Γιατί το τελευταίο ταξίδι του Zelensky στην Πολωνία ήταν εξαιρετικά σημαντικό

Η επίσκεψη του Ζελένσκι έχει ως στόχο να διαμορφώσει την πορεία του πολέμου μέσω πληρεξουσίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας κατά τους επόμενους τρεις μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του μπλοκ στις αρχές Ιουλίου. Ο ρόλος της Βαρσοβίας στα επερχόμενα γεγονότα θα επηρεάσει δυναμικά αυτό που κάνει το Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής σε αυτήν τη σύγκρουση, εξ ου και ο χρόνος με τον οποίο ο Ουκρανός ηγέτης αποφάσισε να συναντηθεί με τον ομόλογό του. Γιατί όσο προσεκτικά σχεδιάζει τα πάντα ο Ζελένσκι, ωστόσο, μπορεί να αποτύχει να αντιστρέψει την τύχη της πλευράς του.


Andrew Korybko
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Συμβολισμός & Ουσία

Το πρώτο κρατικό ταξίδι του ζελένσκι στην Πολωνία από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας πέρυσι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας του απονεμήθηκε η υψηλότερη πολιτική τιμή της χώρας υποδοχής του, το Τάγμα του Λευκού Αετού. Η επίσκεψή του έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο, η οποία προσθέτει ένα στοιχείο ίντριγκας σε αυτό, όπως και ο συμβολισμός του. Το παρόν κομμάτι θα αναλύσει έτσι τα προαναφερθέντα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία του τελευταίου ταξιδιού του Zelensky.

Η Τελευταία Στρατιωτική-Στρατηγική Δυναμική

Αρχικά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι το μπλοκ του βρίσκεται σε μια λεγόμενη "Κούρσα εφοδιαστικής"/"πόλεμο φθοράς" με τη Ρωσία, έναν πόλεμο που η Μόσχα κερδίζει, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ανθεκτικότητα και την παρατήρηση του Ζελένσκι στα τέλη του περασμένου μήνα σχετικά με την εξάντληση των πυρομαχικών. Ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Πριγκόζιν διεκδίκησε επίσης πρόσφατα τη νίκη στη Μάχη του Αρτιόμοφσκ/"Μπαχμούτ" αφού η ομάδα του κατέλαβε το διοικητικό κέντρο της πόλης, γεγονός που προκάλεσε μια αντιστροφή πολιτικής από τον Ουκρανό ηγέτη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε πως οι δυνάμεις του ενδέχεται να εγκαταλείψουν αυτήν την περιοχή εάν οι απώλειές τους εκεί γίνουν παράλογες, αλλά στη συνέχεια είπε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η απώλεια αυτής της πόλης μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία να περάσει από το υπόλοιπο Ντονμπάς. Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι βασίστηκε σε αυτή την πρόβλεψη για να προειδοποιήσει λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν ότι θα πιεστεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να "συμβιβαστεί" με τη Μόσχα αν συμβεί αυτό, αλλά τώρα επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του αφού προετοίμασε το κοινό να περιμένει μια πιθανή απόσυρση.

Παραμένει να δούμε τι θα συμβεί τελικά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατιωτική-στρατηγική δυναμική ευνοεί τη Ρωσία. Αυτό δεν είναι ούτε ευσεβής πόθος, αλλά βασίζεται στις καταδικαστικές λεπτομέρειες που περιέχονται σε άρθρο της Washington Post από τα μέσα του περασμένου μήνα σχετικά με το πόσο κακή είναι η πορεία των δυνάμεων του Κιέβου. Με αυτό το ευρύτερο πλαίσιο στο μυαλό, είναι σαφές πως το τελευταίο ταξίδι του Ζελένσκι στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε πραγματικά σε μια κρίσιμη στιγμή αυτής της σύγκρουσης.

De Facto Πολωνική-Ουκρανική Συνομοσπονδία

Όσον αφορά το συμβολισμό, η Πολωνία είναι μεταξύ των κορυφαίων συμμάχων της Ουκρανίας, τόσο πολύ ώστε οι δύο αυτοί δήλωσαν την αμοιβαία πρόθεσή τους τον περασμένο Μάιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ντούντα στο Κίεβο εκείνη την εποχή για να καταργήσουν τελικά όλα τα σύνορα μεταξύ τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγχωνευθούν σταδιακά σε μια De facto Συνομοσπονδία, η οποία προωθεί το γεωπολιτικό σχέδιο της Πολωνίας για την αποκατάσταση της χαμένης Κοινοπολιτείας της, επιδιώκοντας το μεγάλο στρατηγικό της στόχο να γίνει και πάλι μια μεγάλη δύναμη.

Η επαναβεβαίωση του Ζελένσκι για την αμοιβαία πρόθεσή τους να αφαιρέσουν όλα τα σύνορα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του στην Πολωνία επεκτείνει την πίστη σε αυτήν την εκτίμηση, όπως και η ώθηση ενός νεοσυντηρητικού λόμπι για αυτό το γεωπολιτικό σχέδιο σε πρόσφατο άρθρο για το περιοδικό εξωτερικής πολιτικής με επιρροή. Με στόχο να νομιμοποιήσει το καθεστώς της Ουκρανίας ως ντε φάκτο προτεκτοράτο της χώρας του, ο Ντούντα δήλωσε ότι η Βαρσοβία επιδιώκει πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας για το γείτονά της πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

Πολωνικά-Ουκρανικά Προβλήματα

Για όσο και αν αυτοί οι δύο θέλουν να συγχωνεύσουν σταδιακά τις χώρες τους σε μια De facto Συνομοσπονδία, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά εμπόδια στο δρόμο τους. Για αρχή, υπάρχει προφανώς το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτού του γεωπολιτικού σχεδίου, το οποίο η Πολωνία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Δεύτερον, οι Πολωνοί είναι αηδιασμένοι με την εξύμνηση της Ουκρανίας για το φασίστα γενοκτονικό συνεργάτη του Χίτλερ, Μπαντέρα. Όσο περισσότερο το πολωνικό κράτος το ανέχεται αυτό παρά την περιστασιακή ρητορική του για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, τόσο πιο θυμωμένος γίνεται ο μέσος Πολωνός.

Με βάση την προαναφερθείσα παρατήρηση, η τρίτη πρόκληση σε αυτό το γεωπολιτικό σχέδιο είναι η αύξηση του αντι-κατεστημένου συναισθήματος στην Πολωνία, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα της Συνομοσπονδίας να κερδίσει αρκετές ψήφους κατά τη διάρκεια των εκλογών αυτού του φθινοπώρου, ώστε το κυβερνών κόμμα να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μαζί τους. Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βάλει ένα εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια, καθυστερώντας έτσι επ ' αόριστον την εφαρμογή τους, ειδικά εάν η Συνομοσπονδία βρει έναν τρόπο να εμποδίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση ή/και εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι Προοπτικές Μιας Πολωνικής Στρατιωτικής Επέμβασης

Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν ακόμα να συμβούν πριν από τις επόμενες εκλογές, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της στη Γαλλία βροντούσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι "εάν η Ουκρανία αποτύχει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της, δε θα έχουμε άλλη επιλογή από το να εισέλθουμε στη σύγκρουση. Οι θεμελιώδεις αξίες μας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού μας, ο πολιτισμός μας θα βρίσκεται σε θεμελιώδη κίνδυνο, οπότε δεν έχουμε επιλογή". Αν και η πρεσβεία είπε ότι τα λόγια του δε μεταφέρθηκαν σωστά, η πρόθεση ήταν σαφής.

Η Ρωσία προειδοποιεί για αυτό το σενάριο εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στον πόλεμο πληρεξουσίων του ΝΑΤΟ εναντίον της, δεδομένου πως η Πολωνία είναι επίσημο μέλος αυτού του μπλοκ του οποίου οι χώρες έχουν αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις μεταξύ τους. Μια πολωνική παρέμβαση θα μπορούσε επομένως να χρησιμεύσει ως ένα τρίπτυχο για την αντι-ρωσική συμμαχία να επισημοποιήσει το ρόλο της σε αυτή τη σύγκρουση, ειδικά στην περίπτωση που η Πολωνία ανακοινώσει την "ενοποίησή" της με την Ουκρανία και την φέρει κάτω από την ομπρέλα τους. 

Ενώ αυτή η ακολουθία γεγονότων παραμένει κερδοσκοπική, ωστόσο βασίζεται σε πραγματική βάση όπως εξηγήθηκε μέχρι στιγμής σε αυτό το άρθρο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη μειονεκτική στρατιωτική-στρατηγική δυναμική που έριξε ένα σύννεφο πάνω από το τελευταίο ταξίδι του Ζελένσκι στην Πολωνία. Επιστρέφοντας σε αυτά και έχοντας κατά νου τα λόγια του Πολωνού πρέσβη στη Γαλλία καθώς και των ηγετών αυτών των δύο χωρών που επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να αφαιρέσουν όλα τα σύνορα μεταξύ τους, οι παρατηρητές δεν πρέπει να απορρίψουν την πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Μεταβλητές Σεναρίου

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε πολύ καλά να ξεδιπλωθεί πριν από τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο, εάν η κατάληψη του Αρτιόμοφσκ από τη Ρωσία οδηγήσει σε κύλιση στο υπόλοιπο Ντονμπάς, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα ο Ζελένσκι, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει την Πολωνία να παρέμβει σύμφωνα με τους όρους που όρισε ο πρεσβευτής της στη Γαλλία. Οι μόνες μεταβλητές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αξιόπιστα αυτό το σενάριο είναι η Ρωσία να συνεχίσει να σημειώνει μόνο αποσπασματική πρόοδο στο έδαφος ή το Κίεβο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα πριν από την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι πιθανότητες του πρώτου θα μπορούσαν να ενισχυθούν από ένα κύμα παροχής σύγχρονων δυτικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ του δεύτερου θα μπορούσαν να μειωθούν από την Πολωνία που υπόσχεται οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτεί το Κίεβο για να μην αισθάνεται αναγκασμένο από τις περιστάσεις να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Εκεί βρίσκεται ο πιθανός σκοπός πίσω από το τελευταίο ταξίδι του Ζελένσκι στην Πολωνία, δηλαδή να διερευνήσει ακριβώς τι θα μπορούσε να προσφέρει η Βαρσοβία από αυτή την άποψη, ώστε να εκτιμήσει καλύτερα αν αξίζει να εξεταστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής της σύγκρουσης.

Επανεκτίμηση του αιτήματος του Ντούντα στο ΝΑΤΟ

Ο Ντούντα υπονόησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τη Le Figaro στις αρχές Φεβρουαρίου ότι φοβόταν πως η Γαλλία θα μπορούσε να προσπαθήσει να μεσολαβήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, το σενάριο της οποίας θα μπορούσε να προωθηθεί από το συνεχιζόμενο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα, της οποίας το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων επαινέθηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψη του ομολόγου του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα. Η πολιτική δυναμική αυτής της σύγκρουσης είναι επομένως εξίσου μειονεκτική από την κοινή προοπτική του Κιέβου και της Βαρσοβίας με τις στρατιωτικές-στρατηγικές, καθώς και οι δύο δείχνουν μια επικείμενη κατάπαυση του πυρός.

Αυτή η παρατήρηση προσθέτει περαιτέρω πλαίσιο στο αίτημα του Ντούντα να δώσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία περισσότερες εγγυήσεις ασφάλειας. Η δήλωσή του μπορεί τώρα να ερμηνευθεί είτε ως υπαινιγμός μιας επικείμενης πολωνικής στρατιωτικής επέμβασης (ανεξάρτητα από το αν προηγείται η επισημοποίηση της Συνομοσπονδίας τους) είτε ως υπαινιγμός πως αυτές θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν για να καθησυχάσουν το Κίεβο για τη διαρκή υποστήριξη αυτού του μπλοκ σε περίπτωση που αναγκαστεί από τις περιστάσεις να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία (ανεξάρτητα από το ποιος θα μπορούσε να μεσολαβήσει).

Η επερχόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η επιθυμία του Ντούντα να γίνει κάτι τέτοιο κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου θέτει συγκεκριμένη προθεσμία στο αίτημά του, η οποία συμπίπτει με την αναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου. Σχετικά με αυτό, η προηγούμενη αναφερόμενη δημοσίευση της Washington Post μετριάζει τις προσδοκίες για την επιτυχία της, όπως και η τελευταία αξιολόγηση από τον πρώην διοικητή των πολωνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Ο Βάλντεμαρ Σκρζιπτσάκ δήλωσε σε κορυφαία πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουκρανία "δεν είναι έτοιμη" για αυτό και πως "τώρα είναι ώρα για πολιτικούς”.

Οι κυνικοί που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αυτός ο συνταξιούχος αξιωματούχος δεν έχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την στρατιωτική-στρατηγική δυναμική της σύγκρουσης θα πρέπει να θυμηθούν τι δήλωσε ο εν ενεργεία αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Rajmund Andrzejczak σε δημόσια χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου. Προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει για το Κίεβο, επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας εξακολουθεί να παραμένει τρομερή και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία πως η Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να ηττηθεί.

Παρά την τρομερή ανάλυση από τον κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο της Πολωνίας, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα σε θέση να λάβει τις πιο ενημερωμένες διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο, το Κίεβο πιθανότατα θα προσπαθήσει ακόμα την προγραμματισμένη αντεπίθεσή του ούτως ή άλλως. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει εάν η Πολωνία επισημοποιήσει την ντε φάκτο Συνομοσπονδία της ή/και παρέμβει στρατιωτικά για την υποστήριξή της, ακριβώς ποια ασφάλεια εγγυάται ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δώσει στο Κίεβο και εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός πριν από τη θερινή Σύνοδο Κορυφής του μπλοκ.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Αυτή η διορατικότητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο ταξίδι του Ζελένσκι στην Πολωνία ήταν εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου πως έχει ως στόχο να διαμορφώσει την πορεία του πολέμου κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Ο ρόλος της Βαρσοβίας στα επερχόμενα γεγονότα θα επηρεάσει δυναμικά αυτό που κάνει το Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής σε αυτή τη σύγκρουση, εξ ου και ο χρόνος με τον οποίο ο Ουκρανός ηγέτης αποφάσισε να συναντηθεί με τον ομόλογό του. Γιατί όσο προσεκτικά σχεδιάζει τα πάντα ο Ζελένσκι, ωστόσο, μπορεί να αποτύχει να αντιστρέψει την τύχη της πλευράς του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail