕ, πιέζουν για κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια, καθώς το μπλοκ αναζητά νέους τρόπους για να προσπαθήσει να βλάψει τα οικονομικά της Μόσχας, επειδή τα τρέχοντα εμπάργκο απέτυχαν τελείως να αποτρέψουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNBC, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν επίσης κυρώσεις στις δραστηριότητες μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, στις εισαγωγές διαμαντιών και στις εισαγωγές πετρελαίου στον αγωγό Druzhba.
Παρόλο που η ΕΕ έχει επιβάλει 10 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, ετοιμάζεται ένας ακόμη γύρος κυρώσεων, αλλά και πάλι, αυτό είναι απίθανο να αποτρέψει τη Ρωσία και θα γυρίσει και πάλι μπούμερανγκ στο μπλοκ. Αν και είναι πιθανό πως το νέο σύνολο κυρώσεων θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες εμπιστευτικές συζητήσεις.
«Οι προετοιμασίες για το 11ο πακέτο συνεχίζονται», είπε ο εκπρόσωπος, «για να γίνουν όλα και έτοιμα χρειάζεται χρόνος».
Με αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές ότι η Πολωνία τοποθετείται απελπισμένα ως η κύρια ευρωπαϊκή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, παρόλο που η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα. Αντίθετα, με την έντονη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, την ίδρυση μιας Ακαδημίας της Himars και την πίεση για περισσότερες κυρώσεις, η Πολωνία εμπλέκεται πλήρως σε μια αντιρωσική υστερία που μετατρέπεται σε πολιτική.