Το σύστημα αρχίζει να ξετυλίγεται με ρυθμό που κόβει την ανάσα

Θα έπρεπε να ήταν φανερό σε όλους ότι τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα θα έφερναν μια καταιγίδα και τώρα η βροχή πέφτει μανιωδώς παντού γύρω μας. Ολόκληρο το σύστημά μας κλονίζεται βίαια και τα ντόμινο θα συνεχίσουν να πέφτουν τους επόμενους μήνες. Μόλις η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν, όλοι ξέραμε πως ήταν απλώς θέμα χρόνου να αρχίσουν να καταρρέουν περισσότερες μεγάλες τράπεζες. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα η First Republic έχει αποτύχει και το Σαββατοκύριακο οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εργάζονταν πολύ σκληρά για να κανονίσουν μια πώληση:

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την πώληση της First Republic το Σαββατοκύριακο, με περίπου μισή ντουζίνα τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές, δήλωσαν πηγές το Σάββατο, σε αυτή που είναι πιθανό να είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που πτωχεύει σε δύο μήνες. Η Guggenheim Securities συμβουλεύει την FDIC, δήλωσαν το Σάββατο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Όταν ανακοινωθεί τελικά μια πώληση, η FDIC αναμένεται επίσης να μας πει ότι έχει αποκτήσει την First Republic:

Η Federal Deposit Insurance Corp αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία την Κυριακή το βράδυ πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές, με τη ρυθμιστική αρχή πιθανότατα να λέει την ίδια στιγμή ότι είχε κατασχέσει τον δανειστή, είπαν προηγουμένως τρεις πηγές στο Reuters.

Προσπαθούν να χρονομετρήσουν τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερος πανικός.

Αλλά αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτούς που κατείχαν μετοχές της First Republic.

Στις αρχές Μαρτίου επρόκειτο για περίπου 120 δολάρια ανά μετοχή, και μόλις η τράπεζα κατασχεθεί από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι άχρηστη.

Έτσι γρήγορα μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα.

Περισσότερα ντόμινο θα πέσουν για το υπόλοιπο του 2023 και δε θέλετε να σας πιάσουν να κρατάτε την τσάντα.

Κάντε λοιπόν ό,τι πρέπει να κάνετε όσο έχετε ακόμα χρόνο.

Όταν η Federal Reserve αποφάσισε να τρελαθεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της, όλοι ξέραμε ότι αυτό θα ασκούσε τεράστια πίεση στις τράπεζες, και αυτό ακριβώς συνέβη.

Γνωρίζαμε επίσης πως τα υψηλότερα επιτόκια θα συνέτριβαν την αγορά κατοικίας και τον περασμένο μήνα οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο:

Ο Μάρτιος είναι και με τα δύο πόδια στην ανοιξιάτικη σεζόν των πωλήσεων, όταν οι πωλήσεις κατοικιών εκτινάσσονται και όταν οι τιμές κινούνται υψηλότερα, και όπου όλα φαίνονται ρόδινα για μερικούς μήνες, ό,τι κι αν γίνει, μετά τη θλίψη του χειμώνα.

Λοιπόν, λοιπόν, πάμε ξανά. Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών – οι οποίες είναι «μια μακροπρόθεσμη ένδειξη των πωλήσεων κατοικιών με βάση τις υπογραφές συμβολαίων» – μειώθηκαν κατά 5,2% το Μάρτιο από το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών σήμερα, εξουδετερώνοντας έτσι το μικρό κέρδος το Φεβρουάριο που είχε καλύψει όλα τα πρωτοσέλιδα με διαφημιστική εκστρατεία .

Αν ψάχνετε να πουλήσετε ένα σπίτι, θα συνιστούσα να το κάνετε γρήγορα, γιατί οι τιμές είναι πιθανό να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα από εδώ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες εταιρείες απολύουν εργαζομένους σε όλη τη χώρα με πολύ τρομακτικό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι η Jenny Craig ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει «μαζικές απολύσεις» καθώς ετοιμάζεται να τερματίσει τις επιχειρήσεις:

Η Jenny Craig έχει ειδοποιήσει τους υπαλλήλους για πιθανές μαζικές απολύσεις καθώς αρχίζει να «κλείνει τις φυσικές λειτουργίες» και να αναζητά έναν αγοραστή, σύμφωνα με ανακοινώσεις που η εταιρεία απώλειας βάρους έστειλε σε ορισμένους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα.

Η εταιρεία είπε πως «έχει περάσει από μια διαδικασία πωλήσεων τους τελευταίους δύο μήνες», σύμφωνα με ένα έγγραφο με τίτλο «Συχνές ερωτήσεις για τη μετάβαση της εταιρείας Jenny Craig» που κυκλοφόρησε την Τρίτη και δόθηκε στο NBC News.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά λυπάμαι που βλέπω την Τζένι Κρεγκ να φεύγει.

Ίσως οφείλεται σε όλες τις διαφημίσεις της Jenny Craig που έβλεπα όταν ήμουν νεότερος.

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να μας λέει ότι η οικονομία πάει περίφημα, αλλά απλώς βλέπουμε τη μια μεγάλη εταιρεία μετά την άλλη να αποτυγχάνει:

Για το 2009 υπήρξαν 118 πτωχεύσεις μέχρι τον Απρίλιο. Το 2020 που επηρεάστηκε από τον Covid, υπήρξαν 71 πτωχεύσεις. Το 2023 υπήρξαν 70.

Αυτή είναι η τρίτη χειρότερη αρχή της χρονιάς από το 2000.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Αν οι ηγέτες μας δεν είχαν πλημμυρίσει το σύστημα με χρήματα, ο πληθωρισμός δε θα είχε βγει ποτέ εκτός ελέγχου.

Και αν ο πληθωρισμός δεν είχε βγει ποτέ εκτός ελέγχου, οι αξιωματούχοι της Fed δε θα χρειαζόταν ποτέ να αυξήσουν απερίσκεπτα τα επιτόκια.

Δυστυχώς, έχουμε έναν πραγματικό εφιάλτη στα χέρια μας σε αυτό το σημείο και δεν υπάρχει γυρισμός τώρα.

Πριν από λίγο καιρό, ένας φαρσέρ που υποδυόταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατάφερε να ξεγελάσει τελείως τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μέσω βίντεο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Πάουελ παραδέχτηκε ανοιχτά πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση:

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell νωρίτερα φέτος πραγματοποίησε μια συνομιλία μέσω βίντεο για την παγκόσμια οικονομία με κάποιον που νόμιζε ότι ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky. Μόνο που δεν ήταν ο Ζελένσκι. Ο Πάουελ φαίνεται ότι του έκαναν φάρσα.

Σε αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη συνομιλία του Ιανουαρίου, ο Πάουελ συζήτησε την παγκόσμια πολιτική και την οικονομία. Είπε πως υποστήριζε τον ουκρανικό λαό, αλλά ήταν περιορισμένος στους τρόπους που μπορούσε να βοηθήσει. Και ο Πάουελ είπε ότι μια ύφεση είναι πιθανό να έρθει στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον και αποκάλυψε τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια το 2023.

Ο Πάουελ παραδέχτηκε επίσης πως έχουν προγραμματιστεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, παρόλο που γνωρίζει ότι θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο.

Και στην πραγματικότητα η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Είναι απολύτως αυτοκτονικό να συνεχίζεις να αυξάνεις τα επιτόκια καθώς η οικονομία βυθίζεται σε μεγάλη ύφεση, αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως.

Έχουν τρελαθεί τελείως;

Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούν σκόπιμα να δημιουργήσουν το είδος της οικονομικής παράστασης τρόμου για το οποίο προειδοποιούσα αδυσώπητα.

Εάν οι αξιωματούχοι της Fed είχαν λογική, θα μείωναν τα επιτόκια το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί, και έτσι σύντομα θα δούμε πολλά περισσότερα ντόμινο να αρχίζουν να καταρρέουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail