Του καθ. Vidhu Shekhar - forbesindia.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρώτον, η οπλοποίηση του δολαρίου από τις ΗΠΑ, ειδικά η κατάσχεση ρωσικών αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, θύμισε στον κόσμο την εμβέλεια και την εξάρτηση από το δολάριο.
Επιπλέον, η προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο πληθωρισμό βγαίνοντας από την εποχή του μηδενικού επιτοκίου οδήγησε σε σοβαρές στρεβλώσεις στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Με το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο του κόσμου να αποδίδει τώρα θετικές αποδόσεις, το παγκόσμιο κεφάλαιο ρέει προς το δολάριο—ανέβηκε ~15% τοις εκατό έναντι των παγκόσμιων νομισμάτων και ~30 τοις εκατό έναντι του ιαπωνικού γεν μέχρι τα τέλη του 2022. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν τα επιτόκια όπως στις ΗΠΑ η Fed (για παράδειγμα, η RBI στην Ινδία), θυσιάζοντας την ανάπτυξη και παρόλα αυτά λαμβάνοντας κάποια υποτίμηση του νομίσματος ή να κρατήσουν τα επιτόκια, αλλά να δουν το νόμισμά τους να πέφτει (για παράδειγμα, η στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και η μεγάλη πτώση του γεν).
Με τα εμπορεύματα να τιμολογούνται σε δολάρια (για παράδειγμα, το πετρέλαιο), οι τιμές τους μειώθηκαν σε όρους δολαρίου αλλά όχι απαραίτητα σε όρους άλλων νομισμάτων λόγω της υποτίμησης της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ διένειμαν μέρος της αύξησης των τιμών τους σε άλλες χώρες μέσω του εξαγωγικού πληθωρισμού.
Αποδολαριοποίηση ή δολάριο+Χ, και Πετρο-Γουάν
Η λύση στα σύνθετα προβλήματα της κυριαρχίας του δολαρίου δεν είναι η αποδολαριοποίηση με συμβατικό τρόπο, δηλαδή η πλήρης αντικατάσταση του δολαρίου ως αποθεματικού ενεργητικού. Μια πιο βιώσιμη λύση είναι το dollar+X, δηλαδή η διαφοροποίηση. Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η λύση της υπερβολικής εξάρτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα είναι το China+X στον τομέα της μεταποίησης.
Για αυτό, το κινεζικό γουάν γίνεται προφανής υποψήφιος. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, η μεγαλύτερη κατά ΙΑΔ [Ισοτιμία αγοραστικής δύναμης]. Η Κίνα, φυσικά, το αντιλαμβάνεται αυτό και θα ήθελε πολύ να δει το γιουάν να αποκτά παγκόσμια αποδοχή ως αποθεματικό νόμισμα. Τότε ίσως μπορεί επίσης να τυπώσει γιουάν και να αγοράσει πράγματα από τον κόσμο.
Το πρώτο βήμα για να γίνει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι η τιμολόγηση και η διαπραγμάτευση παγκόσμιων εμπορευμάτων σε αυτό το νόμισμα. Επί του παρόντος, το αργό πετρέλαιο - το μεγαλύτερο εμπορεύσιμο εμπόρευμα στον κόσμο - τιμολογείται και πωλείται σε δολάρια, επομένως σε πετρέλαιο. Η διαφοροποίηση από το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα θα απαιτούσε πρώτα να διαπραγματεύονται παγκόσμια εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο σε πρόσθετα νομίσματα. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι προσπάθειες της Κίνας να δημιουργήσει το Petro-yuan.
Έχοντας πραγματοποιήσει διμερείς συναλλαγές νομισμάτων με τη Ρωσία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, πιο πρόσφατα η Κίνα συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να εμπορεύεται πετρέλαιο σε γιουάν. Επιπλέον, η Κίνα μεσολάβησε στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν —μια άλλη χώρα παραγωγής πετρελαίου. Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία του Petro-yuan ως πρόσθετου νομίσματος, παράλληλα με το δολάριο, για συναλλαγές ή για αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση μόνο σε γιουάν δεν μπορεί να λύσει πλήρως το πρόβλημα. Ενώ η εμπιστοσύνη έχει χαθεί στις ΗΠΑ λόγω της οπλοποίησης του δολαρίου, η Κίνα δεν εμπνέει επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα γεωπολιτικά ζητήματα της Κίνας με πολλές χώρες δυσκολεύουν επίσης την αποδοχή. Για παράδειγμα, η Ινδία αρνήθηκε να διευθετήσει το εμπόριο με τη Ρωσία σε γιουάν και επέλεξε το Ντιράμ.
Για να επιτευχθεί πραγματική διαφοροποίηση μακριά από το δολάριο, θα ήταν ανάγκη να διαφοροποιηθούν τα αποθεματικά σε τουλάχιστον 5 ή 6 κύρια παγκόσμια νομίσματα. Για αυτό, μπορεί να χρειαστούμε Petro-Multicurrencies, τα οποία γίνονται πολύπλοκα και ακατάστατα.
Τι θα λέγατε για ένα BRICS CBDC και Petro-BRICS;
Ή, μια απλούστερη και ξεκάθαρη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η χρήση ενός νομίσματος με δείκτη στον σταθμισμένο μέσο όρο ενός καλαθιού νομισμάτων. Αυτό παρέχει έναν πολύ πιο διαχειρίσιμο και τακτοποιημένο μηχανισμό διακανονισμού συναλλαγών και μια διαφοροποιημένη βάση αποθεματικών για διατήρηση.
Η ιδέα ενός παγκόσμιου σταθμισμένου μέσου νομίσματος δεν είναι νέα. Ο Άγγλος οικονομολόγος και φιλόσοφος John Maynard Keynes πρότεινε για πρώτη φορά ένα τέτοιο νόμισμα που ονομάζεται Bancor τη δεκαετία του 1940. Ο Κέινς επεξεργάστηκε τη θεωρία πως η αξία ενός τέτοιου νομίσματος θα μπορούσε να καθοριστεί σε ένα καλάθι εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός, το σιτάρι και το βαμβάκι, τα οποία θα σταθεροποιούσαν την αξία του και θα αποτρέψουν τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Καθώς προχωρούν οι διεθνείς όμιλοι, οι BRICS είναι τα πλέον κατάλληλοι για ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών ή αποθεματικών νομισμάτων. Είναι μια καθαρά οικονομική ομάδα των «επόμενων μεγάλων οικονομιών» που κυριαρχούνται από την Παγκόσμια Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο—ένα τέλειο ανέκδοτο διαφοροποίησης για το σύστημα πετρελαιοδολαρίων της Παγκόσμιας Δύσης. Η αμιγώς οικονομική ομαδοποίηση βοηθά επίσης τα έθνη με διαφορετικούς γεωπολιτικούς στόχους να ενωθούν. Η ύπαρξη παραγωγών και καταναλωτών εμπορευμάτων, εθνών με δημοσιονομικό έλλειμμα και δημοσιονομικό πλεόνασμα στον όμιλο αποτελεί επίσης πολύ καλό προμήνυμα για τη δημιουργία μιας βιώσιμης εμπορικής ομάδας.
Είναι ενδιαφέρον ότι η σύγχρονη επικράτηση και η αποδοχή των ψηφιακών νομισμάτων έχουν κάνει δυνατή την εκτέλεση τέτοιου παγκόσμιου εικονικού ψηφιακού νομίσματος. Ένα χονδρικό ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τραπεζικής (CBDC) για παγκόσμιο εμπόριο και διακανονισμό είναι πλέον εφικτό - ένα πιθανό BRICS CBDC ως νέο νόμισμα παγκόσμιου εμπορίου και διακανονισμού, που υποστηρίζεται από τα αποθέματα και τα περιουσιακά στοιχεία των συνιστωσών χωρών όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, και άλλες.
Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία Petro-BRICS, δηλαδή, το εμπόριο πετρελαίου να αρχίσει επίσης να διεξάγεται στο BRICS CBDC μαζί με το δολάριο. Τον τελευταίο καιρό, υπήρξε δίκαιη δραστηριότητα και σε αυτό το μέτωπο. Αρκετές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS. Στην πρόσφατη συνάντηση της G20, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε την επέκταση των εναλλακτικών πληρωμών σε εθνικά νομίσματα εντός των BRICS, SCO και EAEU. Ανέφερε ότι εκκρεμούν τουλάχιστον 12 αιτήσεις για ένταξη στους BRICS. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξε μια σειρά από δοκιμές CBDC σε όλες τις χώρες τους τελευταίους μήνες - από την Ινδία έως τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Ιράν και ούτω καθεξής.
Παρά όλα αυτά τα υπόγεια ρεύματα και τη λειτουργία, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα παραμένει κατά κύριο λόγο ένα γεωπολιτικό ζήτημα. Επομένως, αν θα είναι Petro-yuan ή Petro-BRICS μένει να φανεί. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο, πως το σύστημα συναλλαγματικών αποθεματικών Dollar+X γίνεται γρήγορα πραγματικότητα. Και αν έρθει η ώθηση, ακόμη και οι ΗΠΑ μπορεί να προτιμήσουν το Petro-BRICS έναντι του Petro-yuan ως το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα μαζί με το σύστημα του δολαρίου ή του ευρώ.
* Ο Δρ Vidhu Shekhar είναι Αναπληρωτής Επικεφαλής του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας και της σχολής SPJIMR στον τομέα των οικονομικών, με εξειδίκευση στη Fintech και στα Χρηματοοικονομικά Οικονομικά. Είναι διδάκτωρ από το IIM Calcutta, MBA από το IIM Calcutta και B. Tech(H) από το IIT Kharagpur.
Η τεράστια συγκράτηση του δολαρίου ΗΠΑ - το οποίο μαζί με το ευρώ, αποτελούν το 80 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων - έχει γίνει ολοένα και πιο προβληματική για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν ήδη ένα ζήτημα μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την επακόλουθη εποχή μηδενικού επιτοκίου, που οδήγησε σε στρεβλώσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Η μεταπανδημική εποχή έχει επιδεινώσει το ζήτημα.