Του Reza Javadi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι αποκαλούμενοι πύραυλοι κρουζ «Storm Shadow» μπορούν να μεταφέρουν συμβατική κεφαλή 450 κιλών σε βεληνεκές έως και 200 μίλια (300 χιλιόμετρα) και έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν σκληρά οχυρά και βασικές υποδομές.
Δύο ημέρες μετά την παράδοση των εκτοξευόμενων πυραύλων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι χρησιμοποιούνται πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εναντίον αμάχων και «μη στρατιωτικών στόχων» στην περιοχή Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ουκρανικά αεροσκάφη έπληξαν δύο βιομηχανικές τοποθεσίες στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Λουχάνσκ με πυραύλους Storm Shadow που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναφερόμενος στην «καταστροφή γειτονικών κτιρίων κατοικιών» και τον «τραυματισμό έξι παιδιών», το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ξέσπασε φωτιά μετά την επίθεση στην εταιρεία τροφίμων και χημικών στο Λουχάνσκ.
«Για το χτύπημα χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι αέρος-αέρος Storm Shadow που προμήθευσε στο καθεστώς του Κιέβου η Βρετανία, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Λονδίνου ότι αυτά τα όπλα δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών στόχων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το Storm Shadow θέτει σε κίνδυνο ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων ρωσικών εξαρτήσεων: καύσιμα, αποθήκες πυρομαχικών, αποθήκες διοίκησης και ελέγχου και άλλους στόχους υψηλής αξίας.
Εάν τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας στοχοποιηθούν από αυτούς τους πυραύλους, η Μόσχα δε θα μείνει σιωπηλή και επομένως αναμένεται κλιμάκωση του πολέμου μετά την ανάπτυξη των πυραύλων που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπλα για το Κίεβο, κυρώσεις για τη Μόσχα
Από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκτός από την αποστολή όπλων και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Βρετανία εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφός της.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 1.100 Ρώσους πολίτες και πάνω από 100 κυβερνητικούς οργανισμούς από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, δεσμεύοντας μέχρι στιγμής 4,6 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο (2,3 δισεκατομμύρια £ το 2022 και δέσμευση να καλύψει αυτή τη χρηματοδότηση το 2023), σύμφωνα με βρετανικά κοινοβουλευτικά έγγραφα .
Η παράδοση των πρόσφατων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έρχεται μετά από ένα στρατιωτικό πακέτο 250 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία που περιελάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα και πυρομαχικά πυροβολικού.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ μόλις υποσχέθηκαν την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 μαζί με ένα νέο στρατιωτικό πακέτο αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους συμμάχους της να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς οι χώρες δεν μπορούν να εξάγουν αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ.
Σε πρόσφατο άρθρο, ο αρθρογράφος των New York Times Ντέιβιντ Φρενς τόνισε «την πιθανότητα κλιμάκωσης» μετά το πράσινο φως του Μπάιντεν για την εξαγωγή F-16 στην Ουκρανία, καθώς τα μαχητικά νέας γενιάς – που παρέχονται από συμμάχους των ΗΠΑ – θα πυροδοτήσουν σκληρές απαντήσεις από Ρωσία.
Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τις δυτικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, έτσι ώστε ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτές οι χώρες να συνεχίσουν να έχουν ανάγκη από αμερικανικούς οπλισμούς καθώς οι στρατιωτικές τους αποθήκες μειώνονται σε πόρους.
Η δυτική πλευρά, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πλημμυρίσει την Ουκρανία με μια σειρά από θανατηφόρα όπλα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων πυραυλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης και συστημάτων επικοινωνίας, εκτός από drones επίθεσης μεγάλης εμβέλειας, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Ρωσικές δυνάμεις.
Μόνο η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με εξελιγμένα οπλικά συστήματα σε πραγματικό χρόνο. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν μηδενικό.
Πεδίο μάχης μεσολάβησης για τη Δύση
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παρείχε ένα πεδίο μάχης αντιπροσώπου στη Δύση να εξασκήσει τη διάβρωση της στρατιωτικής ισχύος της Μόσχας και της παγκόσμιας επιρροής με το πρόσχημα της προστασίας του Ευρωπαίου συμμάχου της.
Σε ένα πρόσφατο βίντεο για την προεδρική εκστρατεία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απεικόνισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «μάχη με πληρεξούσιο» και είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν απλώς «προσποιείται ότι αγωνίζεται για την ελευθερία».
Πολυάριθμοι χάρτες και εικόνες που διέρρευσαν πρόσφατα από διαβαθμισμένες πηγές του αμερικανικού στρατού και πληροφοριών δείχνουν πόσο βαθιά εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε σχεδόν κάθε πτυχή του πολέμου, με εξαίρεση τις αμερικανικές μπότες στο έδαφος.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης την τεράστια γκάμα εργαλείων κατασκοπείας και επιτήρησης για να κρατήσουν το Κίεβο μπροστά από τη Μόσχα στο πεδίο της μάχης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μια αιματηρή σύγκρουση στην Αιθιοπία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 600.000 θανάτους. Ενώ έχει λάβει ελάχιστη κάλυψη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι δυτικές κυβερνήσεις παραμένουν επίσης αδιάφορες. Αλλά στην Ουκρανία, έδωσαν στον εαυτό τους το δικαίωμα να παρέμβουν με κάθε μέσο.
Η κίνηση των δυτικών χωρών να επεκτείνουν την ηγεμονία τους μέσω του πολέμου με αντιπροσώπους στην Ουκρανία έχει δει σκληρή αντίσταση από τη Ρωσία, και αυτό έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής, με τη Ρωσία να διαχειρίζεται την κλίση της ισορροπίας υπέρ της.
Διαμόρφωση νέας παγκόσμιας τάξης
Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει θεωρηθεί ως το πιο συνεπακόλουθο γεγονός στις παγκόσμιες υποθέσεις από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, επιταχύνοντας και διαμορφώνοντας τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου ο κύριος πρωταγωνιστής δεν είναι οι ΗΠΑ ή οι δυτικοί σύμμαχοί τους, αλλά η Ρωσία και οι περιφερειακοί σύμμαχοι.
Ο Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας σε άρθρο του για το Foreign Affairs για την πρώτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία έγραψε ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει ένα Zeitenwende: μια «εποχική τεκτονική αλλαγή»».
«Νέες δυνάμεις εμφανίστηκαν ή επανεμφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας οικονομικά ισχυρής και πολιτικά διεκδικητικής Κίνας. Σε αυτόν τον νέο πολυπολικό κόσμο, διαφορετικές χώρες και μοντέλα διακυβέρνησης ανταγωνίζονται για δύναμη και επιρροή», έγραψε, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το τέλος του μονοπολικού κόσμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Όπως πιστεύουν ο Scholz και άλλοι στη Δύση, ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό game changer στη μετασοβιετική εποχή, διαμορφώνοντας μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε αυτόν τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο είναι ότι η δυτική οικονομική εκστρατεία κατά της Ρωσίας έχει αποδειχθεί αποτυχημένη. Παρά τις κυρώσεις, οι στατιστικές δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία δε θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια και οι κυρώσεις δεν μπορούν να αναγκάσουν αυτήν τη χώρα να υποχωρήσει από το πεδίο.
Η μόνη στρατηγική που φαινομενικά προσπαθεί να εφαρμόσει η Δύση είναι να παρατείνει τον πόλεμο προμηθεύοντας τεράστιες αποστολές όπλων για την ουκρανική πλευρά χωρίς κανένα παραγωγικό αποτέλεσμα υπέρ της.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μετάβαση στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει ήδη τελειώσει, ανεξάρτητα από το πού θα φτάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που σιγοβράζει τους επόμενους μήνες. Οι ΗΠΑ δεν έχουν θέση στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να έχει περισσότερα κέρδη στον πόλεμο, τα ευρωπαϊκά κράτη είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν την εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πλέον την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Μπορεί να αλλάξουν πλευρά και αυτό θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ηγεμονίας των ΗΠΑ.
* Ο Reza Javadi είναι Ph.D. Υποψήφιος Βρετανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, και έγινε η πρώτη χώρα που προμήθευσε το Κίεβο με τέτοια όπλα, ακόμη και πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.