Η παραπληροφόρηση της Washington Post για την Αίγυπτο προκαλεί σύγχυση σχετικά με τις διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου

Η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνοντας ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να στείλει κρυφά έως και 40.000 πυραύλους στη Ρωσία. Αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να είναι ξεχωριστός από τα άλλα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, καθώς η έκθεση όχι μόνο διαψεύστηκε από το Κάιρο και τη Μόσχα, αλλά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε επίσης πως δεν είχε πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος Προεδρικός Γραμματέας Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό που φαινόταν να είναι ένα αιγυπτιακό σχέδιο για «κρυφή» προμήθεια χιλιάδων πυραύλων στη Ρωσία ήταν σαν άλλες ψευδείς ειδήσεις που σχετίζονται με την κατάσταση του ρωσικού στρατού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι αν σκεφτεί κανείς πως η Ρωσία δε χρειάζεται προμήθειες πυραύλων, είτε από την Αίγυπτο είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, γιατί όσον αφορά τη στρατιωτική-τεχνολογική ανάπτυξη της ίδιας της Ρωσίας, δε χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη. Αντίθετα, η παραπληροφόρηση που διαδίδεται από την Washington Post είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα δημαγωγίας για την προσπάθεια πρόκλησης μεγαλύτερων προβλημάτων.

Η μετάδοση τέτοιων ειδήσεων έχει στόχο να παρασύρει την Αίγυπτο σε παγκόσμιες συγκρούσεις και να υποκινήσει την εχθρότητα χωρίς λόγο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το Κάιρο ανακοίνωσε τις προθέσεις του να ενταχθεί στους BRICS, κάτι που ανησυχεί βαθιά την Ουάσιγκτον. Με αυτόν τον τρόπο, η Washington Post προκαλεί παραπληροφόρηση σε μια μάταιη προσπάθεια να αποτρέψει το Κάιρο από το να εμβαθύνει τους δεσμούς του με τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ένας ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος αρνήθηκε ότι προμήθευσε τη Ρωσία με 40.000 ρουκέτες για χρήση κατά της Ουκρανίας και περιέγραψε την αναφορά της Washington Post ως «πληροφοριακή παραποίηση που δεν έχει βάση στην αλήθεια». Πρόσθεσε πως η Αίγυπτος ακολουθεί μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική που καθορίζεται από την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους στις 11 Απριλίου ότι η Ουάσινγκτον «δεν έχει δει καμία ένδειξη πως η Αίγυπτος παρέχει θανατηφόρες οπλικές δυνατότητες στη Ρωσία», προσθέτοντας ότι η αραβική κομητεία είναι «σημαντικός εταίρος ασφαλείας» και πως η σχέση μεταξύ των δύο χρονολογείται δεκαετίες πίσω.

Με επίσημες διαψεύσεις από το Κάιρο και τη Μόσχα, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ότι δεν έχει πληροφορίες, φαίνεται πως πρόκειται για ψευδή είδηση ​​από την Washington Post, ίσως σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αναφορών που διέρρευσαν. Το υποτιθέμενο έγγραφο που αναφέρεται στην Αίγυπτο αναφέρεται ως μέρος ενός θησαυρού αναφορών του Πενταγώνου που διέρρευσαν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

Η παρτίδα των εγγράφων που διέρρευσαν πρόσφατα κυκλοφορούν στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εδώ και εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, ακόμα κι αν είχε αποκαλυφθεί μόλις πριν από μέρες. Πολλά από τα έγγραφα που διέρρευσαν περιελάμβαναν μυστικές πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σκεπτικισμό για την επιτυχία της αναμενόμενης ουκρανικής εαρινής επίθεσης, ενώ άλλα έγγραφα φαίνεται να δείχνουν ευαίσθητες αναλύσεις των συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Νότιας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Chris Meagher δήλωσε στις 10 Απριλίου ότι τα έγγραφα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» και να οδηγήσουν στη διάδοση παραπληροφόρησης. Φαίνεται πως η διάδοση της παραπληροφόρησης ξεκίνησε ήδη με τον ισχυρισμό ότι το Κάιρο προμηθεύει 40.000 πυραύλους στη Ρωσία.

Η Washington Post ανέφερε πως, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ενέκρινε την παραγωγή αλλά διέταξε τους αξιωματούχους να την κρατήσουν μυστική «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση». Ωστόσο, κανένα άλλο πρακτορείο μέσων ενημέρωσης ή λογαριασμός μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει δει τα έγγραφα, και επομένως όλες αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από αυτήν την αμφίβολη πηγή.

Αν και η Αίγυπτος έχει αποφύγει να πάρει μέρος στον πόλεμο, το Κάιρο και η Μόσχα έχουν μια μακρόχρονη και γόνιμη σχέση που διαρκεί πολλές δεκαετίες, μεταξύ άλλων στην οικονομία, την ενέργεια και την ασφάλεια.

Σε ένα παράδειγμα, η Αίγυπτος έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021 αφού οι εισαγωγές έφτασαν τα 4,53 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Η Αίγυπτος εισήγαγε κυρίως το σιτάρι της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά μετά τον πόλεμο, το Κάιρο στρέφεται επίσης προς την Ινδία για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες. Παρόλα αυτά, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε στις 31 Ιανουαρίου πως οι εισαγωγές σιταριού αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στις σχέσεις Καΐρου-Μόσχας, προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε τον Ιανουάριο την αιγυπτιακή λίρα στην επίσημη λίστα συναλλαγματικών ισοτιμιών της. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Hanan Ramses με έδρα το Κάιρο: «Η χρήση του ρουβλίου για διακανονισμό μακριά από το αμερικανικό νόμισμα θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στη ζήτηση για το δολάριο στην Αίγυπτο. Αυτό είναι καλύτερο για το διεθνές εμπόριο της Αιγύπτου». Πρόσθεσε ότι «η Αίγυπτος μπορεί να γίνει η πύλη της Ρωσίας στις αφρικανικές αγορές μακροπρόθεσμα».

Δεδομένου πως η Αίγυπτος είναι αφρικανικό σημείο εισόδου για τη Ρωσία, εκτός από το ότι η Ρωσία είναι μια σημαντική πηγή σιταριού για την Αίγυπτο, είναι πολύ προφανές πως η Washington Post επιχειρεί να διαταράξει αυτή τη σχέση. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο Kirby εξέφρασε την έλλειψη γνώσης του σχετικά με τον ισχυρισμό, υποδηλώνοντας πως ακόμη και αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης είναι ένα βήμα πολύ μακριά για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς προσπαθούν να αποσπάσουν την Αίγυπτο μακριά από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail