[ΓΝΩΜΗ] Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί το PKK ως δικαιολογία για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία

Members of Police Special Operation and Gendarmerie Special Operation of Turkey patrol within the ongoing "Operation Olive Branch" launched in Syria's Afrin on March 01, 2018. (Soner Kilinc / Anadolu Agency)
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιτύχει μια βιώσιμη ειρήνη με τη μεγαλύτερη εθνική της ομάδα, τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν επιδιώξει μεγαλύτερα δημοκρατικά δικαιώματα και αυτοδιοίκηση μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, διέταξε τον στρατό του να καταστείλει βάναυσα τη μεγάλης κλίμακας εξέγερση του Σεΐχη Σαΐντ των Κούρδων το 1925 στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ισχυρότερος Τούρκος ηγέτης μετά τον Ατατούρκ, ξεκίνησε μια πολιτική προσέγγιση στο κουρδικό ζήτημα στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά έκτοτε επιδίωξε μια στρατιωτική λύση για την εξάλειψη των κουρδικών ένοπλων ομάδων. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντείνει τον πόλεμο κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία και το Ιράκ, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των Αράβων γειτόνων της.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Περίπου 25 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στη συνοριακή περιοχή της Τουρκίας, του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν και της Αρμενίας. Οι Κούρδοι του Ιράκ καθιέρωσαν την αυτοδιοίκηση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν μετά τον πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ελέγχει τις κουρδικές περιοχές στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Η Τουρκία, όπου κατοικεί ο μισός κουρδικός πληθυσμός στον κόσμο, φοβάται ότι οι αυτόνομες κουρδικές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία ενδέχεται να εμπνεύσουν τους Κούρδους της Τουρκίας να αναζητήσουν αυτονομία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία στοχεύει συχνά ένοπλες κουρδικές ομάδες — τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG) και το συνδεδεμένο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τα οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδια του PKK σε αυτές τις χώρες.

Η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών καντονιών κατά μήκος των συριακών συνόρων της και πολλά μέλη του PKK μετακόμισαν στη Συρία κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας της Τουρκίας με τους Κούρδους. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η Τουρκία διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK στη νοτιοανατολική ορεινή περιοχή της Τουρκίας και στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει βάση. Το PKK πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984 για να δημιουργήσει ανεξάρτητη ή αυτόνομη κουρδική κυριαρχία στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας. Αρχικά, οι τουρκικές δυνάμεις επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από επιχειρήσεις, αλλά έκτοτε έχουν δημιουργήσει μόνιμη παρουσία στη βόρεια Συρία μετά από τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει σημαντική παρουσία στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Bashiqa που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ καταπίεζαν εδώ και πολύ καιρό τους κουρδικούς πληθυσμούς τους και πολέμησαν κατά της δημιουργίας αυτόνομων κουρδικών εδαφών στις χώρες τους. Ωστόσο, αυτά τα αραβικά έθνη φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας στα εδάφη τους παρά για τις δραστηριότητες των κουρδικών ένοπλων ομάδων.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ Κουρδιστάν (KRG) έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία από τότε που απέκτησε αυτονομία, αλλά η περιοχή της KRG παραμένει σοβαρά επηρεασμένη από τη συνεχιζόμενη στόχευση των δυνάμεων του PKK από την Τουρκία. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ της Τουρκίας και των μαχητών του PKK στη γεωργική περιοχή Duhok του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την πολιτική ρήξη μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της KRG, συνεχίζοντας να τοποθετεί στρατεύματα και να αναπτύσσει drones στην καρδιά του ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ιρακινών μέσων ενημέρωσης, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη Τσιλάτζι που σκότωσε τρεις χωρικούς στις 19 Ιουνίου 2020. Οι πρόσφατες επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράκ είχαν πολύ πιο καταστροφικό αντίκτυπο από προηγούμενα περιστατικά. Το ιρακινό Basnews ανέφερε πως μια ύποπτη επίθεση με τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στις 7 Απριλίου, ενώ ο Μαζλούμ Κομπάνι, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αναχωρούσε από το αεροδρόμιο για τη Ροζάβα αφού συναντήθηκε με στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ στην πόλη. Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από και προς τη Σουλεϊμανίγια μετά τις δραστηριότητες του PKK στην πόλη. Η Σουλεϊμανίγια ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), η οποία ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί το 1975 και είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Η οικογένεια Ταλαμπανί μοιράζεται την εξουσία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) της οικογένειας Μπαρζανί στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι οικογένειες είναι γνωστοί ιστορικοί αντίπαλοι.

Μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ο ηγέτης του PUK Bafel Talabani, γιος του πρώην προέδρου του Ιράκ, Jalal Talabani, κάλεσε το κυβερνών KDP να εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και PKK, τερματίζοντας τέσσερις δεκαετίες ενεργού σύγκρουσης.

Εκτός από τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Ιράκ, ο Ερντογάν προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να αντιμετωπίσει την κουρδική απειλή. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή το Ιράν για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές του Μαΐου καθυστέρησαν επίσης τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Ο Ερντογάν προσπάθησε να συναντηθεί με τον Άσαντ για την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά ο Άσαντ απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει τον στρατό της από τα συριακά εδάφη πριν ξεκινήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομία, ιδίως τις γεωργικές δραστηριότητες, στην ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Συρίας.

Αντί να διασφαλίσουν μεγαλύτερα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα για τον κουρδικό πληθυσμό, οι Τούρκοι ηγέτες προσπάθησαν να νικήσουν το PKK εδώ και δεκαετίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων. Εκατομμύρια Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν στα γκέτο των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας όπως τα Άδανα, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη. Οι πόλεις της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία στη νοτιοανατολική περιοχή έχουν μείνει υπανάπτυκτες λόγω του πολέμου. Ο τουρκικός στρατός έχει πρόσφατα εντείνει τον πόλεμο κατά του PKK στο Ιράκ και τη Συρία με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας drones. Φαίνεται πως οι Κούρδοι στη Συρία και το Ιράκ αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή την ίδια μοίρα με τους συγγενείς τους στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα εντείνει την στρατιωτική της επίθεση κατά των δυνάμεων του PKK σε αυτές τις χώρες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, δεν πολέμησε σοβαρά το PKK εντός των συνόρων του και τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας ειρηνευτικής διαδικασίας το 2013. Ωστόσο, τώρα σκοπεύει να κυνηγήσει το PKK σε γειτονικές χώρες. Το PKK χρησιμεύει ως βολική δικαιολογία για την Τουρκία να εισβάλει στα αραβικά κράτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail