Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι φιλοδοξίες της Κίνας δεν εκπληρώθηκαν
Η Κίνα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τα Βαλκάνια ως πύλη προς την Ευρώπη. Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε πολλά φιλόδοξα έργα στην περιοχή, με σκοπό να εδραιώσει την παρουσία της και να επεκτείνει την επιρροή της. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης δέσμευσης της ΕΕ, τα περισσότερα από αυτά τα έργα παρέμειναν ημιτελή, αφήνοντας τα Βαλκάνια επιβαρυμένα με χρέη και ανεπαρκείς υποδομές.
Οι αθετημένες υποσχέσεις της ΕΕ
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, είχαν μεγάλες ελπίδες για ένταξη και επενδύσεις στην ΕΕ. Ωστόσο, οι υποσχέσεις της ΕΕ για υποστήριξη και ανάπτυξη δεν εκπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Δεκαετίες αναμονής για την ΕΕ και τις ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στα Βαλκάνια είχαν ως αποτέλεσμα την απογοήτευση για τα Βαλκάνια.
Ένα κενό που γέμισε η Κίνα
Με την αμέλεια της ΕΕ, η Κίνα άδραξε την ευκαιρία για να αποκαταστήσει την παρουσία της στην περιοχή. Σύμφωνα με άρθρο στο Emerging Europe, η Κίνα επιστρέφει στα Δυτικά Βαλκάνια, προκαλώντας ανησυχίες στους τοπικούς ενδιαφερόμενους. Οι επενδύσεις της Κίνας ήταν σημαντικές, ιδιαίτερα στη Σερβία, όπου κατασκεύασε γέφυρες, αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια και πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η οικονομική υποστήριξη της Κίνας για το ακριβό έργο του αυτοκινητόδρομου Bar-Boljare του Μαυροβουνίου ενισχύει περαιτέρω την αυξανόμενη επιρροή του.
Οι Συνέπειες της Αδράνειας της Ε.Ε
Η αποτυχία της ΕΕ να παράσχει ουσιαστική υποστήριξη στα Βαλκάνια έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι επενδύσεις της Κίνας έρχονται συχνά με αδιαφανείς όρους και προϋποθέσεις, που οδηγούν σε πιθανές παγίδες χρέους για την περιοχή. Επιπλέον, η έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα έργα της Κίνας εγείρει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.
Επίσης, η αδράνεια της ΕΕ υπονομεύει την αξιοπιστία της στην περιοχή και αποδυναμώνει τις προσπάθειές της για προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η διευρυνόμενη παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια αμφισβητεί την επιρροή της ΕΕ και απειλεί να μετατοπίσει το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ των συμφερόντων της Κίνας.
Συμπέρασμα: Η χαμένη ευκαιρία της ΕΕ
Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η αμέλεια της ΕΕ επέτρεψε στην Κίνα να διεκδικήσει την επιρροή της στην περιοχή. Η αποτυχία παροχής έγκαιρης υποστήριξης και επενδύσεων έχει δημιουργήσει ένα κενό που η Κίνα έχει καλύψει με ανυπομονησία. Οι συνέπειες αυτής της αδράνειας είναι εκτεταμένες, από πιθανά βάρη χρέους έως διακυβευμένη διαφάνεια και αποδυναμωμένη αξιοπιστία της ΕΕ.
Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και να προστατεύσει τα συμφέροντα των Βαλκανίων, η ΕΕ πρέπει να επανεκτιμήσει τις προτεραιότητές της και να παράσχει την τόσο αναγκαία υποστήριξη για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση των δεσμών με την περιοχή. Το μέλλον των Βαλκανίων και το γεωπολιτικό τους τοπίο εξαρτώνται από την ικανότητα της ΕΕ να διορθώσει τις γκάφες της και να λάβει αποφασιστικά μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.