Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο σκοπός πίσω από την πρόκληση της Ρωσίας σε αυτή την πορεία δράσης είναι τριπλός: 1) Το PiS ελπίζει να χειραγωγήσει και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί την οπτική αυτού του σκανδάλου προκειμένου να καλλιεργήσει περισσότερη υποστήριξη ενόψει των εκλογών του φετινού φθινοπώρου. 2) Η Πολωνία σχεδιάζει στη συνέχεια να πιέσει την υπόλοιπη ΕΕ να διακόψει επισήμως τις σχέσεις με τη Ρωσία «από αλληλεγγύη» και τέλος, 3) Η Βαρσοβία θέλει να παρουσιαστεί στην Ουάσιγκτον ως ο πιο αξιόπιστος αντιρωσικός σύμμαχός της. Κάθε ένας από αυτούς τους διασυνδεδεμένους στόχους θα επεκταθεί τώρα εν συντομία.
Όσον αφορά το πρώτο, το PiS φοβάται ότι οι γνήσιες συντηρητικές-πατριωτικές δυνάμεις θα συρρέουν στο αντικατεστημένο κόμμα της Συνομοσπονδίας ως πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην υποστήριξη του κυβερνώντος στη μαζική μετανάστευση από την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να την αναγκάσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του φετινού φθινοπώρου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ένταση των αντιρωσικών πολιτικών της Πολωνίας. Ως εκ τούτου, ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τη ρωσοφοβία των ψηφοφόρων για να τους φοβίσουν να υποστηρίξουν τους κατεστημένους κυβερνώντες ό,τι κι αν γίνει.
Όσον αφορά το δεύτερο, η Γερμανία και η Πολωνία ανταγωνίζονται σκληρά για την ηγεσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), αλλά η Βαρσοβία έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την κατάκτηση καρδιών και μυαλών, καθώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το Βερολίνο όσον αφορά τη ρωσοφοβία της περιοχής. Εάν η Πολωνία μπορέσει να πιέσει με επιτυχία τη Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμά της στην επίσημη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία, εάν η τελευταία αναγκαστεί να τους διακόψει πρώτη μετά το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου, τότε θα ήταν μια μεγάλη νίκη της ήπιας δύναμης.
Όσον αφορά το τρίτο, η σχεδιαζόμενη αποκατάσταση της πρώην «σφαίρας επιρροής» της Πολωνίας εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν πείσει τους Αμερικανούς πολιτικούς πως η επιτυχώς επιβεβαιωμένη ηγεμονία τους στην ΕΕ εξαρτάται συμβιωτικά από αυτά τα σχέδια. Για τον σκοπό αυτό, η Βαρσοβία πρέπει να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι είναι πιο ικανή να ηγηθεί της αντιρωσικής σταυροφορίας της τελευταίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του Νέου Ψυχρού Πολέμου από το Βερολίνο, εξ ου και η σημασία της πρόκλησης κρίσεων και της βούλησης της Γερμανίας να ακολουθήσει.
Αυτοί οι στόχοι είναι όλοι αλληλένδετοι αφού η προαναφερθείσα μεγάλη στρατηγική είναι καθαρά δημιουργία του PiS. Ως εκ τούτου, προκύπτει φυσικά ότι η πιθανή απώλεια εξουσίας μετά τις εκλογές του φετινού φθινοπώρου –είτε συνολικά εάν αντικατασταθεί από την υποστηριζόμενη από τη Γερμανία αντιπολίτευση «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO) είτε εν μέρει μέσω ενός συνασπισμού με τη Συνομοσπονδία– θα μπορούσε να εμποδίσει τα περιφερειακά της σχέδια και επομένως επίσης και των ΗΠΑ σε κάποιο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τελευταία διπλωματική κρίση με τη Ρωσία μαγειρεύτηκε για να βοηθήσει το PiS να παραμείνει στην εξουσία.
Όλα τα άλλα προκύπτουν από αυτό το σενάριο, καθώς η συνεχιζόμενη ηγεσία τους στην Πολωνία θα κρατούσε τη Βαρσοβία στον αγώνα με το Βερολίνο για τις καρδιές και τα μυαλά σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δίνοντας έτσι στην Ουάσιγκτον την επιλογή να επιλέξει μεταξύ τους (ή ακόμα και κυνικά να παίξει αυτούς τους δύο με τον ένα εναντίον του άλλου) ως κορυφαίο εταίρο της ΕΕ. Η πιθανή απομάκρυνση του PiS από αυτόν τον γεωπολιτικό υπολογισμό σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι το τιμωρήσουν στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο θα μπορούσε επομένως να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και για το Νέο Ψυχρό Πόλεμο.