Νέα σειρά κυρώσεων εξέδωσε η ΕΕ. Όχι εναντίον της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μόλις ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις, αλλά αυτή τη φορά δεν στοχεύουν τη Ρωσία. Παραδόξως, η προσοχή έχει στραφεί στη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζήτησε από την ΕΕ βοήθεια για τη διατήρηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Και της απάντησαν με κυρώσεις. 

Οι τεταμένες σχέσεις της Μολδαβίας με τη Ρωσία

Πρώτα ας μάθουμε το παρασκήνιο. Η σχέση της Μολδαβίας με τη Ρωσία ήταν γεμάτη ένταση και εχθρότητα. Η σημερινή κυβέρνηση της Μολδαβίας επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία και τις πολιτικές της, εκφράζοντας συχνά την έντονη αντίθεσή της στην επιρροή της Μόσχας στην περιοχή. Αυτή η αντιρωσική στάση έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη μεταξύ του μολδαβικού λαού.

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες

Παρά την στάση της κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Μολδαβίας αντιμετωπίζει ουσιαστικά εσωτερικά ζητήματα. Πολλοί Μολδαβοί είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα κυβέρνηση και έχουν βγει στους δρόμους για να απαιτήσουν αλλαγή ηγεσίας. Υπήρξαν ακόμη και φήμες για φιλορωσικό πραξικόπημα που σχεδίαζαν δυσαρεστημένα στοιχεία εντός της χώρας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η ΕΕ ανταποκρίνεται στο αίτημα της κυβέρνησης της Μολδαβίας

Τώρα, η ταραγμένη κυβέρνηση της Μολδαβίας ζήτησε από την ΕΕ να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την σταθερότητα, την κυριαρχία και το κράτος δικαίου. Και έτσι απάντησε η ΕΕ. Έχει αναπτύξει έναν μοναδικό μηχανισμό κυρώσεων ως απάντηση.

Πολλοί ιστότοποι μέσων ενημέρωσης υποστήριξαν την Τετάρτη πως η ΕΕ ετοίμαζε κυρώσεις εναντίον πολλών Μολδαβών ατόμων για φερόμενη οργάνωση φιλορωσικού πραξικοπήματος. Δύο ακόμη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρία για υποτιθέμενες αντι-ουκρανικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το υποστηριζόμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), ο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell συνέταξε τη λίστα τη Δευτέρα.

Η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο για να στοχεύσει πρόσωπα και εταιρείες που είναι ύποπτες ότι θέτουν σε κίνδυνο τις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας. Η ΕΕ έχει πλέον επιβάλει αυτές τις κυρώσεις ως απάντηση στις υποτιθέμενες απειλές.

Φιλοδοξία της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Παρά τις εσωτερικές προκλήσεις, η σημερινή κυβέρνηση της Μολδαβίας παραμένει αφοσιωμένη στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο στόχος αντανακλά την επιθυμία της Μολδαβίας να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τη Δύση, να ενισχύσει τα δημοκρατικά της ερείσματα και να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Αυτές οι φιλοδοξίες, ωστόσο, δεν προστατεύουν την κυβέρνηση από την κριτική και την εσωτερική αντίσταση.

Κυρώσεις της ΕΕ που στοχεύουν άτομα με ρωσικούς δεσμούς

Η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο άτομα στη Μολδαβία που έχουν συνδεθεί με τη Ρωσία στο πλαίσιο του μηχανισμού ειδικών κυρώσεων. Επικεφαλής της λίστας είναι ο ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματίας και πολιτικός Ilan Shor, η αντιπρόεδρος του κόμματός του Marina Tauber και ο πρώην πολιτικός Vladimir Plahotniuc. Επιπλέον, ο συνταξιούχος αστυνομικός Gheorghe Cavcaliuc και ο Ρώσος επιχειρηματίας Igor Chaika φέρονται να βρίσκονται υπό έρευνα.

Πρόσφατες εξελίξεις και πολιτική αναταραχή

Το κόμμα του Ilan Shor κέρδισε τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην αυτόνομη περιοχή της Gagauzia. Η διοίκηση της Μολδαβίας, ωστόσο, κινήθηκε για να ανατρέψει τα αποτελέσματα, επικαλούμενη παρατυπίες. Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, τα δικαστήρια επικύρωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα, πιστοποιώντας το κόμμα του Shor ως το νόμιμο νικητή. Επιπλέον, ο Gheorghe Cavcaliuc, ο οποίος κατηγορείται πως συνεργάστηκε με τον Shor σε μια απόπειρα «πραξικοπήματος» του 2022, δραπέτευσε από τη Μολδαβία για το Λονδίνο το 2021.

Ανησυχίες της ΕΕ για Κυβερνητική Ανατροπή

Η ΕΕ ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία, ιδίως για την πιθανότητα αποσταθεροποίησης που προκαλείται από μια αλλαγή στην κυβέρνηση. Δεδομένης της λεπτής ισορροπίας δυνάμεων και των προθέσεων της τρέχουσας κυβέρνησης να ενσωματωθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε απροσδόκητη αλλαγή στην ηγεσία ή την επιρροή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Μολδαβία και την περιοχή.

Η ΕΕ διατηρεί επαγρύπνηση στις προσπάθειές της να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ανατροπή της κυβέρνησης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της Μολδαβίας προς την ένταξη στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail