Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Περισσότεροι από 200 ηγέτες διεθνών επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στο πολυτελές Παλάτι των Βερσαλλιών για τη μεγάλη εκδήλωση γνωστή ως Choose France, η οποία παρουσίασε τη δέσμευση της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
« Η Γαλλία αλλάζει, προσαρμόζεται στην πορεία του κόσμου και πιστεύω ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο, που είναι να εκβιομηχανίσουμε ξανά τη χώρα, να είμαστε πιο κυρίαρχοι και να σεβόμαστε περισσότερο το κλίμα και τη βιοποικιλότητα», είπε ο Μακρόν σε μια επίσκεψη στη Δουνκέρκη, στη βόρεια Γαλλία.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε δύο μεγάλες επενδύσεις, αμφότερες στον τομέα των μπαταριών: η μία αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον ταϊβανέζικο όμιλο Prologium, η άλλη μέσω κοινοπραξίας της κινεζικής XTC με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Orano αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Αναμένεται να δημιουργήσουν 3.000 και 1.700 θέσεις εργασίας στην περιοχή αντίστοιχα έως το 2030.
Ιστορικό: Η πρόκληση που θέτει ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού
Το στάδιο για αυτήν την τολμηρή κίνηση τέθηκε από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2022. Η νομοθεσία προκάλεσε οργή μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, καθώς ευνοούσε τα ηλεκτρικά οχήματα που συναρμολογούνται αποκλειστικά στη Βόρεια Αμερική, παραβιάζοντας τους νόμους του διεθνούς εμπορίου και θέτοντας σε κίνδυνο την αναπτυσσόμενη οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ.
Η Αυτοκινητοβιομηχανία: Ένας ζωτικός πυλώνας της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει ένα βαθύ οικονομικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πέρα από τον ίδιο τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις μεταγενέστερες επιχειρήσεις, όπως οι ITC, η συντήρηση και οι υπηρεσίες κινητικότητας, καθώς και οι προηγούμενες βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, τα χημικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Καθώς υπολογίζεται ότι 13,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ, οποιαδήποτε απειλή για την σταθερότητά του δημιουργεί σοβαρή ανησυχία.
Η μάχη της Ευρώπης για τη διατήρηση των επιχειρήσεων και την πρόληψη ενός εμπορικού πολέμου
Ακόμη και πριν από την εισαγωγή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, η Ευρώπη αντιμετώπιζε την απώλεια επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέχουσες εταιρείες, όπως η Volkswagen, ο κολοσσός κοσμημάτων Pandora A/S και η χαλυβουργία Arcelor Mittal SA, είχαν ανακοινώσει επεκτάσεις στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια ανησυχητική τάση. Η φυγή γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενέτεινε περαιτέρω τις ανησυχίες.
Η Stern Rejoinder της Γαλλίας στις ΗΠΑ
Ωστόσο, η Γαλλία επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Η πρόσφατη εκδήλωση Choose France στο περίφημο Παλάτι των Βερσαλλιών έδειξε την αποφασιστικότητα του έθνους να σταθεί σταθερά ενάντια στις προσπάθειες των ΗΠΑ να υπονομεύσουν το επιχειρηματικό τοπίο της Ευρώπης. Με μια ηχηρή δήλωση, περισσότεροι από 200 ηγέτες διεθνών επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη δέσμευση της Γαλλίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Μια επίδειξη δύναμης και καινοτομίας
Η εκδήλωση δεν αφορούσε μόνο τη ρητορική. Η Γαλλία υποστήριξε τα λόγια της με συγκεκριμένα σχέδια. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω 28 πρωτοβουλιών, αρκετές από τις οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Η κυβέρνηση του Μακρόν εισήγαγε επίσης μια σειρά κινήτρων για τη στήριξη καινοτόμων βιομηχανιών και την προώθηση της μετάβασης προς πιο πράσινες τεχνολογίες. Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις φόρου σε τομείς όπως η παραγωγή μπαταριών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το υδρογόνο και η αιολική ενέργεια, καθώς και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης για βιομηχανικά έργα.
Το όραμα της Γαλλίας: Επανβιομηχανοποίηση, κυριαρχία και περιβαλλοντική ευθύνη
Ο Πρόεδρος Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δουνκέρκη, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Γαλλία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, προσαρμοζόμενη στο μεταβαλλόμενο κόσμο. Τόνισε τη δέσμευση της χώρας για επανεκβιομηχάνιση, αύξηση της κυριαρχίας της και υπεράσπιση του κλίματος και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Η κίνηση του Μακρόν έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τις διαμαρτυρίες για την απόφασή του να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης υπονομεύουν την οικονομική στρατηγική του.
Συνέπειες: Ένας νέος οικονομικός πόλεμος στον ορίζοντα
Με αυτή τη σύνοδο κορυφής των επιχειρηματικών τιτάνων και την αποφασιστική στάση που τηρεί η Γαλλία, αναδύεται ένας νέος οικονομικός πόλεμος - αυτός που φέρνει τη Γαλλία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μήνυμα της Γαλλίας προς την ΕΕ είναι σαφές: δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς οι επιχειρήσεις της παρασύρονται και απαιτεί ίση μεταχείριση και θεμιτό ανταγωνισμό. Εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να κάνουν παραχωρήσεις, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερατλαντικών συμμάχων μπορεί να γίνει αναπόφευκτος, οδηγώντας σε δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Η απάντηση της Γαλλίας σε αυτήν την απειλή είναι αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη, καθώς δείχνει προθυμία να αντισταθεί σε άδικες πολιτικές που δεν είναι μόνο ενάντια στους διεθνείς εμπορικούς νόμους αλλά και ενάντια στις αξίες της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και του σεβασμού.
Λοιπόν, ας προετοιμαστούμε για έναν ακόμη εμπορικό πόλεμο.