Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτίμησαν ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που έχει ανατεθεί να προστατεύσει δυνάμεις στην πρώτη γραμμή θα «μειωθεί πλήρως» έως τις 23 Μαΐου, επιτρέποντας στη ρωσική αεροπορία να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο πεδίο της μάχης για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεών της και ενδεχομένως διευκολύνοντας σημαντικές προόδους από τον ρωσικό στρατό και τους συμμαχικούς παραστρατιωτικούς. Η αεράμυνα της Ουκρανίας αποτελείται κυρίως από παραλλαγές των συστημάτων S-300 και BuK που κληρονομήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, τα οποία παρείχαν στη χώρα μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο πυραύλων εδάφους-αέρος της Ευρώπης λόγω της μαζικής συγκέντρωσης σοβιετικών δυνάμεων και οπλοστασίων στο έδαφός της.
Αν και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, αυτά τα συστήματα θεωρήθηκαν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους τεχνολογικά και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να κρατούν μακριά τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Οι πολύ περιορισμένες ρωσικές επενδύσεις σε προηγμένες δυνατότητες καταστολής της αεράμυνας ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.
Οι αναφορές ότι το δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας θα μπορούσε επιτέλους να βρίσκεται σε οριακό σημείο έρχονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να έχουν αρχίσει να εξετάζουν επιλογές σε ενδεχόμενο μεγάλης ήττας, με το Politico να αναφέρει ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και βοήθειας από τη χώρα. Πέρα από τη διευκόλυνση μιας μεγάλης κλιμάκωσης των αεροπορικών επιθέσεων σε θέσεις πρώτης γραμμής της Ουκρανίας, η εξάντληση της αεράμυνας θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στις προσπάθειες καταστολής της αεράμυνας να επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στην εξουδετέρωση των δικτύων που προστατεύουν τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην πολεμική προσπάθεια μετά από προειδοποιήσεις πως η καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομής θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει μη βιώσιμα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα.
Παρόλο που οι δυτικές χώρες έχουν προχωρήσει να παρέχουν γρήγορα τα δικά τους μέσα αεράμυνας, με τις πρώτες συστοιχίες πυραύλων Patriot από την Ολλανδία να φέρονται να έχουν φτάσει στην Ουκρανία στις 18 Απριλίου, αυτές είναι διαθέσιμες σε εξαιρετικά μικρό αριθμό σε σύγκριση με τις συστοιχίες S-300 και BuK, λόγω κυρίως της πολύ μικρότερης έμφασης του ΝΑΤΟ στις δυνατότητες εδάφους προς αέρα σε σύγκριση με τη Σοβιετική Ένωση ή τη Ρωσία. Το Patriot δεν διαθέτει επίσης την κινητικότητα ακόμη παλαιότερων σοβιετικών συστημάτων που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πολύ πιο ευάλωτο στις προσπάθειες καταστολής της αεράμυνας και πολύ λιγότερο κατάλληλο για την προστασία των θέσεων της πρώτης γραμμής που σημαίνει ότι πιθανότατα θα προορίζεται για την άμυνα μεγάλων πόλεων και αποθηκών όπλων όπου υπάρχουν.
Ο σημαντικός χρόνος που χρειάζεται για την εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού σε συστήματα όπως το Patriot σημαίνει ότι αναμένεται σχεδόν σίγουρα να επανδρωθούν από δυτικούς τουλάχιστον μέχρι το 2024, με τις ΗΠΑ να έχουν διαβεβαιώσει τη Ρωσία πως το ενεργό αμερικανικό προσωπικό δε θα επανδρώνει τα συστήματα σε αυτό που ευρέως θεωρείται πράσινο φως για επιθέσεις στα assets αυτά.