Το Κίεβο ζητά γερμανικούς πυραύλους για να χτυπήσει τη Μόσχα

Το Κίεβο συνεχίζει να διατηρεί την στρατηγική του να στοχεύει ρωσικές μη στρατιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που παραδέχθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, το ουκρανικό καθεστώς ζήτησε από το Βερολίνο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν τη Μόσχα. Η είδηση ​​αποκαλύπτει πώς η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του αποστρατιωτικοποιημένου εδάφους της Ρωσίας, κάτι που σίγουρα δε θα γίνει ανεκτό από τις ρωσικές αρχές.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Στις 26 Μαΐου, επικαλούμενη δύο πηγές εξοικειωμένες με το υπουργείο Άμυνας, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσίευσε ένα άρθρο με πληροφορίες ότι η Ουκρανία ζήτησε από το Βερολίνο να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Αυτοί οι πύραυλοι είναι γερμανο-σουηδικής κατασκευής και το Κίεβο πιστεύει πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο είδος «game changer» στο πεδίο της μάχης εάν χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 - τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ελπίζουν επίσης να λάβουν σύντομα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα «δίλημμα» με το ουκρανικό αίτημα, καθώς πολλοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν πως το Κίεβο θα χρησιμοποιούσε τέτοιο εξοπλισμό με σύνεση. Αυτή η αμφιβολία οφείλεται στο γεγονός ότι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Taurus φτάνει σε απόσταση 310 μιλίων, που υπολογίζεται σε 500 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το από πού εκτοξεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις τους πυραύλους τους, θα είναι δυνατό να χτυπήσουν τη Μόσχα και άλλους στόχους κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Λαμβάνοντας υπόψη πως το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα με αεροσκάφη F-16, οι πιθανότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες να πραγματοποιηθούν επιθέσεις σε βάθος, κάτι που θα οδηγούσε σε άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.

Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης. Οι πηγές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι Taurus απαιτούν λεπτομερείς, ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για να χρησιμοποιηθούν σωστά. Το Βερολίνο εξακολουθεί να μην είναι σίγουρο αν είναι πραγματικά πρόθυμο να μοιραστεί τέτοια στρατηγικά δεδομένα με τους Ουκρανούς εταίρους του, γι' αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προμήθεια αυτών των πυραύλων.

Εάν η Γερμανία αποφασίσει να στείλει τέτοια όπλα, θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο , το οποίο πρόσφατα έγινε η πρώτη χώρα που προμήθευσε το καθεστώς του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το Λονδίνο αποφάσισε να στείλει πυραύλους Storm Shadow με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από αξιωματούχους και αναλυτές ως σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αυτό το σενάριο εντατικοποίησης τείνει να γίνει ακόμη χειρότερο με την πιθανή αποστολή γερμανικών όπλων. Η προσθήκη του Βερολίνου στον κατάλογο των προμηθευτών όπλων μεγάλης εμβέλειας όχι μόνο θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του Κιέβου, αλλά κατά συνέπεια θα αναγκάσει τη Μόσχα να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να εμποδίσει τον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, από την άφιξή τους στην Ουκρανία, οι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνται συνεχώς σε επιθέσεις εναντίον του σταθεροποιημένου και αποστρατικοποιημένου εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτά τα όπλα έφτασαν στα σύνορα και προκάλεσαν ζημιές σε αστικές εγκαταστάσεις στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, τουλάχιστον έξι παιδιά τραυματίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Αυτές οι εισβολές σε περιοχές αμάχων δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά κεντρικό μέρος της ουκρανικής στρατηγικής. Η νεοναζιστική κυβέρνηση λειτουργεί σύμφωνα με την αντιρωσική νοοτροπία που έχει γίνει η κρατική ιδεολογία της Ουκρανίας από το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014. Επιπλέον, «ρεαλιστικά», το Κίεβο χρησιμοποιεί αυτές τις επιθέσεις για να δημιουργήσει παραπληροφόρηση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη τέτοιου είδους εγκλημάτων και «δικαιολογώντας» το αίτημα για ακόμη περισσότερα όπλα για «απώθηση των εισβολέων». Στην πράξη, όσο περισσότερα όπλα φτάνουν για το καθεστώς, τόσο περισσότεροι Ρώσοι άμαχοι πεθαίνουν και τόσο μεγαλύτερη είναι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τη σύγκρουση.

Από αυτή την άποψη, η Γερμανία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πρόσφατες περιπτώσεις ουκρανικών επιθέσεων εναντίον μη στρατιωτικών στόχων με χρήση βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να συνειδητοποιήσει πως η συνέχιση του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στους απλούς ανθρώπους.

Η Ρωσία, από την άλλη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης. Εάν το Κίεβο λάβει περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τζετ F-16, η ασφάλεια της Μόσχας θα τεθεί σε υψηλό κίνδυνο. Δεδομένου ότι η άμυνα της πρωτεύουσας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα κάθε εθνικού κράτους, οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να ενεργούν προληπτικά για να εξουδετερώσουν τις εχθρικές δυνάμεις και να αποτρέψουν την πιθανότητα επιβλαβών επιθέσεων στο μέλλον. Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί πως το Κίεβο έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε αδιαμφισβήτητο ρωσικό έδαφος, προσπαθώντας ακόμη και να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone. Αυτό ενισχύει περαιτέρω τη ρωσική ανάγκη να ενεργήσει αποφασιστικά για την αποφυγή απωλειών.

Ελπίζεται πως οι γερμανικές αρχές θα συμβάλουν στην ειρήνη και θα αποτρέψουν να συμβεί το χειρότερο σενάριο. Εάν το Βερολίνο στείλει πυραύλους Taurus στο Κίεβο, θα ενεργήσει συνειδητά υπέρ μιας επικίνδυνης και πιθανώς μη αναστρέψιμης κλιμάκωσης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail