Μάικλ Μαχάντα - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τώρα λοιπόν, φανταστείτε πώς έχουν αλλάξει οι καιροί! Οι πρώην αποικιακές δυνάμεις πρέπει να εξαρτώνται από την Αφρική για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Αυτή τη φορά είναι το Μαρόκο που θα στείλει ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία.
Ενεργειακή σύνδεση Μαρόκου-ΗΒ
Η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι (TAQA) και ο ενεργειακός όμιλος Octopus της Βρετανίας φέρεται να εντάχθηκαν στο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης Μαρόκου-ΗΒ με επικεφαλής την Xlinks.
Η Xlinks φέρεται να είπε ότι οι δύο εταιρείες έχουν επενδύσει 30 εκατομμύρια λίρες (37,3 εκατομμύρια δολάρια). Ενώ η TAQA επένδυσε 25 εκατομμύρια λίρες και η Octopus 5 δις στο έργο.
Πηγή: The North Africa Post
Το έργο ηλεκτρικής ενέργειας Μαρόκο-ΗΒ αναμένεται να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιταχύνει τη μετάβασή του σε καθαρές πηγές ενέργειας, να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, ωστόσο οι κυρώσεις απέτυχαν στην Ευρώπη καθώς η Μόσχα σταμάτησε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και αναγκάζεται να αναζητήσει προμήθειες φυσικού αερίου αλλού για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.Μέρος της μακροπρόθεσμης απάντησής της στη διασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Τώρα στην αναζήτησή της για πράσινη ενέργεια, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, κοιτάζει προς τη Βόρεια Αφρική, όπου τα ηλιακά πάνελ παράγουν έως και τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι στην Ευρώπη.
Έτσι, τώρα η κατάσταση οδήγησε σε μια βιασύνη να εγκατασταθούν γιγάντιες φάρμες ηλιακής ενέργειας και να τοποθετηθούν υποβρύχια καλώδια για την αξιοποίηση της άφθονης ανανεώσιμης ενέργειας της Βόρειας Αφρικής.
Το έργο ηλεκτρικής ενέργειας Μαρόκο-Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένα τέτοιο παράδειγμα που θα βοηθήσει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια από το βασίλειο του Μαρόκου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο έχει την υποστήριξη της μαροκινής κυβέρνησης, η οποία διευκόλυνε την εγκατάστασή του στην περιοχή Guelmim, νότια της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το έργο στοχεύει στην ικανοποίηση του 8% των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου με δυνατότητα να τροφοδοτήσει έως και 7 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά με καθαρή ενέργεια.
Ήδη τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα πολλαπλασιάζονται νότια της Μεσογείου. Ο αρχικός τους στόχος είναι να ενισχύσουν τα εγχώρια τροφοδοτικά και να μειώσουν την εξάρτηση από τον άνθρακα.
Τώρα αυτές οι εγκαταστάσεις παρατάσσονται για την παροχή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω διηπειρωτικών υποθαλάσσιων καλωδίων.
Πλέον, με την TAQA και τη βρετανική Octopus Energy Group να εντάσσονται στο ενεργειακό έργο Μαρόκου-ΗΒ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εξασφαλίσει μια εναλλακτική πηγή για τις ενεργειακές του ανάγκες και το Μαρόκο θα μπορεί να εξάγει την πλεονάζουσα ενέργεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το 1998 το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετατραπεί από καθαρός εξαγωγέας σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας. Τώρα, έφτασε η μέρα που το Μαρόκο θα τροφοδοτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στο μέλλον.