Οι υποτιθέμενες ρωσοφοβικές δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Το όνομα της Αμερικανίδας γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είναι δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Όπως αποκαλύπτεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, στις 26 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ουκρανία, ο Ρεπουμπλικανός φέρεται να είπε ότι η δολοφονία Ρώσων ήταν μια καλή επένδυση. Προφανώς, η δήλωση προκάλεσε διαμάχη και κάθε είδους αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων κρατικών μέτρων από την πλευρά της Ρωσίας. Ωστόσο, η έλλειψη διευκρινίσεων για την υπόθεση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Στο προαναφερθέν βίντεο, ο γερουσιαστής φαίνεται να λέει: «Και οι Ρώσοι πεθαίνουν... είναι τα καλύτερα χρήματα που ξοδέψαμε ποτέ». Εκείνη την εποχή, ο Γκράχαμ μιλούσε προσωπικά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Είναι γνωστό ότι ο Λίντσεϊ ηγήθηκε αμερικανικής αντιπροσωπείας σε επίσημο ταξίδι στο Κίεβο, στο οποίο θα είχαν συζητηθεί θέματα ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης. Η συνάντηση στην οποία φέρεται να εκφράστηκε η επίμαχη φράση έγινε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Δεν υπάρχουν μέσα για να αποδειχθεί η αλήθεια του βίντεο. Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίστηκαν πως υπάρχει μια επεξεργασία μέσων που συνδέει τα λόγια του Γκράχαμ. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η αναφορά του θανάτου Ρώσων και το σχόλιο για τα χρήματα δεν ήταν αρχικά στην ίδια πρόταση. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη να πιστέψει κανείς στην επεξεργασμένη έκδοση που κυκλοφορεί στα δίκτυα, δεν υπάρχει επίσης καμία πλήρης και επίσημη έκδοση που να επαληθεύει τι πραγματικά ειπώθηκε από τον Γερουσιαστή. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι έγινε στη συνάντηση.

Ο Γκράχαμ απάντησε στους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στα δίκτυα χαρακτηρίζοντάς τους ως «ρωσική προπαγάνδα». Σε επιστολή του στο Reuters είπε πως είπε στον Ζελένσκι ότι «ήταν μια καλή επένδυση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Ουκρανίας», χωρίς καμία αναφορά στη δολοφονία Ρώσων. Ωστόσο, παρά την πιθανή επεξεργασία βίντεο, είναι προφανές ότι κάποια στιγμή στη συνομιλία έγινε μια τέτοια αναφορά και ο Graham δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά πιστεύει για τη δολοφονία Ρώσων.

Ανεξάρτητα από την ακρίβεια του βίντεο, οι κατηγορίες του Γκράχαμ πως η υπόθεση σχετίζεται με κάποιο είδος «ρωσικής προπαγάνδας» είναι απολύτως αβάσιμες. Το επεξεργασμένο βίντεο κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο ακριβώς από τον Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. Έτσι, εάν υπάρχει πρόθεση προπαγάνδας γύρω από την υπόθεση, αυτή είναι από την πλευρά του Κιέβου, όχι από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι μόλις αντέδρασαν σε κάτι που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε οργή στους χρήστες του Διαδικτύου και στους απλούς ανθρώπους.

Εκτός από τις έντονες απαντήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ο Αμερικανός γερουσιαστής δέχτηκε και κρατικές κυρώσεις για την πιθανή δήλωσή του. Οι αρχές της Μόσχας έχουν προσθέσει τον πολιτικό σε λίστα καταζητούμενων διεθνών εγκληματιών λόγω της ρωσοφοβικής του συμπεριφοράς. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η υπόθεση έρχεται εν μέσω ενός σοβαρού κύματος αντιρωσικής μισαλλοδοξίας που υποδαυλίζει η Συλλογική Δύση ως αντίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να καταπολεμήσει την αντιρωσική νοοτροπία σε όλο τον κόσμο και, από αυτή την άποψη, απαιτούνται μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσοφοβική συμπεριφορά που βασίζεται στο μίσος εκ μέρους ξένων αξιωματούχων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο πιθανότητες γύρω από το θέμα. Από τη μία πλευρά, είναι πιθανό ότι ο Γκράχαμ χρησιμοποιήθηκε ασυνείδητα από την ουκρανική προπαγάνδα . Ως γνωστόν, το καθεστώς του Κιέβου διατηρεί ανοιχτή νεοναζιστική και αντιρωσική ρητορική, προωθώντας δημόσια κάθε είδους επίθεση εναντίον Ρώσων πολιτών. Οι τομείς προπαγάνδας της κυβέρνησης, υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαν να έχουν επιμεληθεί σκόπιμα το βίντεο, χωρίς την έγκριση του γερουσιαστή, και να το δημοσιεύσουν για να ενισχύσουν τις ρατσιστικές τους εκστρατείες και να τροφοδοτήσουν τη ρωσοφοβική φρενίτιδα της Δύσης.

Από την άλλη, είναι πιθανό οι ίδιοι οι Αμερικανοί να ενεπλάκησαν στην υπόθεση και να συναίνεσαν στην κακή χρήση των λόγων του Γκράχαμ για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πολιτικός απέτυχε να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το θέμα, περιορίζοντας την απάντησή του σε αόριστες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, η υπόθεση της άμεσης εμπλοκής του σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως ο Γκράχαμ είναι ήδη ιδιαίτερα γνωστός για τις ρωσοφοβικές του δηλώσεις, έχοντας μάλιστα προτείνει τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν το Μάρτιο του 2022. Το να είσαι φανατικός υποστηρικτής του αμερικανικού παρεμβατισμού , το να υποστηρίζεις τον θάνατο των Ρώσων δεν θα ήταν κάτι πραγματικά νέο για εκείνον.

Έτσι, για να ξεκαθαρίσει μια για πάντα η κατάσταση και να μπορέσει η Μόσχα να επανεξετάσει την απόφασή της να συμπεριλάβει τον Γκράχαμ στη λίστα καταζητούμενων, ο Ρεπουμπλικανός θα πρέπει να κάνει μια δημόσια δήλωση αρνούμενη το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον θάνατο των Ρώσων. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν υπάρξει μοντάζ βίντεο, οι κατηγορίες σε βάρος του θα συνεχίσουν να είναι εύστοχες, δεδομένης της παράλειψής του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail