Nordic Monitor: Διαμερισματάρα στο Τσέλσι για τον Τσαβούσογλου και πρόξενος στην Τουρκία που του βρίσκει γυναίκες;

Ο Μοχάμεντ Γιακούτ, πρώην φιλοκυβερνητικός επιχειρηματίας με μακρύ ποινικό μητρώο, ο οποίος σε βίντεο που μετέδωσε στο YouTube διατύπωσε ισχυρισμούς για πρόσωπα κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμικό κυβερνών κόμμα, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και πως όρισε επίτιμο πρόξενο έναν επιχειρηματία ο οποίος του βρίσκει γυναίκες.

Levent Kenez/Stockholm - nordicmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο πέμπτο βίντεο που δημοσίευσε, ο Γιακούτ, ο οποίος έκανε γρήγορα αίσθηση του YouTube στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι ο Τσαβούσογλου και επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν είχαν αγοράσει κρυφά διαμερίσματα στο ίδιο κτίριο στο Λονδίνο.



Το διαμέρισμα που φέρεται να ανήκει στον Τσαβούσογλου βρίσκεται στο Camellia House στο πολυτελές συγκρότημα Vista Chelsea Bridge. Είναι 94 τετραγωνικά μέτρα και η τρέχουσα αξία του είναι 1.432.000 λίρες. Το ακίνητο πουλήθηκε τελευταία φορά για 1.388.668 λίρες τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με βρετανικούς ιστότοπους ακινήτων, έκτοτε έχει κερδίσει 3 τοις εκατό σε αξία και η αξία του εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Chelsea, μια από τις πιο ακριβές και δημοφιλείς περιοχές του Λονδίνου. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, το κτήριο έχει θέα σε ένα μεγάλο πάρκο που ονομάζεται Battersea και βρίσκεται πολύ κοντά στον διάσημο ποταμό Τάμεση, που διασχίζει το κέντρο του Λονδίνου.

Ο Turhan Çömez, σύμβουλος του προέδρου του αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI (Καλό) και πρώην ιδιωτικός γραμματέας του Ερντογάν που έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε την ιστορία του Yakut, λέγοντας ότι είχε λάβει αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας για τα διαμερίσματα που ανέφερε ο Yakut.

Μοχάμεντ Γιακούτ

Σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα, ο Γιακούτ ισχυρίστηκε ότι ο Τσαβούσογλου διευκόλυνε τον επιχειρηματία Μετίν Γκιουνές, ο οποίος δεν μιλάει ξένη γλώσσα, να γίνει επίτιμος πρόξενος της Αϊτής στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Yakut, ο Güneş προσλαμβάνει γυναίκες για τις ελίτ του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα τον Τσαβούσογλου.

Ο Γιακούτ παρομοιάζεται με το αφεντικό της μαφίας Sedat Peker, ο οποίος ήταν κάποτε στενός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν και αποκάλυψε σκανδαλώδεις πληροφορίες για τη διαφθορά, τα όπλα που έστειλε η κυβέρνηση σε τζιχαντιστές στη Συρία και τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με συμμορίες ναρκωτικών στα βίντεο που άρχισε να δημοσιεύει στο YouTube το 2021.

Υποσχόμενος να κάνει αποκαλύψεις που ισχυρίστηκε πως θα σοκάρουν τη χώρα δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ο Peker, ο οποίος κατοικεί στο Ντουμπάι, απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αρχές στα ΗΑΕ, με τα οποία η Τουρκία κατάφερε να επιδιορθώσει τις σχέσεις.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Πέκερ έβαλε μπροστά τον Γιακούτ επειδή δεν μπορούσε να πει τίποτα ο ίδιος. Ο Yakut το αρνείται επίμονα αλλά παραδέχεται ότι γνωρίζει τον Peker εδώ και πολύ καιρό.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο κανάλι του Γιακούτ στο YouTube την Τετάρτη. Ο Γιακούτ άνοιξε νέο λογαριασμό στο YouTube και συνέχισε να δημοσιεύει βίντεο, δηλώνοντας πως δε φοβάται κανέναν και ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται στη Γερμανία.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη καταγγελία για διαφθορά που έγινε εναντίον του Τσαβούσογλου.

Δημόσια αρχεία που εξετάστηκαν προηγουμένως από το Nordic Monitor υποδεικνύουν περαιτέρω στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ήταν κρυφά αμειβόμενος λομπίστας για ομάδες πολιτικών συμφερόντων στην Ουκρανία ενώ υπηρετούσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE ).

Αν και ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, το ιστορικό του δείχνει πως είχε κάνει ανεξήγητες ανατροπές στις προηγούμενες θέσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρά του.

Αφενός, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας άλλαξε την άποψή του για τη φυλάκιση από την Ουκρανία της εξέχουσας ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, την οποία είχε δηλώσει προηγουμένως απαράδεκτη, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της. Σε άλλη περίπτωση, εξέφρασε επανειλημμένα τη διαφωνία του με τους επικριτές που εξέφρασαν ανησυχίες για τη νομιμότητα των εκλογών του 2012 στην Ουκρανία για τις οποίες ήταν ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές. Ένα χρόνο αργότερα ο Τσαβούσογλου τιμήθηκε με το παράσημο του Κράτους της Ουκρανίας για τις υπηρεσίες του στην ουκρανική κυβέρνηση.

Το Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης που παρέχει μια πλατφόρμα διερευνητικής αναφοράς, ισχυρίστηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 ότι ορισμένοι πολιτικοί και διπλωμάτες χρηματοδοτήθηκαν κρυφά ως μέρος μιας εκστρατείας που ισχυριζόταν ότι η φυλάκιση της Τιμοσένκο δεν έπρεπε να εμποδίσει τη χώρα να υπογράψει συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν. Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της PACE από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012, είναι ένας από τους πολιτικούς που φέρεται να δωροδοκήθηκαν από μια μυστική εκστρατεία λόμπι που ενορχηστρώθηκε από τον αμερικανό λόμπι και τον κάποτε πρόεδρο της προεδρικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή για απάτη και φόρους, αλλά του δόθηκε χάρη από τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2020. Ο Serhiy Lovochkin, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και σήμερα ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, πιστεύεται ότι ήταν η πηγή των κεφαλαίων του Manafort.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail