Washington Post: Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο

Sputnik / Vitaly Timkiv
Freepen.gr - Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έφτασαν ένα βήμα μακριά από έναν πιθανό πόλεμο πέρυσι, αφού ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραλίγο να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροσκάφος παρακολούθησης, υποστήριξε την Κυριακή η Washington Post, επικαλούμενη ένα νέο έγγραφο από μια σειρά ντοκουμέντων που διέρρευσαν πρόσφατα από το Πεντάγωνο.

Το περιστατικό, που συνέβη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι είχε παραδεχτεί προηγουμένως το Λονδίνο, υποστήριξε η εφημερίδα. Τον Οκτώβριο του 2022, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε στο Κοινοβούλιο για το περιστατικό, προσθέτοντας πως η Μόσχα το κατηγόρησε για τεχνική δυσλειτουργία και το Λονδίνο αποδέχθηκε την εξήγηση.

Το έγγραφο που είδε η Post το περιγράφει ως «σχεδόν κατάρριψη του UK RJ» - μια αναφορά στο όνομα «River Joint» που είναι κοινό για το αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ραδιοφωνικών εκπομπών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε τον Οκτώβριο πως το αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με ένα από αυτά να «απελευθερώνει έναν πύραυλο» κοντά στο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το περιστατικό θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, οδηγώντας πιθανώς σε άμεση εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία ή ακόμη και σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του στρατιωτικού μπλοκ.

Ούτε οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η Ρωσία έχουν σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, σημειώνει η Washington Post. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις αποστολές αναγνώρισης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δίνοντας εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να μείνει μακριά από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ένας χάρτης που περιέχεται στο έγγραφο δείχνει πολλές γραμμές που σχεδιάζονται πάνω από τμήματα της Μαύρης Θάλασσας για να σηματοδοτήσουν τις περιοχές όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη επιτήρησης μπορούν και δεν μπορούν να πετάξουν, σύμφωνα με την Post. Μία από αυτές απέχει περίπου 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κριμαίας – την απόσταση που σηματοδοτεί τα χωρικά ύδατα ενός έθνους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail