Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η υποστήριξη της Δύσης αναμφίβολα ενθάρρυνε την πολεμική στάση της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αφού ανακτηθούν όλα τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ωστόσο, είναι απίθανο να μπορέσει να διατηρήσει η Ουκρανία αυτή την στάση, καθώς η Δύση φαίνεται τώρα να αποσύρεται από τον πόλεμο. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η αξιοπιστία της Δύσης έχει περιοριστεί και η κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο αντιμετώπισε αυξανόμενη πρόκληση.
Τώρα, φαίνεται ότι και οι ΗΠΑ έχουν γίνει αβοήθητες μπροστά στο Ιράν και έχουμε λόγους να το πιστεύουμε.
Το Ιράν κατάσχεσε δεύτερο πετρελαιοφόρο στον Κόλπο
Το Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο με το όνομα Niovi στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ. Το στενό του Ορμούζ είναι το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου και είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημαντικά σημεία από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.
Το πιο σημαντικό, είναι η δεύτερη τέτοια σύλληψη από το Ιράν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας. Αυτό έγινε μετά από μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου από το 2019. Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο με το όνομα Advantage Sweet στον Κόλπο του Ομάν.
Δείχνει πως το Ιράν ανταποκρίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τρόπο παθιασμένο. Κάθε φορά που οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικές αποστολές πετρελαίου, η Τεχεράνη επίσης ανταπέδωσε την «εύνοια».
Μια τέτοια απάντηση από τον ορκισμένο εχθρό της είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στις ΗΠΑ και τώρα απαιτούν από το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε πως οι ενέργειες του Ιράν είναι «αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».
Ωστόσο, είναι απίθανο το Ιράν να υποκύψει σε τέτοιες πιέσεις από τις ΗΠΑ και στον απόηχο του πολέμου ΗΠΑ-Ουκρανίας, έχει παρατηρηθεί ότι οι ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο αβοήθητες μπροστά στο αρχέγονο εχθρό τους Ιράν.
Πρόσφατα εξηγήσαμε στους αναγνώστες μας πώς μια συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι πιθανό να σημάνει καταστροφή για τη Δύση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης του Reuters, η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα προκαλέσει άμεση άνοδο των τιμών.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Δύση, καθώς οι δυτικές χώρες εξαρτώνται σε διαφορετικό βαθμό από τον ΟΠΕΚ για την προμήθεια πετρελαίου τους. Τώρα το ζήτημα είναι ότι η Δύση μπορεί να βιώσει άλλη μια έλλειψη ενέργειας.
Αυτό μπορεί ακόμη και να φέρει την ΕΕ πίσω στη Ρωσία για ενέργεια, κάτι που θα είναι μια ντροπιαστική ταπείνωση για τη Δύση.
Επιστρέφοντας στις παρούσες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ σχετικά με τα κατασχεθέντα πετρελαιοφόρα, πρέπει να σημειωθεί εδώ πως οι εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στο Ιράν.
Αυτό περιόρισε δραστικά τον εμπλουτισμό της Τεχεράνης στην ανταλλαγή ουρανίου. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εξαγωγές ενέργειας του Ιράν, οι σκληρές κυρώσεις στόχευαν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου και πετροχημικών.
Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι το Ιράν είναι εκείνο που γελάει τελευταίο, καθώς μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το γεωπολιτικό βάρος του Ιράν φαίνεται να αυξάνεται σε σχέση με τις ΗΠΑ, των οποίων η κυριαρχία στην παγκόσμια πολιτική αμφισβητείται όλο και περισσότερο σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.
Μένει ακόμη να δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση και πώς θα εξελιχθεί ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ιράν ενόψει του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.