Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Κατηγορίες και αρνήσεις
Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó επανέλαβε την στάση της χώρας του, αρνούμενος να εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση αφαιρέσει την OTP από τον κατάλογο των «χορηγών πολέμου».
Σε απάντηση, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επικαλέστηκε αναφορές που υποδηλώνουν πως η OTP αναγνωρίζει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, κατά ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι η τράπεζα έχει επεκτείνει πιστωτικές γραμμές σε Ρώσους στρατιώτες, εμπλέκοντας περαιτέρω τη συμμετοχή της στη σύγκρουση.
Η Ουγγαρία απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας την επίσημη δήλωση της OTP, η οποία χαρακτήρισε τις αναφορές ως «μη ορθές» και τόνισε τη δημόσια υποστήριξη της τράπεζας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έναντι της Ουγγαρίας υποδηλώνει μια βαθύτερη ανησυχία σχετικά με την παρεμποδιστική στάση της για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Δημόσιες αναφορές και επείγουσες εκκλήσεις
Διπλωμάτες και υπουργοί από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν ανοιχτά την απογοήτευσή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προτρέποντας την Ουγγαρία να διαχωρίσει τα παράπονά της με την Ουκρανία σχετικά με τη λίστα των «χορηγών πολέμου» από την ευρύτερη ατζέντα της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια και κυρώσεις. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν η Ουγγαρία θα λάβει υπόψη αυτές τις εκκλήσεις ή θα συνεχίσει να υπονομεύει τις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και ιστορικό
Πέρα από τις άμεσες εντάσεις, οι συνέπειες της επιβολής κυρώσεων στη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ουγγαρίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ενισχύσει το ανατολικό οικονομικό μέτωπο με επικεφαλής την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Επιπλέον, η αυξημένη επιρροή αυτού του μπλοκ και οι δυνητικά αποσχιστικές τάσεις στην πλούσια σε πόρους Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ΕΕ στο σύνολό της.
Η πιθανή διάσπαση της Ανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη ΕΕ θα επιδεινώσει περαιτέρω τις υπάρχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις. Η αφθονία των πολύτιμων πόρων της περιοχής, σε συνδυασμό με την στρατηγική της θέση, την καθιστούν κρίσιμο παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή.
Η αντιπαλότητα Γερμανίας και Ουγγαρίας δεν είναι καινούργια. Το 2013, ο κ. Όρμπαν συνέκρινε τις πολιτικές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με αυτές των Ναζί, ωστόσο η προσέγγιση της κας Μέρκελ με «στρατηγική υπομονή» στην εξωτερική πολιτική παρείχε κάλυψη στις πρακτικές του Ούγγρου ηγέτη. Για χρόνια οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας απέτυχαν να εκδιώξουν το Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μια οικογένεια κεντροδεξιών πολιτικών ομάδων, και εμπόδισαν τις προσπάθειες να λογοδοτήσει ο κ. Orbán για τις πολλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα.
Επιπλέον, η αγάπη της Ουγγαρίας για τη Ρωσία είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή. Πριν από την εισβολή, ο κ. Orbán επισκέφτηκε τη Μόσχα, αναζητώντας περισσότερο φυσικό αέριο και άδεια για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik στην Ουγγαρία. Αντί να πιέσουν για ενεργειακό εμπάργκο, οι Ούγγροι συνέχισαν το 15ετές συμβόλαιό τους με την Gazprom και αρνήθηκαν να επιτρέψουν συμμαχικές αποστολές φονικής βοήθειας στην Ουκρανία μέσω της Ουγγαρίας.
Συμπερασματικά, η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή της OTP στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αποτελεί σημαντική απειλή για τη συνοχή της ΕΕ. Η αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των κρατών μελών και η παρεμποδιστική στάση της Ουγγαρίας έναντι της Ρωσίας βαθαίνει περαιτέρω το χάσμα.
Εάν η Ουγγαρία αντιμετωπίσει οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της επιβολής κυρώσεων από την τράπεζα, το κίνημα του ανατολικού οικονομικού μετώπου μπορεί να ενισχυθεί, οδηγώντας σε δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά.
Προκειμένου να αποφευχθούν ακούσιες συνέπειες, η Γερμανία υπό την ηγεσία του Olaf Scholz και της Annalena Baerebock θα πρέπει να αφήσει την Ουγγαρία για να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα, δηλαδή να προσφέρει έναν καθρέφτη στην Ουκρανία.