Η Κίνα θα σκάσει τις διογκωμένες αυταπάτες του ΝΑΤΟ

Ρublic dοmain
Ζούμε πράγματι σε ταραχώδεις εποχές. Βασικοί τόμοι της ιστορίας γράφονται μπροστά στα μάτια μας.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο "Dr Doom" στέλνει ξανά μηνύματα καταστροφής και θλίψης. Το Fortune ανέφερε τον Απρίλιο πως ο Nouriel Roubini (γνωστός και ως Dr Doom) προειδοποιεί για επώδυνο στασιμοπληθωρισμό που προκαλείται από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και τη βαλκανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Natasha Wright - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Al Jazeera ανέφερε επίσης τις αποδοκιμαστικές απόψεις του Ρουμπίνι, λέγοντας ότι «ο κόσμος οδεύει προς σκοτεινές εποχές τα επόμενα 20 χρόνια».

Δεν είναι περίεργο που ο Δρ Doom, ο οποίος εκτινάχθηκε στα χρηματοπιστωτικά αστέρια προβλέποντας μια οικονομική καταστροφή το 2008, προειδοποιεί τώρα τον κόσμο πως η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σιγοβράζει – και σίγουρα όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο τρομακτικά σοβαρή που σίγουρα θα φτάσει σε διπλή ύφεση για μια πληθώρα άλλων παραγόντων καθώς και από τα κυρίαρχα αισθήματα στο Πεντάγωνο που προβλέπουν έναν επικείμενο πόλεμο με την Κίνα.

Ζούμε πραγματικά ταραχώδεις εποχές. Υπάρχουν αμέτρητα πολιτικά κρίσιμα πράγματα που συμβαίνουν παγκοσμίως που μπερδεύουν το μυαλό. Αν θυμάται κανείς τα γεγονότα μόνο αυτόν τον Ιανουάριο, όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε την Ιαπωνία και την Κορέα, μπορεί να διαισθανθεί, για να παραφράσουμε τον Σαίξπηρ, «κάτι σάπιο στο κράτος του NATOstan».

Κατά τη διάρκεια και των δύο φευγαλέων επισκέψεων, ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις λόγω των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, καυχιέται ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ιδρύσει γραφεία συνδέσμου παγκοσμίως, τα κυριότερα στη Νέα Υόρκη και τη Βιέννη, και ιδιαίτερα ενδεικτικό είναι αυτό στην Ουκρανία. Κατά την ίδρυσή του στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου το 1949, ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περιλάμβανε 12 έθνη που συστάθηκe με εντολή των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε pvw το ΝΑΤΟ έχει ήδη μόνιμα γραφεία συνδέσμου στις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία , Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα προτεινόμενο γραφείο στην Ιαπωνία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.

Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι βασίζεται στο δικαίωμα των κρατών να καθορίζουν τη δική τους εξωτερική πολιτική και να ασκούν συλλογική αυτοάμυνα. Παρά τους υψηλούς ισχυρισμούς για υπεράσπιση των «δημοκρατικών αξιών», η στρατιωτική συμμαχία που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ έχει οπλίσει ισχυρά ορισμένες χώρες για να ενταχθούν χωρίς οι πληθυσμοί τους να ασκούν δημοκρατική εντολή με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Το ΝΑΤΟ αρέσκεται να μετατρέπει τους υποτιθέμενους συμμάχους του σε γεωπολιτικούς νάνους που κρατούνται υπό την απειλή των όπλων, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη γεωγραφία τους. Οι ισχυρισμοί του στρατιωτικού μπλοκ – pvw το άνοιγμα ενός περιφερειακού γραφείου συνδέσμου στην Ανατολική Ασία είναι απλώς ένας δείκτης του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος παγκόσμιας ασφάλειας – ακούγονται ευφημιστικοί.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν παρατηρήσει ότι εάν το ΝΑΤΟ ελίσσεται στις ασιατικές υποθέσεις, πιθανότατα θα φέρει τη Ρωσία και την Κίνα ακόμη πιο κοντά. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο επεκτατισμός του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ φέρνει μαζί του αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Η παγκόσμια ανασφάλεια για την οποία προειδοποιεί ασταμάτητα είναι δική τoy αντίληψη και δημιουργία.

Ωστόσο, το Πεκίνο γνωρίζει πλήρως ότι αν το ΝΑΤΟ βάλει το κεφάλι του στο στόμα μιας τίγρης που σκύβει, τότε μια μέρα μπορεί να το δαγκώσει.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προκαλέσει βάναυσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο τώρα το στρατιωτικό όχημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θέλει να επεκταθεί στην Άπω Ανατολή. Η επίκεντρη εστίασή της στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της άθλιας ιστορίας της ιαπωνικής γενοκτονικής επίθεσης προς την Κίνα.

Αυτό είναι ένα τοξικό αγκάθι για την Κίνα που έχει κολλήσει στην Ασία και ως εκ τούτου θα απομακρυνθεί, σύμφωνα με τους Global Times. Το ειδησεογραφικό μέσο μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τη σκέψη της πολιτικής ηγεσίας στο Πεκίνο. Έτσι, οι Κινέζοι έχουν πλήρη επίγνωση των αγκαθιών του ΝΑΤΟ και δε θα κοιμούνται βαδίζοντας στην καταστροφή.

Οι Global Times συνέχισαν: «Η Ιαπωνία δεν πρέπει να ξεχνά πως ενώ η αποκατάσταση του Meiji την έκανε πλουσιότερη και ισχυρότερη, έφερε επίσης τον εκδυτικισμό της Ιαπωνίας και την πολιτική της να εγκαταλείψει την Ασία και να εισέλθει στην Ευρώπη, κάτι που κάποτε έκανε την επιθυμία για αυτοκρατορία εξαιρετικά ισχυρή. . Η τρέλα της επιδίωξης της ασιατικής ηγεμονίας και της σφαίρας επιρροής την οδήγησε να γίνει ένας μιλιταριστικός πολεμοχαρής δαίμονας, που έφερε βαθιά καταστροφή στις ασιατικές χώρες».

Επιπλέον, το κύριο άρθρο των Global Times προειδοποίησε: «Η Ιαπωνία θέλει να εισαγάγει το ΝΑΤΟ στην Ασία για την ασφάλειά της. Ωστόσο, η ασφάλεια της Ιαπωνίας δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί βασιζόμενη στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, όσο πιο στενά συνεργάζεται η Ιαπωνία με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ στρατιωτικά, τόσο λιγότερο θα αποκτήσει την ασφάλεια που θέλει και τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι σε θέση να αλλάξει την εικόνα της ως γεωστρατηγικού νάνου».

Δεν σας αρέσει απλώς το πώς το Πεκίνο αποκαλεί τα μπαστούνια του ΝΑΤΟ; «Τα λύματα του Ψυχρού Πολέμου», είναι το πώς αναφέρθηκαν οι Global Times στον στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Και όλα αυτά έρχονται σε τέλεια συμφωνία με τις ολοένα και πιο περιφρονητικές απόψεις της Μόσχας για το ΝΑΤΟ ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Για να μην ξεχνάμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποκινήσει τη συντριπτική πλειονότητα (80 τοις εκατό) από τις 200 περίπου ένοπλες συγκρούσεις που εκτιμάται ότι συνέβησαν παγκοσμίως από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως το 2001. Αν συμπεριλάβουμε τις μετά την 11η Σεπτεμβρίου Δεκαετίες μέχρι σήμερα, η αμερικανική ευθύνη για την παγκόσμια βία μπορεί να φτάνει το 90-95%. Και αυτό είναι για ένα έθνος του οποίου ο πληθυσμός είναι μόνο το 4,25 τοις εκατό του πλανήτη. Πόσο άθλιο και καταδικαστέο είναι αυτό το απεχθές ρεκόρ;

Θα αναφέρουμε τώρα κάποια σημαντικά στρατιωτικά μαθηματικά; Ο Economist αναφέρει έρευνα που συγκρίνει την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ με την Κίνα. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κίνας. Αλλά το κινεζικό ναυτικό ξεπέρασε το αμερικανικό ναυτικό ως το μεγαλύτερο στον κόσμο κάπου γύρω στο 2020. Το Πεντάγωνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί ευφημισμούς, όπως ότι θεωρεί την Κίνα «πρόκληση βηματισμού».

Το δίλημμα που φαίνεται να εξοργίζει τους δυτικούς στρατιωτικούς διοικητές είναι αν η Κίνα μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να επεκτείνει την στρατιωτική της ικανότητα να αμφισβητήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ ή αν η σχετική ισχύς της Κίνας μπορεί να έφτασε στο αποκορύφωμά της. Η ναυπηγική βιομηχανία απαιτεί υπέρογκες επενδύσεις, καθώς απαιτεί μια ακμάζουσα βιομηχανική βάση. Το δίλημμα για τις ΗΠΑ είναι η οικονομική τους στασιμότητα και ο αριθμός των πολεμικών πλοίων τους μειώνεται, σε αντίθεση με την απότομη αύξηση του αριθμού των κινεζικών πλοίων.

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό στρατιωτικών σκαφών από αεροπλανοφόρα έως υποβρύχια, φρεγάτες και αντιτορπιλικά, η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ με αναλογία 390:296. Προβλέπεται ότι η Κίνα θα έχει 400 πολεμικά πλοία τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ο αριθμός των αμερικανικών θα μειωθεί σε περίπου 290. Αυτά που έχουν περιέλθει σε απαρχαιωμένη κατάσταση πρόκειται να αποσυρθούν. Το κινεζικό πλεονέκτημα πηγάζει από την ύπαρξη της μεγαλύτερης ναυπηγικής βιομηχανίας στον κόσμο. Περίπου το 44 τοις εκατό όλων των πλοίων που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2021 ήταν από κινεζικά ναυπηγεία.

Η Κίνα και οι στρατιωτικές της δυνάμεις είναι επί του παρόντος πλήρως εστιασμένες στην Ταϊβάν, ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι διασκορπισμένες παγκοσμίως σε περισσότερες από 800 βάσεις λόγω αβάσιμων ηγεμονικών φιλοδοξιών. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διεκδικήσει εκ νέου την Ταϊβάν εάν χρειαστεί με τη βία, επομένως οι εντάσεις είναι υψηλές και στις δύο πλευρές.

Ο χρόνος όμως λειτουργεί υπέρ του Πεκίνου.

Μακροπρόθεσμα, η κατάσταση κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, επειδή το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταματήσει τη θλιβερή πολεμοκάπηλη στάση του και να διεξάγει ατελείωτους πολέμους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail