Irina Slav - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στη συνέχεια, η κρίση εκτονώθηκε, εν μέρει χάρη στον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα καθώς και στις υψηλές εισαγωγές LNG στις ΗΠΑ. Τώρα, οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη. Μόνο που κανείς δεν ξέρει γιατί.
Το Euronews ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος πως παρόλο που ο πληθωρισμός της ενέργειας είχε επιβραδυνθεί, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται έντονα στο μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών έφτασαν το 50%, σημειώνεται στην έκθεση.
Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η Wall Street Journal κυκλοφόρησε επίσης μια δημοσίευση σχετικά με το μυστήριο των ευρωπαϊκών τιμών των τροφίμων. Η έκθεση σημείωσε ότι στις παγκόσμιες αγορές γεωργικών βασικών προϊόντων, οι τιμές μειώθηκαν, αλλά συνέχισαν να ανεβαίνουν στην Ευρώπη.
Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του φυσικού αερίου τόσο στις παγκόσμιες αγορές όσο και στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν το ενεργειακό κόστος μειωθεί, τότε το συνολικό κόστος των παραγωγών τροφίμων θα πρέπει να μειωθεί πολύ. Ωστόσο, αν και πιθανότατα είναι, η τελική τιμή για τα προϊόντα τους είναι αυξημένη. Στην πραγματικότητα, οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ είναι τόσο υψηλές που οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν με άμεση οικονομική βοήθεια για να ανακουφίσουν τον πόνο.
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, σημείωσε η WSJ, μείωσαν τους φόρους στα τρόφιμα για να μειώσουν τις τιμές. Άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πιέσει τους παραγωγούς τροφίμων να μην αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές. Σε όλη τη Μάγχη από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνά τους παραγωγούς τροφίμων για χειραγώγηση των τιμών.
Τον Απρίλιο, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz υποστήριξε ότι ένας λόγος για τις υψηλές τιμές των τροφίμων θα μπορούσε να είναι αυτό που αποκάλεσε «αναπλήρωση κερδών» μετά την ενεργειακή κρίση. «Αυτό θα μπορούσε να προέλθει από τις εταιρείες στον τομέα των τροφίμων που αναπληρώνουν τους δύσκολους μήνες μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022», έγραψε η Allianz. «Διαπιστώνουμε πως οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών πέρα από το κόστος από τότε».
Ο επίμονος πληθωρισμός των τροφίμων ωθεί τους Ευρωπαίους να συρρικνώσουν τις δαπάνες τους για τρόφιμα σε πολύ περίεργο χρόνο: με το ενεργειακό κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτήν την εποχή πέρυσι, η βιομηχανική δραστηριότητα αυξάνεται στην ΕΕ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της WSJ.
Η έκθεση αναφέρει την επανεκκίνηση ενός από τα μεγαλύτερα χυτήρια αλουμινίου στην ήπειρο, στη Γαλλία, και την αύξηση της παραγωγής που περικόπηκε πέρυσι από τη μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων Yara International.
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η αισιόδοξη έκθεση σημειώνει ότι, πρώτον, η αναζωογόνηση της δραστηριότητας δεν είναι καθολική και, δεύτερον, ο λόγος για τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας είναι η ασθενέστερη ζήτηση ενέργειας, και αυτό δεν υποδηλώνει ακριβώς μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη για την ΕΕ.
Η WSJ σημειώνει τα σχέδια μιας άλλης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων, της OCI, η οποία δεν θα επαναφέρει την παραγωγή αμμωνίας και μεθανόλης, επειδή είναι αβέβαιο αν θα χρειαστεί να την κλείσει ξανά σε περίπτωση αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, η Volkswagen ακύρωσε τα σχέδια για ένα δεύτερο εργοστάσιο μπαταριών EV λόγω υπερβολικά υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό υποδηλώνει πως, αν και είναι χαμηλότερες από αυτήν την περίοδο πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε επίπεδα που οι μεγάλες επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά ευχάριστες για να συνεχίσουν τη συνήθη δραστηριότητά τους.
Αλλά αυτό που η πρώτη δημοσίευση της WSJ αποκαλεί επισιτιστική κρίση είναι, στην πραγματικότητα, μόνο ο πληθωρισμός των τροφίμων. Μια κρίση συνήθως συνεπάγεται έλλειψη. Και η έλλειψη ορισμένων τροφίμων μπορεί να είναι καθ' οδόν για τους Ευρωπαίους.
Λόγω της παύσης της παραγωγής λιπασμάτων πέρυσι, η παραγωγή μειώθηκε και οι τιμές αυξήθηκαν. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί αγρότες πιθανότατα χρησιμοποιούσαν λιγότερο λίπασμα από ό,τι συνήθως. Και αυτό σημαίνει λιγότερες καλλιέργειες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα σήμαιναν χαμηλότερη διαθεσιμότητα τροφίμων.
Προσθέστε σε αυτά τα σχέδια για ουσιαστική εξάλειψη πολλών χιλιάδων εκμεταλλεύσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Ευρώπης, την Ολλανδία, και η λέξη «κρίση» αρχίζει να ακούγεται πολύ πιο κυριολεκτικά από ένα διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού.
Πέρυσι, η Ευρώπη βρισκόταν στα χέρια μιας κρίσης φυσικού αερίου που εκτόξευσε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας —και ό,τι παράγεται με τη συμμετοχή της— στα ύψη.