Η νέα γεωπολιτική ανατροπή του Σαχέλ: ΗΠΑ-Νίγηρας-Ισραήλ θα ενώσουν τα χέρια;

Υπήρξε μια εποχή που ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, έκανε κάποια σχόλια που πρέπει να συγκλόνισαν τη Δύση. Στις 9 Ιουλίου 2021, ο Bazoum δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix ότι η απομόνωση του Μάλι υπονόμευε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως η αποχώρηση του Μάλι από το G5 Sahel θα σήμαινε το τέλος της συμμαχίας. Είπε επίσης ότι το G5 απέτυχε στον σκοπό του να εξαλείψει την τρομοκρατία από την περιοχή.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προερχόμενος από μια χώρα που πιστευόταν πως ήταν στο πλευρό της Δύσης, τα σχόλια του Bazoum σχεδόν υπονοούσαν ότι πήγαινε κατά της Δύσης, καθώς τέτοια συναισθήματα ήταν ήδη σε έξαρση στην περιοχή του Σαχέλ. Υπήρξαν μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες κατά των γαλλικών στρατευμάτων που στάθμευαν στη χώρα, και η Γαλλία έχει ήδη αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι και πιο πρόσφατα την Μπουρκίνα Φάσο. Ωστόσο, από τότε, οι ΗΠΑ προσπαθούν σκληρά να ευχαριστήσουν το Νίγηρα και να τον εμποδίσουν να γλιστρήσει από τη σφαίρα επιρροής του. Τώρα, φαίνεται πως έχουν σχεδόν επιτύχει και προσβλέπουν στο να συμμετάσχει ο Νίγηρας για να ενώσει τα χέρια (δεσμοί ΗΠΑ-Νίγηρα-Ισραήλ) με το Ισραήλ ώστε να ενισχύσει τη θέση του και τη γεωπολιτική του σημασία στην περιοχή του Σαχέλ.

Σχέσεις ΗΠΑ-Νίγηρα-Ισραήλ: Οι ΗΠΑ κοιτάζουν τον Νίγηρα

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, οι ΗΠΑ πιέζουν το Νίγηρα να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική το Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ να προχωρήσει προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με το Axios. Οι δύο χώρες διέκοψαν επίσημα τις σχέσεις τους το 2002 λόγω ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται δήλωσαν ότι η ηγεσία του Νίγηρα είναι ανοιχτή στη αναθέρμανση των δεσμών με το Ισραήλ, αλλά ελπίζουν σε παραδοτέα ανταλλάγματα από την Ουάσιγκτον. Ο Blinken ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν για τις συζητήσεις και πρότεινε την πρόσκληση του Νίγηρα στο επόμενο φόρουμ του Negev, μια ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αραβικά κράτη όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Νίγηρα τον έκανε τον πρώτο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφτηκε τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία αναδεικνύεται ως βασικός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ στο Σαχέλ, μια περιοχή που πλήττεται από αντιδυτικά αισθήματα τελευταία. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στα στρατηγικά και στρατιωτικά συμφέροντα του Νίγηρα. Η Ουάσιγκτον επένδυσε 110 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας τεράστιας βάσης drones στη χώρα το 2016 και συνέχισε να παρέχει μεγάλα ποσά ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν επιχειρήσει στον Νίγηρα κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας και αναπτύχθηκαν εκεί στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων το 2013.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Blinken ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τα έθνη του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων του Νίγηρα, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανίας και της Μπουρκίνα Φάσο, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια των ΗΠΑ στην περιοχή στα 233 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Όλες αυτές οι προσπάθειες υπογραμμίζουν τη σημασία της περιοχής. Οι ΗΠΑ παραμένουν επίκαιρες στην περιοχή του Σαχέλ και αντιστρέφουν την τάση αυξανόμενων αντιδυτικών αισθημάτων στην στρατηγικής σημασίας περιοχή. Με την εξασφάλιση των συμφερόντων τους στο Νίγηρα και τη δημιουργία δεσμών ΗΠΑ-Νίγηρα-Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή του Σαχέλ.

Σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ-Νίγηρα εναντίον του άξονα Αλγερίας-Ιράν στο Σαχέλ;

Εξηγήσαμε προηγουμένως ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη στενή σχέση μεταξύ Αλγερίας, Ιράν και Ρωσίας. Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι το αλγερινό καθεστώς δέχεται drones από το Ιράν, τα οποία προμηθεύονται απευθείας στις ένοπλες πολιτοφυλακές του μετώπου Polisario.

Επιπλέον, το Ιράν είναι πιθανό να προωθεί τον πιο ριζοσπαστικό κλάδο του Ισλάμ στο Σαχέλ και τη Σαχάρα, με την υποστήριξη του αλγερινού στρατιωτικού συστήματος. Εάν η εταιρική σχέση Ιράν-Αλγερίας πετύχει, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία θεωρείται η πύλη προς την ευρύτερη ήπειρο. Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία για τη Δύση.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις με πολλά αραβικά ή μουσουλμανικά κράτη στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν και του Μαρόκου. Το Ισραήλ έχει επίσης ενισχύσει τους δεσμούς του με το Τσαντ στην Αφρική, επιδιώκοντας μεγαλύτερη παρουσία στην ήπειρο.

Δεδομένου αυτού του πλαισίου, είναι πιθανό οι ΗΠΑ, πιέζοντας τον Νίγηρα να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την απειλή Αλγερίας-Ιράν στην περιοχή του Σαχέλ. Αυτή η κίνηση θα παρείχε στις ΗΠΑ μεγαλύτερες ευκαιρίες να εδραιώσουν τη γεωπολιτική τους παρουσία στο Σαχέλ. Το Ισραήλ και ο Νίγηρας είχαν διακόψει τους δεσμούς τους το 1973 και οι επαφές διακόπηκαν ξανά το 2002 μετά την ανανέωση των ισραηλινών μαχών με τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, στον απόηχο των Συμφωνιών του Όσλο του 1996, οι δεσμοί είχαν αναθερμανθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, χώρες όπως το Μαρόκο, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ και όλες αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή από το Ιράν. Στην περίπτωση του Μαρόκου, η απειλή είναι πιο έμμεση, καθώς οι Ιρανοί από την Αλγερία συμμετέχουν στην προώθηση του Μετώπου Polisario και εργάζονται ενάντια στα μαροκινά συμφέροντα. Είναι πιθανό η κυβέρνηση Μπάιντεν να εργάζεται στα παρασκήνια για να συμπεριλάβει περισσότερες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες στη Συμφωνία του Αβραάμ.

Έτσι, εάν οι ΗΠΑ επιτύχουν και ο Νίγηρας και το Ισραήλ ομαλοποιήσουν πράγματι τους δεσμούς, πιθανότατα θα ενισχυθεί το ανάστημα των ΗΠΑ στην περιοχή του Σαχέλ απέναντι στην απειλή Αλγερίας-Ιράν. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για το Ισραήλ να επεκτείνει το αποτύπωμά του στο Σαχέλ. Ωστόσο, το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο εγγύς μέλλον μένει να φανεί, αλλά είναι σαφές ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή στην περιοχή του Σαχέλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail