Μυστικά έγγραφα: Καμία διακοπή στο κατασκοπευτικό έργο της MIT στην Ελλάδα - Απεναντίας συμβαίνει το αντίθετο

Freepen.gr - Η υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT), έχει επεκτείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια, ενώ Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες εμπλέκονται σε κάτι που φαίνεται να είναι απόψυξη των διμερών σχέσεων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν 50.399 ανθρώπους στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έλαβε πρόσφατα το Nordic Monitor και παρουσιάζει ο Abdullah Bozkurt η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη ζώνη του σεισμού για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη για διάσωση και ανακούφιση προσπάθειες.

Η έκθεση της MIT καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι ωραίες κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό της κρυφής δράσης της MIT. Μάλλον το αντίθετο συνέβη καθώς η MIT ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθηση της στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το έργο της υπηρεσίας κατασκοπείας στην ελληνική επικράτεια για τον εντοπισμό μελών του κινήματος Γκιουλέν.

Περιλάμβανε τα ονόματα εκατοντάδων Τούρκων υπηκόων που είχαν καταφέρει να καταφύγουν στην Ελλάδα για να βρουν καταφύγιο από τη βάναυση καταστολή που διεξήγαγε το καθεστώς Ερντογάν και να γλιτώσουν από την παράνομη φυλάκιση στην Τουρκία με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Μια ανασκόπηση της έκθεσης δείχνει πως κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία με τη σειρά της διένειμε τις πληροφορίες στις 8 Μαρτίου 2023 σε αστυνομικά τμήματα πολλών επαρχιών για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πληροφορίες.

Η συνοδευτική επιστολή, σφραγισμένη, μυστική και υπογεγραμμένη από τον αρχηγό της αστυνομίας Salih Yıldırım στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, προειδοποίησε τα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα να χειριστούν τις πληροφορίες με τη μέγιστη προσοχή. Τόνισε ότι οι πληροφορίες πρέπει να κοινοποιούνται μόνο βάσει «ανάγκης γνώσης» και «όχι… με μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή φορείς». Προφανώς ανησυχούσε για τις επιπτώσεις στην περίπτωση που τα έγγραφα αποκαλυφθούν και ήθελε να βεβαιωθεί πως δεν υπήρχαν διαρροές.

Το όνομα της MIT ήταν επίσης συγκαλυμμένο στην έκθεση, με την υπηρεσία να αναγνωρίζεται μόνο με τον ρωμαϊκό αριθμό IV.

Η διαδρομή του χαρτιού δείχνει επίσης ότι η MIT είχε στείλει άλλη μια έκθεση το Δεκέμβριο του 2022 για το έργο της στην Ελλάδα και πως η έκθεση του Μαρτίου 2023 ήταν μια επέκταση της προηγούμενης έκθεσης. Τα έγγραφα που ελήφθησαν δεν παρείχαν πλήρη απολογισμό όλων εκείνων που στοχοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με μια επιστολή που υπογράφηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας Hüseyin Oğuz Namlı στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 2 Φεβρουαρίου 2023, διεξήχθη έρευνα σε 38 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι πληροφορίες του MIT κοινοποιήθηκαν από την Emniyet με αστυνομικά τμήματα σε 54 τουρκικές επαρχίες, η υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να κατασκόπευε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τα ονόματα και τις τοποθεσίες τους.

Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα δεν περιορίζονται σε ομάδες αντιφρονούντων. Ο οργανισμός, σημειώνει το δημοσίευμα, στοχεύει επίσης στρατηγικά ελληνικά assets για να ανακαλύψει τρωτά σημεία ασφαλείας και στοχεύει να χαρτογραφήσει την έκταση της βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα από τους συμμάχους της, ειδικά τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Θράκης κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και σε νησιά του Αιγαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail