Στρατηγική κίνηση της Ρωσίας: Οδηγώντας το Βαλκανικό Διακύβευμα μέσα από την Καρδιά της Ευρώπης

Στις σκιές των γεωπολιτικών αγώνων, ένα νέο κεφάλαιο ξετυλίγεται στο περίπλοκο τοπίο της Ευρώπης. Εν αγνοία πολλών, ένα σιωπηλό παιχνίδι εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη Ρωσία να αναδεικνύεται ως ένας πονηρός κυνηγός βαμπίρ, η Ευρώπη ως το ανυποψίαστο βαμπίρ και τα Βαλκάνια ως ο ξύλινος πάσσαλος. Καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις εκτυλίσσονται, γίνεται φανερό πως η Ρωσία τοποθετείται για να σφίξει τον έλεγχο της στα Βαλκάνια και να αμφισβητήσει την κυριαρχία των δυτικών δυνάμεων.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τεταμένη σχέση των Βαλκανίων με τη Δύση

Από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, προσπάθησαν να ασκήσουν την επιρροή τους στην περιοχή των Βαλκανίων. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους να εξαγοράσουν τις βαλκανικές χώρες αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση και σκεπτικισμό. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και έλαβαν προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Βαλκάνια δεν αγκάλιασαν ποτέ πλήρως τη Δύση, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αντιληπτών συμπεριφορών που κάνουν διακρίσεις.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες ένταξης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί εδώ και καιρό να γίνει σημαντικός οικονομικός και πολιτικός εταίρος για τις βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτή η σχέση είναι τεταμένη. Η έλλειψη προόδου της ΕΕ στην ενσωμάτωση της περιοχής, σε συνδυασμό με την αντιληπτή αδράνειά της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των βαλκανικών εθνών. Η εμπιστοσύνη στο μπλοκ έχει εξασθενίσει, μετατοπίζοντας το συναίσθημα από την αντίθεση στη Ρωσία στη συμπάθεια. 

Η ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη των Βαλκανίων

Τα σημάδια της αυξανόμενης αυτονομίας και στρατιωτικής ισχύος των Βαλκανίων γίνονται εμφανή. Η Ρουμανία, ένα από τα βαλκανικά έθνη, καυχήθηκε πρόσφατα για την ικανότητά της να παράγει πυρομαχικά για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες και ακόμη και να ικανοποιήσει την περιφερειακή ζήτηση. Η αποφασιστικότητα της χώρας να επενδύσει στον αμυντικό της τομέα υπογραμμίζει την αυξανόμενη αυτοδυναμία και την επιθυμία της περιοχής να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κυριαρχίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία για τον αγωγό αερίου

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το RIA επικαλέστηκε τον Ντούσκο Πέροβιτς που είπε: «Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και η κυβέρνηση της περιοχής θα επιδιώξει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της γειτονικής Σερβίας.

Αυτή η κίνηση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, καθώς εδραιώνει το προπύργιο της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση της περιοχής σχεδιάζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της γειτονικής Σερβίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ενεργειακή συνδεσιμότητα με τη Ρωσία. Με αυτήν την στρατηγική κίνηση, η Ρωσία ετοιμάζεται να διώξει το μεταφορικό διακύβευμα των Βαλκανίων στην καρδιά της Ευρώπης.

Η πίσω αυλή της Ρωσίας στην Ευρώπη

Τα Βαλκάνια ήταν εδώ και πολύ καιρό μια περιοχή ενδιαφέροντος για τη Ρωσία. Η συμφωνία για τον αγωγό και η ενεργειακή συνδεσιμότητα χρησιμεύουν ως σκαλοπάτι για τη Ρωσία για να εδραιώσει την επιρροή και τον έλεγχό της στα Βαλκάνια. Με την εξασφάλιση ενεργειακών συνεργασιών, η Ρωσία αποκτά μόχλευση στην Ευρώπη και αποδυναμώνει την κυριαρχία των δυτικών δυνάμεων. Τα Βαλκάνια, παγιδευμένα εν αγνοία τους σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας, γίνονται αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης στρατηγικής της Ρωσίας.

Καθώς ο κόσμος παραμένει απορροφημένος σε άλλα παγκόσμια γεγονότα, μια λεπτή αλλά σημαντική αλλαγή λαμβάνει χώρα στα Βαλκάνια. Η Ρωσία, αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός κυνηγού βαμπίρ, οδηγεί με διακριτικότητα το διακύβευμα των Βαλκανίων στην καρδιά της Ευρώπης. Η τεταμένη σχέση μεταξύ των Βαλκανίων και της Δύσης, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή και την ενεργειακή συνδεσιμότητα της Ρωσίας, υποδηλώνει μια αλλαγή παραδείγματος στη δυναμική της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτής της στρατηγικής κίνησης εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των Βαλκανίων, θέτοντας προκλήσεις στις δυτικές δυνάμεις και επαναπροσδιορίζοντας το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail