Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Μεταξύ αυτών των δύο στρατιωτικών εξελίξεων ήταν η κατάρριψη τεσσάρων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται εντός της ρωσικής προ 2014 επικράτειας. Παραμένει ασαφές τι ακριβώς συνέβη, αλλά η Kommersant ανέφερε πως θα μπορούσε να οφείλεται είτε σε πυραύλους εδάφους-αέρος είτε σε πυραύλους αέρος-αέρος. Ανεξάρτητα από τα όπλα που ήταν υπεύθυνα, το σημείο που σχετίζεται με αυτό το άρθρο είναι πως η ασφάλεια του εναέριου χώρου της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί δεδομένη.
Αυτή η παρατήρηση επεκτείνει την αξιοπιστία στο δημοσίευμα της WaPo ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών γνωρίζει το σχέδιο του Zelensky να καταλάβει μέρος του προ 2014 εδάφους της Ρωσίας, καθώς η νέα πρόκληση για την υπεροχή του αέρα κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσε να διευκολύνει αυτό το σενάριο εν μέσω της επικείμενης αντεπίθεσης του Κιέβου. Έχοντας αυτό κατά νου, η αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία σημαίνει ότι το Λονδίνο είναι άμεσα συνένοχο στο σχέδιο του Περιφερειακού πληρεξουσίου του να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα του πυρηνικά οπλισμένου γείτονά του.
Για να είμαστε σαφείς, αυτή η ακολουθία γεγονότων μπορεί να αποτύχει να συμβεί για οποιονδήποτε λόγο, οπότε κανείς δεν πρέπει να προβλέψει πρόωρα ότι το σχετικό έδαφος της Ρωσίας θα καταληφθεί έμμεσα από το ΝΑΤΟ στο προσεχές μέλλον. Παρ' όλα αυτά, εάν η Ουκρανία πράγματι κάνει μια τέτοια προσπάθεια, τότε δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως υποστηρίχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο με αμερικανική έγκριση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρόεδρος Πούτιν θα δικαιωθεί αφού χαρακτήρισε τον proxy πόλεμο του ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή σύγκρουση για τη χώρα του.
Ο Αγγλοαμερικανικός άξονας θα αρνηθεί επισήμως οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την πιθανή διάσταση της επικείμενης αντεπίθεσης του Κιέβου, αλλά οι διαχειριστές αντίληψής τους πιθανότατα θα υπονοήσουν ότι αυτό είναι εκδίκηση για την υπαρξιακή απειλή που η Ρωσία φέρεται να έθεσε και στους δύο μέσω της "ανάμειξής" της όλα αυτά τα χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει επίσημα πως η Μόσχα υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσημα ότι προκαλεί φυλετικές διαιρέσεις μεταξύ μαύρων και λευκών, και οι δύο αποτελούν υπαρξιακές απειλές αν είναι αληθινές.
Η αναφορά στις κατηγορίες τους δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές, αλλά γίνεται για να δείξει πως έχουν ήδη δημιουργήσει την αφηγηματική βάση για να εξηγήσουν γιατί η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως πληρεξούσιος για να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία. Δε συγκρίνεται αυτό που ισχυρίζονται ότι τους έθεσε η Ρωσία και αυτό που η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να επιχειρήσει εναντίον της Ρωσίας κατ' εντολή τους, δεδομένου πως οι απειλές του Κρεμλίνου παρέμειναν στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης, ενώ ο Αγγλοαμερικανικός άξονας είναι στρατιωτικός.
Αν αυτό το χειρότερο σενάριο εκτυλιχθεί, τότε το Κίεβο θα είναι ο πολιορκητικός κριός που το Ηνωμένο Βασίλειο εξοπλίζει για να σπάσει τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ επιβλέπουν αυτή την άνευ προηγουμένου πρόκληση εναντίον μιας μεγάλης δύναμης με πυρηνικά όπλα. Η Ουάσιγκτον θέλει η Μόσχα να πιστεύει πως δεν εμπλέκεται και αποδοκιμάζει αυτή τν συνωμοσία, εξ ου και περιστασιακές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της ότι αξιωματούχοι δε γνώριζαν τις προηγούμενες επιθέσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας και κατόπιν επέπληξαν τους ομολόγους τους στη συνέχεια.
Το Κρεμλίνο δεν έχει πέσει σε αυτό το τέχνασμα, όπως αποδεικνύεται από τον επίσημο ισχυρισμό του νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Κιέβου εναντίον του Προέδρου Πούτιν, υποδηλώνοντας έτσι ότι θα καθιστούσε υπεύθυνη επίσης την Αμερική αν η Ουκρανία προσπαθήσει να εισβάλει στα σύνορα της Ρωσίας πριν από το 2014. Για άλλη μια φορά, μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί, αλλά θα ενεργοποιηθεί άμεσα από την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κίεβο σε περίπτωση που το κάνει και προφανώς εγκριθεί από τις ΗΠΑ εκ των προτέρων.