Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το Ιράν βλέπει το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη και πιστό σύμμαχο των αντιπάλων του. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ βλέπει το Ιράν ως απειλή λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και της υποστήριξης σε μαχητικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ. Αυτή η αντιπαλότητα έχει πυροδοτήσει πολέμους και αστάθεια, κάνοντας πιο έντονη την ήδη εύθραυστη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, η ιστορία παίρνει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή όταν εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Υπήρξε μια εκπληκτική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας κάποια αισιοδοξία για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η εποικοδομητική αλλαγή διευκολύνθηκε από τις κοινές ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και την αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας.
Μέσα από διπλωματικές δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου, διακριτική συνεργασία πληροφοριών και περιορισμένες διασυνοριακές ανταλλαγές, το Ισραήλ και η Συρία άνοιξαν σιγά-σιγά το δρόμο για μια νέα εποχή διαλόγου και κατανόησης.
Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Συρία
Όμως, καθώς τα πράγματα φαινόταν να οδεύουν προς θετική κατεύθυνση, οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας που είχε εισέλθει στο έδαφός του από τη Συρία. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξήγησαν ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε δεν αποτελούσε απειλή σε κανένα στάδιο, αλλά το περιστατικό έχει εγείρει ανησυχίες και άφησε τη Δαμασκό να αναρωτιέται για τη φύση της επίθεσης του Ισραήλ.
Το κλειδί για την κατανόηση αυτής της πρόσφατης εξέλιξης βρίσκεται στη νέα φιλία μεταξύ Συρίας και Ιράν. Το Ιράν, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο, έχει αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία και η συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών επεκτείνεται ραγδαία.
Ο λόγος: Ιράν
Ο Ιρανός πρωθυπουργός Ibrahim Raisi υπέγραψε 15 συμφωνίες συνεργασίας κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής στρατηγικής συμφωνίας για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας. Το ταξίδι επαινέθηκε από τον Raisi ως «σημείο καμπής», με έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και δεσμών ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες καλύπτουν διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, το πετρέλαιο και την ενέργεια, τη μηχανική, την στέγαση, τις μεταφορές, τις ελεύθερες ζώνες, τις επικοινωνίες, την τεχνολογία, ακόμη και την ανακούφιση από τους σεισμούς και το προσκύνημα σε ιερούς τόπους.
Ωστόσο, η πιο απροσδόκητη βοήθεια ήρθε με τη μορφή του στρατού. Το Ιράν φέρεται να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του στρατού της Συρίας στη μεταπολεμική περίοδο ανταλλάσσοντας εμπειρίες και προσφέροντας εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι συριακές και ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδέχεται να διεξάγουν σύντομα συνδυασμένες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενο για την αναβίωση της φιλίας της Συρίας με το Ιράν. Οι δύο χώρες είναι σκληροί αντίπαλοι και το Ισραήλ είναι γνωστό πως επιτίθεται σε τοποθεσίες στη Συρία που πιστεύει ότι συνδέονται με το Ιράν.
Μάλιστα, τα ισραηλινά πλήγματα εντός συριακού εδάφους έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με το Ιράν να ενισχύει τώρα τους δεσμούς του με τη Συρία, το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα το δει ως πιθανή απειλή, καθιστώντας τη Συρία πιθανό στόχο για ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες.
Η στρατιωτική συνεργασία Συρίας-Ιράν έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας σε ένα ήδη περίπλοκο περιφερειακό τοπίο.
Ενώ η σχέση της Συρίας με το Ισραήλ φαινόταν να βρίσκεται σε θετική τροχιά, οι πρόσφατες εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις εντάσεις και αύξησαν τον κίνδυνο περαιτέρω εχθροπραξιών.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ καθώς αναπτύσσεται η συμμαχία Συρίας-Ιράν και ποια μέτρα μπορεί να λάβει για να προστατεύσει τα συμφέροντά του για την ασφάλεια, δεδομένης της δυσμενούς εμφάνισης των σημερινών εξελίξεων. Εάν τα πράγματα δεν ηρεμούσαν, η Συρία και το Ισραήλ μπορεί να εμπλακούν σε μια σκληρή μάχη.