The Melony Way! Η Ιταλία έχει νέα πολιτική για την Αφρική για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια πληθώρα προκλήσεων πρόσφατα, από την εισροή μεταναστών μέχρι το υψηλό κόστος της ενέργειας και μια διπλωματική διαμάχη με την ΕΕ. Ωστόσο, η πρωθυπουργός της χώρας, Giorgia Meloni, πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση σε αυτά τα προβλήματα, και αυτή βρίσκεται στην Αφρική.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αιθιοπία, η Μελόνι παρουσίασε το Σχέδιο Ματέι, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Η επίσκεψη της Μελόνι στην Αφρική είχε τεράστια επιτυχία, καθώς της επιφύλαξαν βασιλική μεταχείριση οι Αφρικανοί ηγέτες. Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki Mahamat και μάλιστα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σομαλίας Hassan Sheikh Mohamud. Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για τη Μελόνι, καθώς άλλοι ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, έτυχαν ψυχρής υποδοχής από τους Αφρικανούς ηγέτες.

Η θερμή υποδοχή της Μελόνι στην Αφρική μπορεί να αποδοθεί στη μοναδική της προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής. Αντί να εστιάζει αποκλειστικά στην αναπτυξιακή βοήθεια και στη φιλανθρωπία, η Meloni προωθεί μια πιο ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. Το σχέδιο Mattei, για παράδειγμα, επιδιώκει να αναπτύξει τον ενεργειακό τομέα της Αφρικής, ο οποίος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μείωνε τα κίνητρα των Αφρικανών να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Η προσέγγιση της Μελόνι στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της ηπείρου. Εστιάζοντας στη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, η Meloni τοποθετεί την Ιταλία ως το νέο καλύτερο φίλο της Αφρικής. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Ιταλία, καθώς επιδιώκει να λύσει μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά της.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη Μελόνι στην Αφρική και η αποκάλυψη του Σχεδίου Ματέι θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής. Με την προώθηση μιας πιο ισότιμης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο περιοχών, η Meloni τοποθετεί την Ιταλία ως ηγέτιδα στην Αφρική, και αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το σχέδιο Mattei θα είναι επιτυχές, αλλά προς το παρόν, φαίνεται ότι η Ιταλία έχει βρει ένα νέο BFF στην Αφρική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail