Τα κορυφαία μαχητικά MiG-29M της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας καταστράφηκαν σε βάση του Σουδάν: Γιατί δεν αντέχει να τα χάσει

Freepen.gr - Καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του Σουδανικού Στρατού και των τοπικών παραστρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζονται από τις 15 Απριλίο , αυξάνονται οι πληροφορίες σχετικά με μια κίνηση της ομάδας Ταχείας Υποστήριξης (RSF) να καταλάβει γρήγορα μια αεροπορική βάση που φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι κινήσεις των RSF για κατάληψη βασικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων αναφέρθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις ως βασική αιτία για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ των δύο ομάδων. 

Η αεροπορική βάση Merowe το Νοέμβριο του 2020 φιλοξένησε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη αιγυπτιακών μαχητικών MiG-29M μεσαίου βάρους «4+ γενιάς»για κοινές ασκήσεις με τη σουδανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αναπτύσσει μια πολύ παλαιότερη έκδοση της ίδιας κατηγορίας μαχητικών της Σοβιετικής εποχής. Η παρουσία αιγυπτιακών MiG σύμφωνα με ορισμένες αναφορές έχει διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις έκτοτε.

Τα αιγυπτιακά MiG εθεάθησαν την πρώτη ημέρα των μαχών στο έδαφος περικυκλωμένα από παραστρατιωτικούς της RSF, οι οποίοι προφανώς είχαν καταλάβει την εγκατάσταση, με δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν έκτοτε να δείχνουν ότι τα μαχητικά έχουν καταστραφεί στο έδαφος. Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής του σουδανικού στρατού από τότε που η χώρα έπεσε σε αναταραχές το 2019, μετά από ταραχές στο Σουδάν όψιμης κλίμακας και ισχυρά υποστηριζόμενες από τη Δύση που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης του τότε προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Οι ανησυχίες μεταξύ της ηγεσίας των RSF πως τα αιγυπτιακά MiG-29 θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να υποστηρίξουν τον σουδανικό στρατό μπορεί να ήταν πίσω από την απόφαση να καταστρέψουν τα αεροσκάφη, με ακόμη και τα παλαιότερα σουδανικά MiG να έχουν φέρεται να έχουν πλήξει σημαντικά τις παραστρατιωτικές μονάδες παρά την έλλειψη προηγμένων δυνατοτήτων χτυπήματος ακριβείας των νεότερων μοντέλων.  Το γεγονός πως και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν ένα κοινό μαχητικό θα μπορούσε να είχε επιτρέψει στην Αίγυπτο να αρνηθεί τη συμμετοχή και να ισχυριστεί ότι τυχόν MiG που επιχειρούσαν ήταν τοπικές μονάδες.  

Το MiG-29M διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι μόνο 46 από τα αεροσκάφη έχουν αποκτηθεί για να σχηματίσουν μόνο τρεις από τις 16 μοίρες μαχητικών της χώρας, καθώς είναι τα μόνα μαχητικά δεύτερης γενιάς της χώρας που δεν υποφέρουν από υποβάθμιση αεροηλεκτρονικά ή σοβαρούς περιορισμούς στον οπλισμό τους. Τα μαχητικά παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία το 2015 και είναι καλύτερα εξοπλισμένα από τις περισσότερες μονάδες της ίδιας της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης των τελευταίας τεχνολογίας R-77-1 ενεργού ραντάρ πυραύλων καθοδήγησης αέρος - αέρος και πυραύλων κρουζ κατά πλοίων Kh-35. 

Τα πρόσφατα αποκτηθέντα μαχητικά Rafale της Αιγύπτου υποφέρουν ομοίως από έλλειψη σύγχρονων όπλων πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια, όπως ο πύραυλος Meteor - με την Αίγυπτο να είναι ο μόνος χειριστής Rafale στον κόσμο που δεν έχει πρόσβαση στο Meteor. Όλα τα δυτικά μαχητικά που πωλούνται στην Αίγυπτο φέρεται να έχουν υποβαθμισμένα σε μεγάλο βαθμό τα αεροηλεκτρονικά για να περιορίσουν τις δυνατότητες μάχης τους, εν μέρει λόγω της ισραηλινής πίεσης στους προμηθευτές.

Το MiG-29M δεν έχει δει τις δραστηριότητές του να περιορίζονται όπως αυτές των δυτικών μαχητικών, επιτρέποντας στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει το αεροσκάφος στο Σουδάν, παρόλο που αυτές οι αναπτύξεις έρχονται σε αντίθεση με τα δυτικά συμφέροντα. Η Αίγυπτος και η Αλγερία ήταν οι μόνοι πελάτες του MiG-29M, αν και στην τελευταία αεροπορία βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του στόλου και όχι στο υψηλότερο επίπεδο. 

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail