Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Σε πρόσφατες ανακοινώσεις, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) είπε ότι θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των εξαιρετικά κλιμακωτικών ενέργειών του, όπως η παράδοση όλο και πιο προηγμένων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στο καθεστώς του Κιέβου. Σε δήλωση για το ρωσικό RT, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε τη σημαντική και συνεχώς αυξανόμενη ανάμειξη του Λονδίνου στην Ουκρανία, καθώς και άλλες ενέργειες που στοχεύουν κατά της Ρωσίας, ιδίως όταν πρόκειται για τον οπλισμό και την άμεση βοήθεια των δυνάμεων της Ουκρανίας. Αν και το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η διακοπή των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ένα «ακραίο μέτρο», έμεινε ουσιαστικά χωρίς καμία άλλη επιλογή, επομένως αυτή η κίνηση εξετάζεται πολύ σοβαρά.
«Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ένα «ακραίο μέτρο», αλλά [η Ρωσία] θα μπορούσε να καταλήξει να κάνει το βήμα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ανάμειξη του Λονδίνου στη σύγκρουση της Ουκρανίας», προειδοποίησε την Παρασκευή το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Στις 18 Μαΐου, η Wall Street Journal δημοσίευσε μια έκθεση που ισχυριζόταν ότι «οι ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τα συντάγματα SAS [Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία] και SRR [Ειδικό Σύνταγμα Αναγνώρισης] του Βρετανικού Στρατού και οι μονάδες SBS [Ειδική Υπηρεσία Σκάφους] του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πολύ κοντά στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία». Το WSJ παρουσίασε την έκθεση με τρόπο που υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν υποτιθέμενη «διάσπαση» στην πολιτική με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει «αποσταλεί την αποστολή ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσουν άμεσα τους Ουκρανούς στην πρώτη γραμμή των μαχών». Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι μάλλον γελοίοι, ειδικά όταν εξετάζουμε πολυάριθμες αναφορές για αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στοιχεία πληροφοριών που δρουν στην Ουκρανία .
Ακόμη χειρότερα, πηγές πληροφοριών είναι ανένδοτες ότι οι χειριστές ειδικών υπηρεσιών που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν άμεσα τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, μεταξύ άλλων κατευθύνοντας τις επιθέσεις τους όχι μόνο ενάντια στο ρωσικό στρατό, αλλά και σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Η έκθεση WSJ υπονοεί πως η μόνη υποτιθέμενη διαφορά μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και των μέσων πληροφοριών είναι ότι αυτοί που αποστέλλονται από το Λονδίνο συμμετέχουν απευθείας σε εχθροπραξίες στην πρώτη γραμμή ενώ οι Αμερικανοί ομολόγοί τους «παρέχουν μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες». Επιπλέον, οι προαναφερθείσες ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται πως εμπλέκονται άμεσα στον σχεδιασμό και την υποστήριξη διασυνοριακών επιχειρήσεων δολιοφθοράς και τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας εναντίον αμάχων στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ (περιοχή).
Όταν ρωτήθηκε από το RT σχετικά με αυτές τις αμφιλεγόμενες (τουλάχιστον) αναφορές, το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε: «[Η Μόσχα] γνωρίζει καλά τις συνεπείς προσπάθειες του Λονδίνου με στόχο την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».
«Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει την προμήθεια εγχώριου και ξένου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλευτική υποστήριξη και πιθανή συμμετοχή στον επιχειρησιακό-τακτικό σχεδιασμό από τον [ουκρανικό] στρατό συμπεριλαμβανομένων δολιοφθορών, άλλων επιχειρήσεων, άμεσης παροχής κυβερνοασφάλειας [και] ανάπτυξης μισθοφόρων», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε επίσημη δήλωση, προσθέτοντας περαιτέρω: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι Βρετανοί συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου στο έδαφος της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής πληροφοριών».
Η Deborah Bronnert, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, έχει κληθεί πολλές φορές από τη ρωσική κυβέρνηση και ζήτησε εξηγήσεις για την ανόθευτη εχθρότητα του Λονδίνου. Ωστόσο, η πολιτική της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, που ξεκίνησε επί πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται να συνεχίζεται αμείωτη. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, κατά τους πρώτους μήνες της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Τζόνσον εργάστηκε ενεργά για να αποτρέψει πρωτοβουλίες ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και του καθεστώτος του Κιέβου, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την πρόκληση περαιτέρω αιματοχυσίας. Ακόμη χειρότερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης προσωπικά και επανειλημμένα προέτρεψε τον frontman του καθεστώτος Volodymyr Zelensky «να μην προχωρήσει ούτε σε μια ίντσα συμβιβασμού με τους Ρώσους».
Έκτοτε, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στο τιμόνι του, το ΗΒ έχει κλιμακώσει μόνο την ήδη εκτεταμένη στρατιωτική του υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου. Εκτός από την εκπαίδευση των δυνάμεων της χούντας, το Λονδίνο ήταν επίσης το πρώτο που δεσμεύτηκε για τις παραδόσεις βαρέων τεθωρακισμένων και διαφόρων πυραυλικών συστημάτων, όπως το «Brimstone» (κατά επίγειων στόχων) και το «Starstreak» MANPADS (ανθρωποφορητό σύστημα αεράμυνας).
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε επίσης πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, καθώς και τους κρυφούς πυραύλους κρουζ "Storm Shadow" (γνωστός και ως SCALP-EG στη γαλλική υπηρεσία) που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα. Αναφορές σημειώνουν πως ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πρόσφατο χτύπημα, ενώ οι υπερηχητικοί πύραυλοι "Storm Shadow" χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη, αλλά αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί κατά της ρωσικής αεράμυνας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Λονδίνο θα σταματήσει να κλιμακώνει, καθώς βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή της πρωτοβουλίας να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Η Μόσχα το γνωρίζει καλά αυτό και έχει κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η λυσσασμένη ρωσοφοβία του Λονδίνου φαίνεται να θολώνει την κρίση του, μη αφήνοντας στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να διακόψει τις επαφές, κάτι που θα ήταν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά σε μια παγκόσμια θερμοπυρηνική σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της πολιτικής Δύσης.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr